67% от учителите готови на протест срещу удължаване на годината

Синдикат: МЗ да спре с некомпетентните си намеси в образованието
15 авг 2022 12:35, Анисия Иванова
83
67% от учителите готови на протест срещу удължаване на годината
Снимка: БГНЕС

66,6% от преподавателите биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година и честите промени в нормативната уредба в системата на образованието. Това са данни от допитване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от МОН.

На въпрос за удължаването на учебното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни с отговор "не" са отговорили 94% от анкетираните. Едва 9,1% смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в 5,6,7 клас ще повиши качеството на образованието в тези класове.

93,7% смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. От синдиката припомнят, че тази практика на МОН вече е станала традиционна. 96,4% смятат, че мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН.

Във тази връзка и след този национален анализ Синдикат „Образование“ се обявява срещу промените в Наредба № 4 от 30.11.2015 г. за учебния план.

Освен това Синдикатът на подкрепя проекта на наредба на Здравното министерство, според който уж се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас. За пореден път категорично заявяваме: "Министерство на здравеопазването да спре с некомпетентните си намеси в образователните политики, без необходимите компетенции и без да е проучен и обобщен европейския и световен опит и практики в този фокус.", настояват в позицята си.

Според експертите Министерство на здравеопазването нехае за обедното храненето на деца и ученици, чиято сегашна дезорганизация вреди на тяхното развитие. Нека МЗ коригира предложения вариант на проект за наредба, като бъдат запазени сегашния брой на часовете в посочените класове, настояват от синдиката.

Синдикат „Образование“ настоява МОН и МЗ да излъчат експертни комисии и да стигнат до балансиране на  подзаконовите си наредби и седмичните разписания в името на децата и учениците.

Относно патовата ситуация с директорските конкурси Синдикат „Образование“ очаква позицията на МОН за спиране на конкурсите и изработване на нова наредба с участието на синдикати и работодатели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
21
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Аз завърших история и география. Явих се в една столична гимназия за свободно място за учител по история. Уж нямало учители, а сигурно за едното свободно място, минахме около 20 човека на интервю. На всички казаха, ще ви се обадим, ще ви се обадим, след 7 дена. Е! Не ми се обадиха! Продължавам с търсеното
36
8
 
29
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
В момента за всяко свободно място за учител се явяват поне по десет кандидати, които отговарят на изискванията.Мантрата, че сме щели да останем без учители на някой друг я разправяйте.Останахме без медицински сестри.Това е истината, защото заплатите им са малки а труда много.Не може само да се увеличават заплатите на учителите без да се мисли за подобряване на качеството. Изпява си урока, праска петици и шестици наред и ученциите щасливи, родителите доволни, учителите спокойни а България загива
35
7
 
26
 
! Отговори
Алоооооо преди 1 година
възпитавайте си децата, вижте им само поведението! Разгащенотоооо им поведение! Говорят на кръчмарски език, общуват с безсмилени фрази! Пушат, пият, на телефоните 24 часа висят! И искате да научат нещо! Само 2% учат! Останалите 98% идват в училище, щото е задължение, нищо друго. И идват само да фащат гаджета и да се щракат в тоалетните! Невъзпитани кта!
34
8
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
До 1212....За всичко са ви виновни учителите,нали?Че семките ви са вулгарни и агресивни, че от 3 месечни ги "захранвате" с телефони и таблети, че се биете, ругаете и крещите в дома - пак учителите ви са виновни, нали?Че пият и пушат и се мандръsат по тоалетните пак учителите ви са виновни, нали?Че семейната среда е ФУНДАМЕНТ във възпитанието нещо да ви говори?
33
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кучето според тоягата скача. Преко сили взимам чисти 2000 лв. да преподавам на вашите приматчета физика. Дали ме боли триугулника какво и колко са научили....а?
32
7
 
14
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Време е някой да връзуми "умните" учители.Стига сте се водили по акъла на синдикалисти и др.подобни.Какво искате освен увеличението на заплатите.Видя се ,че и с неприсъствено обучение се постигат резултати.Мислете ,защото и без една голяма част от Вас умните българчета ще имат добро образование.
31
6
 
19
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Моята племенница завърши Българска филология. От малка искаше да стане учителка, да преподава литература. Е, успяхме с връзки да я уредим в една гимназия, пробва сама да си намери- не стана, все на камък удряше. Работеше 3 месеца и напусна системата,обича работата с децата, обича да преподава, призвание и е, но просто попадна в лош колектив,старите кучета в колектива я съсипаха, не й помагат, всеки знае колко трудно е в началото, завист, злоба, вечно я притискаха, игнорираха и тя напусна.
30
12
 
