Криза за учители, най-търсени са по математика, английски и БЕЛ

Преди началото на годината най-много обяви за начални учители
43
Криза за учители, най-търсени са по математика, английски и БЕЛ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди началото на учебната година в редица училища в София и страната има недостиг на учители по различни предмети. В столицата от началото на септември на сайта на Регионалното управление на образованието са обявени 132 свободни работни места. Някои от тях към днешната дата вече са заети.

Още по темата

Най-много се търсят начални учители, както и учители по математика, английски, български език, биология и здравно образование, информационни технологии.

"Ако видите, че и на 15 септември някой търси свободно учителско място, това означава, че директорът е поставен в сложна за решаване ситуация, защото всеки един работещ може във всякакъв момент със своите мотиви да си подаде заявление за прекратяване на трудовото правоотношение. В последните дни преди началото на учебната година най-много учители са се търсили за обучението в начален етап", обясни пред БНР Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
До Яна преди 1 година
Я пак? Интересно как до 1989 образованието ни беше на европейско ниво - нищо, че беше безплатно? Само че тогава наистина се учеше и учениците имаха респект към учителите и училището, и учебниците бяха наистина на ниво - нищо, че не бяха шарени като днешните.За висшето да не говорим - там ни скъсваха трътките от учене - а днес ВИШО няма само който не е записал някъде!
19
3
 
3
 
! Отговори
Графений преди 1 година
Естествено, че ще има криза. Още ги бучете с експерименталните препарати и ще видим докаде ще я докарате!
18
1
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До някой, всъщност си доста неграмотен! Виж си граматиката, правописа и пунктуацията! Със сигурност нивото ти на английски език е същото. Плачевно!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до IT-то ,излез от аквариума,никой не те пита теб колко си умен ,хубаво е да избиваш комплекси ,но никой не го интересуваш явно !
16
3
 
1
 
! Отговори
някой преди 1 година
Английския го говоря като българския еднакво, но нямам тапия за учител, така че не мога да помогна. Макар че често сънувам и на английски. Поради същата причина не мога да помогна и с българския - и за учител по БЕЛ не ставам, въпреки че българският ми е майчин, и съм доста грамотен, но все пак с теоретичните основи на езика не съм запознат професионално.Сори - намерете си повече филолози за повече парички разбира се.
15
4
 
5
 
! Отговори
Доротея преди 1 година
Американизира се света и България също. Това означава все по-ограничени учители, ученици и родители. Блажени са ограничените хора и тяхно е царството небесно! Всички искат да са на държавна работа в България защото частния бизнес е малтретиран и унижаван, макар че той плаща заплатите на всички *** в държавния и общинския сектор.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петров, не е съвсем така :) И го казвам като човек, който преподава години наред за да подпомогнем учителите, които за съжаление нямат ниакъв опит и знания за бизнес света.Последната щуротия, която видях е, че щели да обучават учениците на управление на проекти :) Проджект мениджмънт е много сериозна професия :) не мисля, че има дори един учител, който НЯКОГА е бил проджек мениджър :)Та....да, говорете ни за учителите и тяхната съдба.Не са виновни учениците или родителите им :) МОН е ключът!
13
3
 
5
 
! Отговори
A?! преди 1 година
Като знам и виждам какви учители е навъдиха последно време ... Подготвя се по дисциплината, но извън нея знания никакви. Обща култура = 0. А тя е особено важна в начален и прогимназиален етап. Но иначе знаем да ревем за заплатата и отпуските.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се оптимизират училищата в малките градове, ще има и учители, които ще останат без работа. Не може в град с 8 хил.жители да има четири основни и две средни училища. Във всяко училище има по една паралелка от клас с по 15-16 деца. Обединяването им ще доведе до по-малко разходи за издръжка и по-високи заплати на персонала! Но, на кой ли му пука....
11
2
 
8
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Учителката професионалист няма пристрастия - тя мрази всички ученици еднакво! Това е виц. Но никога не бих станал учител даже и да ми дават милиони. Съвременните ученици имат само права и никакви задължения. Учителите пишат високи оценки щото е по-лесно и учениците така и не разбират колко ограничени и невежи са. Техните родители - също.
10
1
 
7
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Хора няма и няма да има защото държавата се управлява от путински памперси които не искат да плащат. Като няма добри пари - няма да има и хора. Даже украинските бежанци не искат да стоят в блатото наречено България и 90% от тях са заминали към истински държави в Европа.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Яна, права сте! Качественото образование е платено. И през последните годи става още по-недостъпно за масите. така и трябва да бъде! Така е било и така ще бъде занапред.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пепа, ако вие сте по "безплатните неща" не е нужно да се проектирате върху останалите :) Имате ли доказатлство, че учениците бият учителите? Защото си спомням случаи записани на телефони как учители бият ученици, обиждат и ругаят :) В това число деца със СОП и подобни. Влизала ли сте в клас за да видите какво наистина се случва там? Или си пиишете по инерция? Аз влизам в много класов еи нещата изобщо не са така както ги описвате :) Ама важно е да се изходите някъде, ей така за спрте :)
7
4
 
5
 
! Отговори
Яна преди 1 година
Не може хем да си на държавна работа, хем да ти е висока заплатата. Държавното е ниско качество т.е. имитация на образование, здравеопазване и т.н. 90% от българите не искат да си плащат за образование и затова трябва да получат смотано такова. Същото и за здравеопазването.
6
0
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Криза, идея си няма какво сте наплескали, но е важно да се изказвате :) Всички са ценни и вие НЕ СТЕ В ПОЗИЦИЯ да определяте кой каква отговорност. носи! Вероятно бъркате цял ден бетон и сте от онези, които последните 10 години не сте прочели една книга. Иначе няма никакво обяснение за несъстоятелното ви "мнение"!
5
3
 
4
 
! Отговори
Пепа преди 1 година
Ако ви влече мазохизъма станете учители. Сега вече учениците бият учителите, а не като едно време. Българина най обича държавното - нищо че качеството е нула - важното е да е "безплатно".
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мой приятел вече 3 години обикаля из свободни места в София и не може да се уреди. Навсякъде интервюта, ще ви звъннем, ще ви звъннем, и накрая - нищо.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съжалявам, няма как да давате 1500лв. начална заплата на учител, при условие, че най-нископлатената интелектуална работа в чужда компания в голям град започва от 3000лв. и то за студент, а след години става в пъти повече. 1500лв. е заплата за хигиенист, който работи на едно място и половина. Обидно е. Поне им направете началната заплата, колкото средната в страната- иначе казано 2000лв..
2
2
 
14
 
! Отговори
xs преди 1 година
държавата 33 години си отглежда и инвестира в ш-в-е-д-и, сега да ги накара да работят на всички освободени позиции от 1 млн избягали кквалифицирани българи
1
5
 
15
 
! Отговори
Криза преди 1 година
Ще проима даскале когато им направите заплатите като на програмистите! Ония и без туй нищо не правят и никаква отговорност не носят. Даскала е 10 пъти по ценен кадър.

Спонсорирани публикации