По-висока заплата за учител, а повишава ли се и качеството на образованието?

Янка Такева смята, че проблемите са в сложните учебни програми
15 юли 2022 22:08, Петя Славова
84

Със 17,3% за учителите и 14% за непедагогическия персонал да се увеличат заплатите в сферата на образованието. По-високите заплати са стимул за все повече млади хора.

"Истинско удоволствие е, когато човек влезе в класната стая и има толкова дидактически пособия, които подпомагат учителя да бъде иноватар, да променя средствата в неговата работа. Работната заплата не е за подценяване. Учител, излизайки от университета, получава 1485 лв. Нито един директор не дава минималната заплата, дава им малко по-висока. Средната брутна работна заплата от 1 септември е 2032 лв. На този етап е добре, но като синдикат ние искаме повече, на учителя трудът е обществено полезен, сложен", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че има недостиг да учители по български език и литература, информационни технологии, математика. А в София има сериозен недостиг на помощник-възпитатели в детските градини. Увеличение на техните заплати е заложено в новия колективен трудов договор, който ще бъде обсъждан през септември.

Такева уточни, че българското образование е на много високо ниво.

"Качеството се измерва с това как се приемат нашите кандидат-студенти във висшите училища по света. Те се отличават с богата, интелигентна образователна култура", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи и проблемите в образованието - сложните учебни програми, които често не са подходящи за конкретната възраст.

"Има проблеми с качеството на образованието, обхвата на децата от рисковите семейства. Говорихме, че има нужда от нова методология за подготовка на децата, чиито родители не могат да им помагат.  Не може висша математика да се учи в 10 клас, а математиката от 6 клас да се учи в 4 клас. Осезаемо се променят учебните планове и програми, за да махнем терминологията, да улесним децата, но не трябва да се опростачват учебниците", подчерта Такева

Също така отбеляза, че за провеждането на реформите има добра приемственост при последните министри на образованието.

"Надявам се приемственост да има и ако се стигне до ново правителство. Всеки нов министър трябва да опознае системата и едва след 6 месеца започва да работи адекватно. Академик Денков беше два пъти зам.-министър и министър в служебни правителства, познава системата. Пое това, което започна министър Вълчев", каза още Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
13
 
! Отговори
Д преди 1 година
Вчера питам дъщерята на жена ми- коя е столицата на Гърция. - А, това още не сме го учили по география. Какво могат да ти налеят учителите в кухата глава. И това при условие че носи няколко килограма учебници всеки ден.
33
2
 
30
 
! Отговори
Д преди 1 година
Проблемът е на първо място в държавата, семейството и после идват учителите. Да го научат- абе кво да го научат тъпанарчето от семейство на бачкатори, дето културния им живот е да отидат до хоремага за цигари и бира и да си пуснат по кабелната Тв -чалга и да цъкат по телефоните.
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Качеството ще се покачи, когато тези младежи мотивирани от по-високите заплати кандидатстват и станат педагози. Тоест най-рано след 5-6 години очаквайте някакво вдигане на качеството. Да не говорим, че директорите на училищата са феодални владетели. Няма ли реформа и с кофа да наливат пари, нищо няма да се промени...
31
1
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Ей няма отърване от тази вещица!Заканила се е да живее с орлите
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички нископлатени неграмотници се изредиха да плюят други професии от завист. Да можеха да се видят отстрани. Жалка картинка!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 Аха, членка на Възраждане. Твоето мнение не се брои, вие сте плоскоземи.
28
15
 
11
 
! Отговори
Точно до 24 преди 1 година
"Съдебна система, полицаи, лекари и учители са бича на България. Това са най - корумпираните служители, които би трябвало да работят на тръстиката!"
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 Както и да им ги актуализират, винаги ще има недоволни и хейтъри. Едни искат учебници от соца, друти от Европа, трети - народът повече да играе, отколкото да учи. Като не сме специалисти с Вас, по-добре да не се обаждаме. Вие ползвате чужд език в работата си. Други ползват история или математика. Вашата камбанария е само Ваша.
26
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно ненужни професии. Видяхме по време на пЛандемията и онлайнобученията, че това е факт! Освен това, за 100 лв. се продадоха и експериментираха с децата, тествайки ги за корона. Бяха готови и да ги ваксинират. Те си знаят какви престъпления са извършвали тайно от родителите..
25
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи.. от 12 години училище и 3 различни университета после мога да кажа, че единственото умение, което ползвам на дневна база е чужд език. Не ти геометрия, не ти физика, нито пък възрожденска поезия. Хайде, да речем от 30 деца в клас и 5 паралелки, 1-2 може да проявят интерес и да станат архитекти или учени в БАН, но това оправдава ли еднаквия учебен план за всички? Актуализирайте програмите, а не учителските заплати
24
8
 
17
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Добре, че има нет. От там се изучи моят син. Даскалите само викаха "Дай пари"..И да, бяха неграмотни и се натягаха на децата на богатите.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грандиозно се повишава качеството, да, така ще се повиши, че вместо до 9ч вечер да се пишат домашни с децата (за които домашни госпожата е претупала урока, а втората госпожа от занималнята е решила че няма какво да се занимава), ще се пишат до 10.30. Защо не се инвестира в обновяване на учебния план, десетилетия вече материалът става все по-зле?! Уроците са много, не се усвояват, нулево умение за мислене не се предава на децата, само се облъчват да наизустяват 50% ненужна информация
22
6
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Тогава ще си ги учиш вкъщи ти. Никой няма да работи това.
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдебна система, полицаи, лекари и учители са бича на България. Това са най - корумпираните служители, които би трябвало да работят на тръстиката!
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно тук бивши двойкаджии дават акъл за образованието. Всички изказвания против учителите, макар частично да имат право, са написани полуграмотно. Без друг коментар.
19
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите трябва да са на минимална. Не работят по 8 часа плътно, половин година нищо не работят, не внасят нищо в хазната, само вземат от там. И не знаят какво е труд.
18
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нивото на преподаване е много ниско. За да не натрупват пропуски, родителите се нагърбват да вършат работата на учителите. Интелекта на учителите клони към нула, мотивацията също. По неясни за мен причини родителите се подмазват на учителите и се правят, че всичко е окей.
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На някои изказали се тук не им пука за децата им. Хейтът е заради заплатите. Българинът винаги гледа в чуждата паница и колкото е по-необразован, толкова по-големи претенции има. Всичко е обикновена завист. И образованието на децата започва да се коментира само когато вдигат учителски заплати. През другото време апологетите за велико образование не се сещат за него. Смех! Познати са ми казвали, че имало татковци (не роми), които не знаят децата им в кой клас са.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 Горките ти деца. Явно си бягала от училище. Пише се 1-ви, 4-ти; не слагаш препинателни знаци на места. Да, от теб няма какво да научат децата ти. Говориш с омраза за училището, значи си била слаба ученичка. Пък и по правописа личи. Такива хора не могат да възпитат ученолюбиви деца.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15, всъщност този, който не е добре тук си ти :) И дори не се опитваш да разбереш написаното! Не, нямат задължение! Прочети отново написаното, ако не се получи се върни в 1ви клас и мини всичко до 4ти за да си оправиш четенето с разбиране! Дори не си заслужава да ти се обяснява!