По-висока заплата за учител, а повишава ли се и качеството на образованието?

Янка Такева смята, че проблемите са в сложните учебни програми
15 юли 2022 22:08, Петя Славова
84

Със 17,3% за учителите и 14% за непедагогическия персонал да се увеличат заплатите в сферата на образованието. По-високите заплати са стимул за все повече млади хора.

"Истинско удоволствие е, когато човек влезе в класната стая и има толкова дидактически пособия, които подпомагат учителя да бъде иноватар, да променя средствата в неговата работа. Работната заплата не е за подценяване. Учител, излизайки от университета, получава 1485 лв. Нито един директор не дава минималната заплата, дава им малко по-висока. Средната брутна работна заплата от 1 септември е 2032 лв. На този етап е добре, но като синдикат ние искаме повече, на учителя трудът е обществено полезен, сложен", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че има недостиг да учители по български език и литература, информационни технологии, математика. А в София има сериозен недостиг на помощник-възпитатели в детските градини. Увеличение на техните заплати е заложено в новия колективен трудов договор, който ще бъде обсъждан през септември.

Такева уточни, че българското образование е на много високо ниво.

"Качеството се измерва с това как се приемат нашите кандидат-студенти във висшите училища по света. Те се отличават с богата, интелигентна образователна култура", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи и проблемите в образованието - сложните учебни програми, които често не са подходящи за конкретната възраст.

"Има проблеми с качеството на образованието, обхвата на децата от рисковите семейства. Говорихме, че има нужда от нова методология за подготовка на децата, чиито родители не могат да им помагат.  Не може висша математика да се учи в 10 клас, а математиката от 6 клас да се учи в 4 клас. Осезаемо се променят учебните планове и програми, за да махнем терминологията, да улесним децата, но не трябва да се опростачват учебниците", подчерта Такева

Също така отбеляза, че за провеждането на реформите има добра приемственост при последните министри на образованието.

"Надявам се приемственост да има и ако се стигне до ново правителство. Всеки нов министър трябва да опознае системата и едва след 6 месеца започва да работи адекватно. Академик Денков беше два пъти зам.-министър и министър в служебни правителства, познава системата. Пое това, което започна министър Вълчев", каза още Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха -ха! преди 1 година
Тази допотопна жена, която 60 год. не е направила нищо за образованието дава акъл!Мерси ! Парите се дават за работа и успехи а не за празни приказки! Министерството на приказките да си преосмисли решението.
53
2
 
18
 
! Отговори
До антисоросоид преди 1 година
На първо място отговорност носи министерството. С тяхна благословия децата минават в по-горен клас, дори и да не могат да четат, пишат и смятат. Това е гаранция за производство на неграмотни хора. Учителите правят каквото могат, ама като им наредят да пускат ненаучените деца нагоре, какво могат да направят? Освен да пишат безкрайни обяснения. Затова няма качество.
52
4
 
13
 
! Отговори
антисоросоид преди 1 година
За образованието на първо място носят отговорност учебниците и на второ са учителите. Учителят преподава това което пише в учебника а учебниците след 1989 година ги пишат антибългарски НПОта на Сорос така , че за обучението на учениците в лъжлива история иДжендаризъм са виновтни НПОтатат на онаяМършаДолнопробна Сорос
51
1
 
11
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
Вероятно е учител, но има вероятност да не е. Сякаш нарочно е допусната тази фрапантна грешка, за да не се досетим какво работи лицето написало коментара. По същество качеството в образованието не зависи само от учителите. Не може с кофти суровини да се постигне високо качество.
50
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи току-що дипломиралият се (с тройка по милост) учител получава заплата на университетски доцент? Ашколсун!
49
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва да е висока учителската заплата? Болшинството от даскалите са неграмотни и на това учат децата ни. Защо?
48
5
 
