Колко струва на родителите първия учебен ден?

Експерт пресметна, че разходите се увеличават всяка година
12 сеп 2022 11:30, Петя Славова
11
Колко струва на родителите първия учебен ден?
Снимка: БГНЕС

На прага сме на първия учебен ден. Родителите се подготвят с покупките на раници, учебни помагала, материали и дрехи за училище. А ако се включат и допълнителните уроци по извънкласните занимания, сумата може да нарастне до минимална работна заплата, изчислиха от асоциация "Родители".

Зорница Трифонова обясни пред bTV, че има повишение на цените на помагалата и материалите и само за старта на учебната година сумата е поне 340 лева.

Още по темата

"По-важно е да кажем, че разходите на родителите не спират до това да се осигурят само тетрадки, учебници, помагала и дрехи за първия учебен ден. Те са целогодишни. Освен това не са само в първи и в осми клас - тогава, когато се предлага някаква финансова подкрепа за семействата. Разходите са в рамките на 12 години и с всяка следваща година се увеличават", обясни тя.

Според Трифонова, по какъв начин ще се купят учебниците, зависи от възможностите на родителите. "Училищата по различно време информират родителите за това, което е необходимо - някои преди началото на учебната година, други непосредствено преди старта в родителските срещи."

Според нея е по-добре родителите да знаят по-рано за да имат време да се подготвят и за да не се струпват много хора и притеснението дали ще успеят да набавят всичко на време.

По думите й, въпреки че учебниците до седми клас са безплатни, се налага покупката на учебни помагала, за които не е необходимо да са задължително на хартиен носител.

Зорница Трифонова обясни, че е много добре децата да имат шкафчета в училище и да не пренасят всекидневно учебниците, за да не ъде тежка раницата им.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Специално преди 1 година
Сега видяхме , че мафията е навсякъде!!! Имаме и училищна и книжна мафия , да оскъпява пособията за училище , учебници , тетрадки и т.н!! Най-хубаво децата да спрат да ходят на училище!! По-малко разходи , учете ги вкъщи!! И без това , туй училище го направиха концлагер за деца!! Готвят пак да ви тестват децата , да ги унижават , да ги тормозят с ковид-простотии!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
200 лв. помагала; 200 лв. обувки; 250 лв. тетрадки и дреболии(линии, пергели, и др.), 200 лв. дрехи, 150 лв. яке. Ако не изтървам нещо... 1000 лв. С уговорката, че имаме от миналата година подобаващо количество тетрадки и подобни. И 10 000 лв. такса за училище. Не вярвам вече на държавни и общински училища.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ви е да харчите пари залудо и да се ядосвате,аз големият съм го оставил да пpocтее на воля. Викам му,за военен не ставаш там трябва акъл ,но полицай ,или метач все ще стане от тебе.
3
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Първи ят, вторият, все тая.
2
2
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 година
интересно ми е по колко струват телефоните на децата , е така средно .
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен учебниците до седми клас ми ги копираха, а от осми клас дори не си купувах. Да не говоря, че имах по 1 тетрадка на срок и пак изкарах 5,70 на матура по БЕЛ и 4,70 по математика. Училището е до седми клас от там нататък е обща култура.