Езиковите гимназии останаха най-желаните в големите градове

Според Стаматов трябва да се осъвремени учебното съдържание
8 авг 2022 09:38, Петя Славова
37

Над 700 са свободните места, които останаха в гимназиите в страната след третото класиране. Затова пък бяха заети всички останали след второ класиране свободни места в най-желаните училища. До 10 септември текат четвърто и така нареченото директорско класиране.

"Традицията показва, че най-желани в големите градове остават езиковите гимназии. Има доста интересни специалности в професионалния спектър, които също са доста желани", заяви председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета у нас и директор на 119-о училище в столицата Диян Стаматов в "България сутрин".

Още по темата
На въпроса достатъчно ли е да увеличим броя на учебните часове и да променим част от съдържанието, той отговори, че не е, защото е важно какво и как се учи.

"Вярно е, че колкото повече време има за упражнения, толкова по-лесно се изучава даденият учебен предмет, но не може да се разчита само на часове за повтаряне, на преговор, на упражнение. По-скоро на начина, по който се поднася учебният материал по трудните дисциплини. Трябва да се осъвремени учебното съдържание в посока не опростяване, а така, че на ученика да му е много по-адекватно за възрастта и по-приятно за възприемане като учебно съдържание", обясни Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той се надява бъдещият министър на образованието да не влияе по никакъв начин на образователната система.

"И тази учебна година ще започне на 15 септември, въпреки настояванията на предишния министър това да бъде променено. Въпреки промените, свързани с различни желания за удължаване на учебната година, тя ще завърши отново по същото време, така че традицията не може да бъде подвластна на желанията и въжделенията на който и да е министър", смята Стаматов.

Според него образованието винаги е било извън всякакви политически колебания и това му е хубавото.

"Добре е обаче нашата образователна система да има трайност, устойчивост и предвидимост по отношение на това, което се учи, за да може всеки един гражданин, който завършва образованието си, да е готов да управлява страната ни по най-успешния начин. За да не се срамуваме след това, че сме извели ученици, които не могат да управляват държавата", посочи още Стаматов.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 месец
Местата за преводачи отдавна свършиха. Мигновенният компютърен превод върши отлична работа. Та къде, тия ще намерят поприще? Добро заплащане? И в нашето време инженерните специалности се котират активно. Да създаваш машини, устройства, битова техника. Да остава нещо след теб е едно голямо удовлетворение за младите хора. Кандидатствайте, завършвайте машинни и електронни инженерни специалности. Не се страхувайте. Работете в модерни индустрии с принадена стойност. Пожелавам ви го от сърце и душа!
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам как някой може да специализира нещо като учи 18-19 предмета в даскало, пълна пародия е образователната система, освен слугинаж, друго от там не излиза
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат да учат езици за да могат да се махнат от тук,от тази прогнила и корумпирана система на ваши и наши,от липсата на реализация и адекватно заплащане
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казвам го като човек, който говори свободно 3 езика. Нивото на изучаване на чужди езици в училищата е само базово. Дава основни граматически рамки и речников запас, но без комуникация с носител на езика става каша. Основните начини за преподаване е сухо зубрене на глупави банални текстове и думи. Научи тия 150 вида билки и дървета (реален пример от СУ). Не сме машини и нормално да не знаем някоя дума. Ролята на учителя е да ги научи как да обяснят значението на самата дума, когато я забравиш.
32
1
 
9
 
! Отговори
Жега преди 1 месец
Най-желани, ама едва запълват бройките, което означава нула конкуренция и подбор.
31
0
 
7
 
! Отговори
Ма преди 1 месец
Най-желаният е райски газ. Може ли хора на тяхната възраст да искат да се дрогират и да не усещат действителността?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"никой не си спомня формулите по математика, които е учил в 10-ти клас или уроците по хуманитарни предмети" ....... Образованието е това, което остава, след като забравиш всичко, което си учил. Поне конкретиката.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Димо"Телефонист в кол център с английски език ,заплата 2500лв.работа на смени.Електротехник редовна смяна 2500 лв.Нещата си идват на мястото лека полека." ........ Не те разбрах нещо. Искаш всички, независимо от професията и образованието, да взимат 2500 лв.?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо"Е то всички родени след 1990 година знаят английски на отлично ниво" ==== Някак си не съм забелязъл. А и отлично за каква точно прфесия? За кол-центровете ли става въпрос?
27
0
 
2
 
! Отговори
no преди 1 месец
едно е заплата в статистиката, друго е реален доход
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В софия 95% работят за заплати в диапазона 700-1500 лв.,така че по-кротко с изхвърлянията, някои хора се занимават с демография и статистика и са доста наясно с нещата.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 18.. А 5к са нищо- това е ниска заплата за София. ... При положение, че 99% от населението на София не взима толкова ниска заплата? А ако говориш само за шефовете - уточнявай.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Материалът е прекалено много и прекалено сложен за подрастващите. Всеки средно интелигентен човек знае, че човешкият мозък има определен капацитет на запаметяване, след което започва да "трие" излишната информация. Именно затова почти никой не си спомня формулите по математика, които е учил в 10-ти клас или уроците по хуманитарни предмети.
23
0
 
14
 
! Отговори
Хмммм преди 1 месец
Нищо ново не се случва! Най-желани са езиковите и математическите. Има и причина. От там насетне човек може да запише висше в доста направления. То и май само те останаха читави училища......
22
0
 
0
 
! Отговори
3к склад преди 1 месец
Айде пак се почна това 3к заплата за склададжии. А БМВ Е60 къде го забрави? Не държиш ниво, момче!
21
0
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
До до 18, направо му искам данните на това момче :) И без английски ще го взема, ако върши работа :)
20
5
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 1 месец
Спомям си преди години едно момче много харесахме за integration engineer- имаше добро мислене, хубаво написано СВ, комуникативно. Хубаво де, но английският му доста куцаше. Уж написал proficient. Да, ама не. Много хора си мислят, че знаят английски, но нищо не знаят. Дори нашите гастарбайтери из UK съм ги чувал как говорят- да потънеш от срам каква неграмотна пacминa. При младите е същото. Затова и взимат по 3к из складовете, както си казал. А 5к са нищо- това е ниска заплата за София.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Добре е обаче нашата образователна система да има трайност, устойчивост и предвидимост по отношение на това, което се учи, за да може всеки един гражданин, който завършва образованието си, да е готов да управлява страната ни" ___________ Преди 140 години имаше един император, който искаше и децата на готвачките да могат да управляват страната си.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки си мисли, че знае английски език, но истината е ,че не го знаят както трябва, говорят го неправилно и некачествено, за писане да не говорим, не четат правилно, пропуски в граматиката и т.н
17
9
 
4
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Е то всички родени след 1990 година знаят английски на отлично ниво. Как ще се плаща повече за език, който всеки го знае перфектно. Затова дават и мижавите 2500 лева. Иначе за датски, шведски и фински дават 5000 лева стартово в кол центровете.