Седем министри на образованието, кой е с най-голям рейтинг?

Какво показва проучване на синдикат "Образование"?
12 сеп 2022 15:13, Росен Стойчев
19
Седем министри на образованието, кой е с най-голям рейтинг?
Снимка: БГНЕС

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално проучване за рейтинга на последните седем образователни министри от времето на най-голямата учителска стачка (2007 г.) до 2022 г.

Допитването е по отношение на просветните министри към най-важните образователни политики и тяхното подреждане по приоритети: отношението на националните образователни лидери към социалния диалог и зачитане на ролята и мнението на синдикатите, работодателските и родителските организации, както и при формиране и промяна на национални образователни политики, съобщиха от синдиката, чийто председател е д-р Юлиян Петров.

В проучването, състояло се от 29 август 2022 г. до 10 септември, са участвали 5508 респонденти, от които 71,8 процента са учители, 11,5 процента са директори на образователни институции, а 16,7 процента са родители и заинтересовани, пише БТА.

Възрастовата група на проявилите интерес към това изследване е следната: 33,6 на сто са между 45 и 55 години; 20,3 на сто са между 35 и 45 години; 18,8 на сто са между 55 и 60 години, има и други.

Респондентите са определили следните рейтинги на участващите седем образователни министри:

Първото място, с 61,2% от гласовете на участниците, е спечелено от Красимир Вълчев, който беше министър на образованието и науката (МОН) от ГЕРБ - от 2017 до 2021 г.

Втори в тази рейтингова класация е проф. Даниел Вълчев, който беше образователен министър от НДСВ за периода 2005- 2009 г. 

Още по темата
Той получава 20,8 на сто одобрение от участниците.

Проф. Сергей Игнатов, който беше просветен министър от ГЕРБ - от 2009 до 2013 г., е на трето място с 6,7% от гласувалите в анкетата.

Последният образователен министър - акад. Николай Денков от "Продължаваме Промяната", който беше начело на МОН през 2021-2022 г., е четвърти с 5,6 на сто от вота на респондентите.

Проф. Анелия Клисарова от БСП, която беше образователен министър през 2013-2014 г., е получила 2,7 процента от гласувалите учители и родители.

На следващото шесто място в тази рейтингова класация е проф. Тодор Танев (безпартиен), който беше министър на образованието и науката през 2014-2016 г., и получава 1,7% от гласовете в анкетата.

1,3 на сто са гласували за министър Меглена Кунева от Движение "България на гражданите", която беше образователен министър през 2016-2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Лазар преди 1 година
Не знам как ги избират тези министри!!!??? Дали са работили като учител, зам. директор и директор! Но и затова образованието ни е на този хал!
14
3
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
От синдиката са решили да ударят едно предизборно рамо на Винету. Как решиха точно сега по време на предизборната кампания да правят класации. Толкова прозрачно, по прозрачно не може да бъде. Да направят една класация колко от директорите на училища са членове и симпатизанти на Герп. Да не се окаже, че са 95%.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Даниел Вълчев беше нормален. Останалото е ... по-добре да бяхме без министерство в ресора.
12
1
 
7
 
! Отговори
Доколкото помня, преди 1 година
не беше ли оня специалист по всичко, Даниел Вълчев,който въведе делегираните бюджети и направи училищата търговски дружества - пари за Записан ученик, а не за Образован.Тоя като виден психолог даде идеята изгонени от час ученици да стояли в библиотеката, вместо при училищен психолог. И не на последно място, тоя в комбина с оня не беше ли виден седянкаджия. И най-големият майтап - оценени на призови места са от учителите. ЧЕкайте дъ съ упрайм.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много баби - хилаво дете - стара народна поговорка
10
0
 
9
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Тая Кунева е срам за България, камо ли за министерството на образованието. Все едно да сложим тая симона радева шеф на МВР, същата работа.
9
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До МИГРАНТ. 8 Изследването е сериозно. Не се бъзик-кай с Бойко Рашков.Човека е незаменим. Няма друг с 19 имота и няколко милиона да го замести.Непоклатим.
8
0
 
6
 
! Отговори
Гласът на България преди 1 година
Поздравява ви с поема за социолога и политолога Петър-Емил Митев: П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. П-Е е признат активист: турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на Витошаря:"Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация".АвторГ.И.М
7
4
 
3
 
! Отговори
МИГРАНТ. преди 1 година
КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯ МИНИСТЪР НА МВР? БОЙКО РАШКОВ!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красимир Вълчев от ГЕРБ е завършил Икономическия университет Варна- публични финанси.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костовсия трябва да е. Ако не беше той, дакалите щяха да са напсунали още 2000-та година.
4
5
 
17
 
! Отговори
Красимир Вълчев преди 1 година
От ГЕРБ е завършил счетоводство в Свободен Варненски Университет .Най-подходящото образование за министър на образованието.С тежък "мякащ" диалект.Тая анкета да не е правена в офиса на ГЕРБ?
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро всички министри от ГЕРБ ще са добри и послушни затворници, даже най добрите от всички в затвора
2
0
 
9
 
! Отговори
Кака Рада преди 1 година
"Седем министри на образованието, кой е с най-голям...." -Ето така ми излезе заглавието на телефона и си викам най-после да преминем към важните неща за обществото, а то...рейтинг :(
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с най-голям рейтинг е даскала по руски, естествено

Спонсорирани публикации