67% от учителите готови на протест срещу удължаване на годината

Синдикат: МЗ да спре с некомпетентните си намеси в образованието
15 авг 2022 12:35, Анисия Иванова
83
67% от учителите готови на протест срещу удължаване на годината
Снимка: БГНЕС

66,6% от преподавателите биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година и честите промени в нормативната уредба в системата на образованието. Това са данни от допитване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от МОН.

На въпрос за удължаването на учебното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни с отговор "не" са отговорили 94% от анкетираните. Едва 9,1% смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в 5,6,7 клас ще повиши качеството на образованието в тези класове.

93,7% смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. От синдиката припомнят, че тази практика на МОН вече е станала традиционна. 96,4% смятат, че мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН.

Във тази връзка и след този национален анализ Синдикат „Образование“ се обявява срещу промените в Наредба № 4 от 30.11.2015 г. за учебния план.

Освен това Синдикатът на подкрепя проекта на наредба на Здравното министерство, според който уж се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас. За пореден път категорично заявяваме: "Министерство на здравеопазването да спре с некомпетентните си намеси в образователните политики, без необходимите компетенции и без да е проучен и обобщен европейския и световен опит и практики в този фокус.", настояват в позицята си.

Според експертите Министерство на здравеопазването нехае за обедното храненето на деца и ученици, чиято сегашна дезорганизация вреди на тяхното развитие. Нека МЗ коригира предложения вариант на проект за наредба, като бъдат запазени сегашния брой на часовете в посочените класове, настояват от синдиката.

Синдикат „Образование“ настоява МОН и МЗ да излъчат експертни комисии и да стигнат до балансиране на  подзаконовите си наредби и седмичните разписания в името на децата и учениците.

Относно патовата ситуация с директорските конкурси Синдикат „Образование“ очаква позицията на МОН за спиране на конкурсите и изработване на нова наредба с участието на синдикати и работодатели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотията на МОН няма граници. Предлагам министър на образованието да се става след 20 г учителски стаж!
56
0
 
4
 
! Отговори
Даскалицата преди 1 година
Аз предлагам да си осиновим по един клас и да си ги гледаме. И без това родителите все забравят да си ги приберат вечерно време и стоим до тъмно. Да си ходим заедно лятото на море, балкан. Супер!
55
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Абе ***,защо не станете учители щом е толкова лесно.Ей такива всезнайковци най-мразя.
54
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- глупавите момичета от класа на сина ми станаха даскалици. Вузовете приемат на конвейер. С двойки, с тройки, няма проблем. А най- глупавите момчета станаха полицаи. За това държавата ни е такава. Факт.
53
12
 
10
 
! Отговори
Бухала преди 1 година
Айде пак тия налазиха да реват....Ми как няма-свикнаха по 2-3 пъти годишно да им вдигат заплатите за нулева свършена работа,по 3 месеца платена отпуска,онлайн обучението им дойде дюшеш-вършат си тяхната работа през другото време.Часпром със уроци,защото през другото време обучението клони към нула,10 заплати при пенсиониране....ония гербаджийски *** само дето червен килим не им разстла и яйце не им обели.Нормално...така се купува електорат.
52
14
 
12
 
! Отговори
Ради преди 1 година
Истината боли.От пет работни дни имат четири.Т.е. за четири работни дни си вземат седмичните часове.2-3 месеца платен отпуск.Бичат нон стоп частни уроци.Върха на сладоледа са 11 брутни заплати при пенсиониране от моите данъци.
51
11
 
19
 
! Отговори
az преди 1 година
В последно време стана доста модерно да си учител - без връзки с партията не става да те назначат. Заплатата може да е нормална за София , но за провинцията е космическа. Отделно от това 3 месеца платен отпуск , модата с онлайн обучения , болнични, а реално работния ден е наполовина спрямо нормалните хора. За съжаление истинските учители вече се пенсионират и на тяхно място идват калинки дето не могат да пишат правилно , но са с връзки
50
4
 
13
 
! Отговори
Не е точно така преди 1 година
Местата на пенсионерите учители не ги обявяват за свободни.
49
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Реалност Реалността относно младите колеги и това защо работят пенсионирани учители, уви, е малко по-различна. След като дойдат в училище младите кадри и като видят, че за малко пари трябва да търпят разглезените дечица и младежи, както и претенциозните им родители, за които тяхното чедо винаги е право, та близо 90% от тях набързо си стягат парапатките и напускат системата завинаги още през първата година. Ето го и отговора защо директорите са принудени да оставят пенсионерите да работят.
48
21
 
17
 
! Отговори
Да,да, да преди 1 година
Трябва задължителен 8 часов работен ден в сградата на училището
47
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само затова , че ви гледат невъзпитаните деца и носят отговорност за тях , докато вие работите или сте в разкрасителния център, учителите заслужават много повече УВАЖЕНИЕ и заплата .
46
3
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Какво е обезщетението при пенсиониране на лекарите,а колко отговорен и тежък труд!
45
10
 
10
 
! Отговори
Бабо къде си преди 1 година
А да протестират срещу увеличението на заплатите-? Не ,там ги мързи да се напрягат
44
0
 
14
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Как да няма? Военни 20 брутни, прокурори, съдии, следователи и полицаи взимат също по 20 при пенсиониране. Тате беше прокурор и взе 200 хиляди за пенсионирането, и също още 100 хиляди лева за неизползвани отпуски. Общо 300 хиляди като се пенсионира.
43
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия не можем да ги изхраним протеста ше е след 4 месечния им платен отпуск или след него.
42
13
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
АМА ТЕ ИСКАТ САМО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ А КАКВИ УЧЕНИЦИ ИЗЛИЗАТ ОТ УЧИЛИЩАТА. ПЪЛНА АНАРХИЯ В УЧИЛИЩАТА, ДЕН ДА МИНЕ ДРУГ ДА ДОЙДЕ. ЕЙ ТОВА Е УЧЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ. А ТО СИ И ЛИЧИ ПО НЕГРАМОТНОСТА НА НАСЕЛЕНИЕТО.
41
10
 
10
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
По 11 брутни заплати при пенсиониране,това пак е от всички данъкоплатци,няма други професии с такива обезщетения.Никакви данъци за частните уроци,това е престъпление.Изнудват с ниски оценки за частни уроци.Подписват декларации,че няма да дават частни уроци на свои ученици,но никой не проверява това.Тайно ги приемат.Безумно е,че работят толкова пенсионери,а млади кадри чакат.Възмутително е,че МОН си траят за това безобразие.
40
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То тия и без това ги мързи.Водят на училище деца,които не стъпват в училище.После и дипломи им дават и така.Имат космически отпуски и заплати,а растат неграмотни поколения.
39
18
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На учителите всяка година им увеличават заплатите Те имат ваканции по три месеца имат срочни ваканции ходят на работа само за пресъствие и си взимат парите без нищо да свършат качествено. Бойко Борисов когато беше във властта мислеше само за тях .За другите сектори не се мислеше .
38
11
 
35
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Айде сега изядохте учителите! Ами вие, как си гледате и възпитавате децата?! На ракиийка, винце, салатка и телефон вечер не става. Като полудели сте за хойкане по почивки и разходки - децата на произвола. Учителя може само да подпомогне това, което е дадено вкъщи. Възпитание, мозък и навици няма как да налее на отрочетата ви, ако не сте го направили вкъщи. Нали ги виждам - разхайтени, разглезени, отговарят, бозконтролни по цял ден. Учителите виновни.... Вашата роля не се извзема от тях.