Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?

Твърди се, че олигархът Пригожин е загинал
15 авг 2022 16:00, Нели Христова
340
Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?
Снимка: Twitter

Заради нелепа грешка от страна на руски влогър Украйна удари военната база "Вагнер". Пропагандаторът Сергей Среда, наричан в Русия "военен репортер", публикува онлайн снимки миналата седмица на себе си в базата, на които се ръкува с олигарха Евгений Пригожин, собственик на “Вагнер”. Зад тях се забелязва табела, от която става ясно, че адресът на базата е Мироновская 12, Попасна.

Твърди се, че Пригожин е загинал в атаката.

За атаката в Попасна съобщи Сергей Хайдай - украински губернатор на Луганска област. Ударът е потвърден и от няколко прокремълски военни репортери.

Броят на жертвите не е ясен и подробностите остават оскъдни. Снимки, за които се твърди, че показват щетите, бяха публикувани в Telegram.

Групата "Вагнер" е свързвана с редица военни престъпления. Тя беше разположена в Крим и района на Донбас в Украйна през 2014 г., когато подкрепяните от Кремъл сили изтласкаха украинските войски от райони, които по-късно обявиха за част от Русия.

Части на "Вагнер" са изпратени и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Кремъл не признава съществуването на Вагнер, но западното разузнаване свързва групата с Евгений Пригожин - наричан "главният готвач на Путин", тъй като неговият кетъринг бизнес отдавна е помагал на президента Владимир Путин и въоръжените сили.

Пригожин, подобно на много други руски служители, е под западни санкции.

Вагнер е известен като ЧВК - частна военна компания. Но войниците са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл, твърдят западни експерти. Те са обвинени в многократни военни престъпления и нарушения на човешките права.

В Telegram губернатор Хайдай написа, че украинските сили са "ударили вражески щаб, чието местонахождение  е установено благодарение на руски журналист".

"Този ​​път успешният удар разруши вчера щаба на ЧВК "Вагнер" в Попасна", съобщи той. Той добави, че "броят на загиналите се изяснява".

Попасна се намира точно на юг от Северодонецк в Луганска област, която руските сили сега изцяло контролират след месеци на ожесточени битки и огромни разрушения.

Друг прокремълски военен репортер, наречен Котенок, написа в Telegram: "Беше нанесен удар по една от локациите на ЧВК "Вагнер" в Попасна. Източници в Донбас потвърждават това. Вероятно "Химарс". Украински източници съобщават за смъртта на Пригожин – ние не потвърждаваме това."

Украинските сили вече разполагат с няколко американски Химари (артилерийска ракетна система с висока мобилност), които изстрелват ракети, способни да поразят руски цели далеч зад фронтовите линии.

Украинският депутат Олексий Гончаренко написа във Facebook: "Няма вече щаб на Вагнер в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжените сили на Украйна!"

Някои украински доклади замесват Вагнер в пожара в затвора Оленивка на 29 юли, който уби десетки украински военнопленници. Русия обвини украинските сили, като каза, че те са обстреляли затвора, на около 20 километра от Донецк. Обстоятелствата около ада остават неясни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
16
 
! Отговори
Россия преди 1 година
Корупция+единовластие=разложение и страдание за народа руски.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За момента няма яснота , колко от тези наемници са ликвидирани.
55
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 "на кримския мост има 25 км задръстване в посока РФ." А, как така бе? :)))) Симонян нали каза: "ОТИВАМЕ НА ПЛЯЖ!" :)))))
54
9
 
16
 
! Отговори
бай Танас преди 1 година
Tecтикулките на Вoвa ce cвиха на cтaфидки
53
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 "Аз заспах за малко," Да не видиш нещо от руските ти господари: и те заспаха малко и им гръмнаха най-важното летище барабар със самальотите на него.
52
12
 
18
 
! Отговори
алжирец преди 1 година
Слава Украiна
51
17
 
14
 
! Отговори
Дойче веле: преди 1 година
Урките така са се настървили, че несъзнателно са преминали руската граница и са на 60 километра от Москва. В града цари паника, започва масова евакуация към Сибир. Руската армия е в паническо и тактическо отстъпление в посока Омск. Байдън е предложил убежище на президента Путин в белия дом. Урките излязоха с декларация, че след превземането на Москва ще се насочат към Пекин. Двеста тридесет и пета украинска армия ще се отправи на запад да превземе Полша, Унгария, Чехия и Германя. Слава кокаине!
50
11
 
26
 
! Отговори
Азов преди 1 година
HIMARS и Байрактара направиха Русия на попара!
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния нещо ги бъркаш двата щата неграмотно хлапе си и бандата ти.
48
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53 "Попасна вече е отдавна в Руска територия далече от фронта," Попасна е в украинска територия под руска окупация, а за Химарс няма "далече" :))))
47
8
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Мдааа, крепостните алкаши са избягали и от Херсон :))))))))))) Само бой ги оправя!!!
46
9
 
10
 
! Отговори
Stalinista преди 1 година
А днеска е загинал най-добрият пилот на Украйна Антон Листопад, награден преди дни от Зеленски!
45
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53Боже *** Попасна вече е отдавна в Руска територия далече от фронта, )))))))За,, HIMARS" няма далече, удря право в 10ката.
44
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди войната тука украин ските драскачи не бяхте чували за Украйна. Но какво ли не прави човек за пари. Долна и *** е човешката природа. Продава майка си и баща си и вместо слава на България почва друга страна да слави Слави...
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49 ") Някой учудва ли се че няма данни за жертви :)" Абсолютно никой. Все пак, руснаците не са давали да имат жертви във войната в Украйна от средата на март :))))
42
11
 
20
 
! Отговори
Крим преди 1 година
Щаба на руската групировка на западния бряг на Дон са избягали от другата страна на реката. Земята гори под краката на окупаторите в Херсон!!
41
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да удариш щаб месец след като военните действия са се пренесли на десетки километри от там е прайслесс :) Някой учудва ли се че няма данни за жертви :)
40
8
 
15
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Браво :)
39
10
 
19
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Днес по щаба на Вагнер, утре по щаба на Шойгу, и после директно по кабинета на джyджeтo в Кремъл! А мoдepaторчeто с малката пишчицa може да се хване за пaлцитe...
38
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците предупредиха русНАЦИте, че има два начина за излизане от Украйна пред тях 1) доброволно докато е време и 2) ГРУЗ 200/300. Щаба на Вагнер в Попасна избра вариант 2. Няма лошо.