20
 
! Отговори
Режим преди 1 година
Ми твърдо НЕ!! Но не са виновни властта а родителите.. няма възпитание и уважение от децата.! Преди при някаква издънка ядеш бой от родителите си...сега при издънка тичат да бият учителите ( те родителите).
47
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуваха депутати. Сега тръгнали да си купуват учители. Няма кой да им се върже на лъжите. Тези брутни заплати са лъжа. Помощник възпитателите са на минимална работна заплата. Никой не се интересува от брутни работни заплати.Всеки гледа какво има в картата накрая. Много пари отиват за данъци и се връщат обратно в държавата. Накрая остават само 2/3 от крайната заплата за младите учители. Млади учители няма.Повечето от идващите "млади" учители са завършили втора магистратура и са над 48г.
46
5
 
14
 
! Отговори
Алф преди 1 година
Кухи профсъюзни дитирамби от рода на"Колко много разбирам от образование и правя за вас аз памперса!".Това не е никакво увеличение , жива пропаганда , защото учителската заплата е най-ниска сред т.нар българска "ентелегенция"!По-ниска от тази на военни,полицаи,юристи,държавни служители,лекари и пр.Винаги на опашката!Второ,за учебниците и програмите-от значение са , но къде е учителя!Такева,учебникът не може да бъде опростачен!"Нова методика",която стои някъде и ви чака!Пълна неграмотност си!
45
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки може да стане даскал. Но не всеки даскал може да бачка в производството, ще си счупи маникюра. В момента събират гласоподаватели, но даскалският мозък се състои от една клетка и не вдява за какво иде реч.
44
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да стане средно брутната работна заплата 2032 лева. Тази брутна работна заплата може да я достигнат само учители със стаж над 30 г. Начисленията за прослужени години при тях са над 400 лева. При младите учители тази сума е мираж. За старши учител се получават 30 или 35 лева. За "Старши учител" се изисква освен 10г. трудов стаж , V степен ПКС. От къде ги съчиняват останалите суми не е ясно. Хвърлят предизборни обещания, а младите учители срещат затруднения при работа с етносите и бягат.
43
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са откровени лъжи от Такева. Не е вярно, че: "Нито един директор не дава минималната заплата, дава им малко по-висока." Дават минималната работна заплата в Пловдив. Младите учители не могат да получат чисто 1000 лв. поради липса на трудов стаж и квалификации. След отдръжките им остават не повече от 1030лв.Няма учители понеже късно се сетиха, че вече всяка година се пенсионират по 2 или 3000 учители.Вижте статистиката в НОИ! До 10г. учители няма да има.Повече от половината ще се пенсионират.
42
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Е как да се повишава качеството, като учебниците и особено по Българска История са замръзнали до измислиците от преди 1989г. Няма никакво развитие освен на заплатите им. Уроците дори и присъствено се пускат на видео. Да живеят частните уроци и информационните технологии!!!
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато учебниците са полуизмислени особено по история, и приема на деца от градини до университети е на принципа бройка-субсидия всичко си остава същата боза. А когато бяха с минимални заплати преди десетина години учителите и протестираха, обясняваха видиш ли като им ги увеличат как щяло образованието да фръкне в небесата. *** фалша е всичко, затова на тия дето ни управляват децата им учат в Европа, защото тука сме уникални.
40
0
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Тоя дърт вампир няма ли да умира, че е срам за учителската гилдия
39
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Примитивите се обучават трудно, не е лесно на българския учител с такова възпроизвеждане.
38
14
 
11
 
! Отговори
Помните ли Ралин преди 1 година
"Който не може да работи, отива да учи другите!" Но и без тях не може.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая няма ли да я сменят вече беее?
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая гербава бабичка нема ли да мре?
35
6
 
20
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Работих година след завършване на учителско образование, в малък град. Разочаровах се тотално ученици без никакви знания, ей така минавали в по-горен клас заради делегираните бюджети. Често имах часове с 1, 2, 3 ученика или без нито един. Пишехме им хубави оценки само защото присъстват и не създават проблеми(нищо, че нямаха знания). Разочаровах се тотално.Не вярвам някога да се върна към тази професия.