3
 
! Отговори
Бенчо преди 1 година
Родителите трябва да разберат, че училището е базата. Ако искат *** отчето им да е над стадото трябва да плащат частни уроци по основни предмети - математика, език, физика, химия, биология, история. Поне 4 часа седмично, в областтта в която храненика смята да се развива. Аз лично давам 30 прожемта от себе си в училище, останалите 70 ги давам на частно, за тези, които могат да орделят по 20 лв. на час.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 години съсипване на образователната система - ето ви резултатите.
28
4
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
И тези се размързелуваха и разглезаха,навярно 80-90% от учителите не си гледат добре работата ..просто тренда е такъв в момента...60-70 % от тези 80-90% самите те се нуждаят от образование ...особено по-малките села и паланки и прованса... .Във Враца за даскали се приемат хора които не знаят ткъде изгрява Слънцето и таблицата за умножение(зная за един такъв екземпляр)...каква грамотност и знание в децата като самите учители повечето нямат нужните знания за даскали.Аз съм за удължаване ..
27
2
 
16
 
! Отговори
Моята дъщеря е преди 1 година
в 10-ти клас. По география им преподава един дърт даскал, пред пенсия. От 9 клас им преподава, никаква география не научиха. Той си влиза в часовете, цъка си на телефона и радост за учениците, че не ги занимава. Каже им да се занимават с нещо, ама по-тихо. При онлайн часовете изобщо не влизаше. Пуснахме оплакване до директорката на гиманзията и до Инспектората, действия-никакви! И си продължава! Нито им преподава, нито изпитва, на контролните им даде отговорите и така. Това не е учител
26
10
 
15
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Как смеят да им отнемат 3 месечната ПЛАТЕНА почивка, в която варят бурканите на село. През останалото време карат децата да зубрят наизустени текстове, докато те дремят 4 астрономически часа в клас и в 11 са готови да си тръгнат. Такова нещо, такъв комунизъм има само у нас. Ваканциите навсякъде в Европа са по месец, макс месец и нещо. Като искат 3 месеца да не работят да заминават в Африка, Либия, или Индонезия. Аман от мързеливци в тази държава.
25
3
 
11
 
! Отговори
Вася преди 1 година
И нашата гилдия се овълчи. Такова нещо не съм виждала, имам 50 г. учителски стаж. Вземаме клас прослужено време, сиреч вземам с 50 процента повече от младите учители и ония газ пи каят. Шушукат кога съм щяла да умра, че да съм се махнела от системата. Аз съм на 80 г. и се чувствам добре, докарвам си 3000 лв., башка пенсия и телк. Поне до 90 г. съм се зарекла да преподавам.
24
7
 
17
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Майка ви некадърна учителска, децата са тотално неграмотни от тия дето почиват по 60 дни в годината плюс частните уроци плюс сякви видове извънредни ваканции и прочие. *** наглите скъсаняци. Едно време имахме респект от учителя и се учеше яката,
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Директорката на Първа английска в София е мултимилионер. Време е данъчните от НАП да я посетят, ама сериозно посещение да й направят! Много изненадани ще останат. Как си е гласувала самостоятелно заплата от 20 хиляди лева.
22
4
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Нямам нищо против учителите да вземат по пет хиляди лева заплата с по два месеца оппуск в годината. Обаче да има качество насреща. При това качество в което е в момента и виждам в гимназиите а имам двама гимназисти и видях много добре нивото на учителите онлайн, имам преки наблюдения. При това качество на учителите в момента мисля, че 500 лева е прекалено много даже. Трябва да карат на минимална заплата докато не вдигнат качеството на обучение. В момента никой не ги проверява и какво могат.
21
0
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Аааа недей така, директорката на първа английска се вози на чисто нова тесла, а на сина си купи апартамент в амстердам за над милион евра. Дали не стига 2500???
20
1
 
9
 
! Отговори
Ай стига ... преди 1 година
Този синдикат само се нарича "Образование". С тези анкети и изявите си показват, че не познават системата и нормативните документи. Целта им е да нагнетяват напрежение между учители, родители и обществото
19
3
 
13
 
! Отговори
А колко преди 1 година
% от учителите ще протестират за това,че им увеличиха заплатите?И че им намалиха часовете от 45 на 40минути?
18
7
 
6
 
! Отговори
До Учител преди 1 година
Явно то е нисък хорариума, 1250 лв се вземат с по 3 часа на ден. Аз имам пълни 7 часа, всеки учебен ден, водя два предмета и под 2600 чисто не съм падала. Отделно още толкова от частни уроци. Усъвършенствайте се и предавайте по няколко предмета. Така се прави пара