В България има много добри условия за кариерно развитие

В страната има недостиг на работна ръка
3 окт 2022 20:29, Анисия Иванова
47
В България има много добри условия за кариерно развитие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България предлага много възможности за кариерно развитие, а и всеки човек си тежи на мястото - в своята родина. Предвидимост и стабилност на политическата и бизнес средата в България, по-тясна практическа връзка между университетите и бизнеса, както и анализ и конкретни действия за нуждите на младия предприемач за развиване на бизнес, от това се нуждаят младите хора в България, за да остават в страната и да способстват за постигането на една положителна промяна в икономическо отношение. Това казаха Лора Христова и Мартин Алексиев, стипендианти на лятното училище "Атанас Буров", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Хората на България са нашият капитал и затова е необходимо да се повиши качеството и нивото на образованието в страната, каза Христова. По думите й стабилните политики, обществен ред, сигурност и закони, както и добрата инфрастуктура, са ключови за привличане на инвеститори, които да работят в сферата на производството на продукти и услуги с висока добавена стойност. "Защото това са бизнесите, които заплащат по-високи заплати, а това е път за повишаване на качеството на живот в България".

Перспективите за развитие на България са тясно свързани с развитието на IT сферата, каза от своя страна Алексиев. Той подчерта значимостта на инвестициите в стартъпи, занимаващи се с финтех, особено в областта на здравеопазването. По думите му много по-широко могат да се използват възможностите на IT сектора, "за да се запълнят ниши в стандартната икономика на България" и да се подпомага развитието на малкия и средния бизнес в страната.

"В България има много възможности за кариерно развитие и човек може да напредне професионално много по-бързо, отколкото в Западна Европа. Една от причините е недостигът на работна ръка. В Западна Европа професионалното развитие се случва много по-бавно, на една много по-късна възраст. Има повече хора, по-качествено образование и съответно по-малко работни места с по-голяма конкуренция.", каза Лора Хистова. "Освен това един човек тежи най-много на своето място - в своята родина. Ако искаме да имаме положителна промяна, тя би била осъществима само ако младите хора остават в България".

България все повече трябва да се развива като вътрешен пазар, подчерта Мартин Алексиев. "Това може да се случи чрез два фактора - повече хора да работят в страната и да има по-високи заплати, за да се засили вътрешното търсене и да се стимулира икономическото развитие".

Алексиев определи лятното училище "Атанас Буров" като безпрецедентно явление в българското образование, защото показва какви са на практика позициите, които се търсят в съвременната българска икономика и как може практически да се обучат хора за нуждите на бизнеса в страната. Той подчерта, че "на нито едно друго събитие не се събират толкова много специалисти в сферата на инвестиционните финанси". Събитието показва и "какъв е гладът за специалисти в България" и, че "в страната има наистина много голям потенциал за развитие, не само в Европа".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време Организационният комитет на БКП се грижеше за младите хора, като веднага след завършването на университета или гимназията, им намираше работни места, разпределяше ги. А сега - завършват и започва едно лутане.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За връзкари има, да.