Ученици ходят пеш километри до училище

Някои родители превозват децата си, но това е голям разход за тях
Обновена: 31 окт 2022 14:52 | 31 окт 2022 14:50, Йоана Цонева
32
Ученици ходят пеш километри до училище
Снимка: БГНЕС

12 деца от велинградски села всяка сутрин ходят километри през планината, за да стигнат до автобусната спирка и да отидат на училище, предаде бТВ.

Учениците ходят по тъмно с фенерчета, за да стигнат до училищния автобус в съседното село.

Мехмед става в 5:30 ч., за да отиде на училище. Той разказва, че за да стигнат навреме за автобуса, който тръгва от Албаница, заедно със съучениците му тръгват в 6 ч. и вървят 4 км при минус един-два градуса.

Някои родители превозват учениците с личен транспорт, но това е голям разход за тях. Те са записали децата си във велинградската гимназия по икономика и туризъм след обещание за осигурен транспорт.

"Обещание не бих казала, че е точната дума. Да, ние подсигурихме транспорт на нашите ученици, пътуващи от населените места извън Велинград", коментира Любка Байлова, директор на ПГИТ "Алеко Константинов"- Велинград.

Още по темата
Общественикът от село Цветино Салих Трончов потвърди, че Байлова е подала заявление в Министерството на образованието и науката за високопроходим микробус. Парите за училищен превоз са осигурени от държавата, плащането е на километър, а училището трябва да организира търг и да договори с транспортна фирма пътуването до Цветино. Процедурата трябва да се финализира на втори ноември.

"До Албаница и до Цветино има прекрасен път, има отпуснати средства - вече е въпрос на организация. Ще следим темата и ще направим всичко възможно децата да се извозват", каза кметът на Велинград Костадин Коев.

Според общината е недопустимо при осигурени средства и нов асфалтов път училището да не може да се договори превозвач. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Тъжен извод преди 1 година
Тези деца сигурно са noмaчeтa. Ако бяха ромчета, щяха да имат осигурен превоз за сметка на данъкоплатците. За разлика от едни други, noмaцuтe работят и плащат данъци, но за техните деца училищен автобус се е досвидял някому. Ако си етнически българин или имаш български корен, нищо не ти се полага наготово в собствената ти държава, чиято хазна пълниш!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой Ходи кажи на некоя украинка, че трябва да ходи пеша за здраве. Ама ни викни да ти гледаме сеир!
25
5
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Няма лошо, те ще станат хора - здрави, при това! Като гледам до училищата, какви ден.елаци слизат от колите на родителите си, лошо ми става!
24
1
 
0
 
! Отговори
Да вървят/бягат преди 1 година
5ти клас след като изкарах 0 точки на 800 метра бягане, почнах да бяхам от училище и обратно по няколко километра всеки ден въпреки че имаше автобуси през 20-30 минути.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че за украинците винаги има автобуси. Разходиха ги даже до фургоните, само за да ги погледнат и да не ги одобрят, та после да ги върнат в хотелите. Нали те щяли да ни подобряват генофонда, затова трябва да се влага в тях. А българчетата са на доизживяване, кво толкова, Урсулата не ни е казала да ги пазим, казала ни е само за украинчетата да се погрижим.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как гледате само за украйнските деца дето уж бягали от война(няма война всичко е по телевизията само) а за истинските българчета като Мехмед нищо :( В повечето училища дори няма стая за молитви по 5 пъти на ден!!!!!!!
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо няма, по-добре да се движат децата.В София виждам все повече опасно дебели деца и младежи, с тея телефони и компютри какво друго да стане.
20
2
 
10
 
! Отговори
Е, нищо... преди 1 година
Нали укрите са на топло и уютно, близо до училища и детски градини,до катерушки и паркове за отдих,близо до СПА и козметични салони,до молове и хранителни вериги!Защо да ви пука за българчетата, случайници!!!
19
2
 
2
 
! Отговори
До Ф преди 1 година
До ф Кои условия?Аз съм *** и месечното ми възнаграждение като IT е над 15К?Ти КОЙ беше?
18
9
 
2
 
! Отговори
ф преди 1 година
Това са помаци,те са родени и се развиват в такива условия така че е нормално за тях
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да енкаляват дечицатани да свикват на трудно.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Reeee И послв що децата са ти слабохарактерни, хленчещи женички, които имат нужда от терапия, защото в офиса им нямало от любимото им кафе ...
15
0
 
4
 
! Отговори
еми баща им преди 1 година
кат не е политически кавал някакъв или номенклатурен дс бизнесмен да им купи по един убав жип, ши одят ко ши праят
14
14
 
6
 
! Отговори
Rеее преди 1 година
Трябва да си луд да пуснеш сами деца през гората в 5 сутринта, при -Х градуса. Не ставаш родител като купиш на детето скъп телефон, ставаш такъв когато си жертваш две кутии цигари и бутилка ракия месечно за да закараш детето на училище, още повече щом си решил да живееш в генгерлъка.
13
5
 
12
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Нал укрити са у хотели
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Похвално е, че имат желание младите тур чета да учат български, ама ако искат училищен автобус като в Щатите, ще има доста още да чакат :)))
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, че трябва сами да си осигурят транспорта, а и да не забравят да отделят средства и за помощи за горките украински майки с деца! Щото украинските майки с деца са повече майки и деца, от другите майки и деца!
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво имат коли, а не могат да пратят децата си на даскало, нема кинти за гориво ли :)))Да дават втората употреба коли за скраб и да не ги пращат изобщо, то и без това в този регион нема значение какво си завършил :))
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей го на, то деца почти вече няма те транспорт, детска болница, незнам си какво, а реално трябва да строят старчески домове и да търсят работници от Африка че то скоро няма да има кой да ми внася за пенсията бре.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага да се осигури на децата транспорт за да ходат на училище. ЗА укрите може всичко за БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА НЕ МОЖЕ.