Синдикат: Атестирането на учителите да отпадне от училищния закон

Има фиктивни образователни политики, които са неработещи
9 ное 2022 22:24, Анисия Иванова
38
Синдикат: Атестирането на учителите да отпадне от училищния закон
Снимка: БГНЕС

"Политиката „Атестиране на педагогическите специалисти“ е една от скандалните политики, защото категорично не се приемаше от двата най-големи учителски синдиката. Напук на синдикатите законотворците на ЗПУО вкараха политика, която в този си вид няма аналог в европейските образователни системи. Разбираемо тази политика не е задействала и в момента буксува в очакване", пише Синдикат "Образование" в становище до медиите.

Според анализа 66,8% от анкетираните са предложили категорично тази политика да отпадне от закона. 32,9% пък предлагат този процес да се слее с политиката диференцирано заплащане. Останалите са заявили, че това е рестриктивен инструмент, останал от тоталитаризма, че не трябва да се извършва от колеги в образователната институция, че е атестирането е обречено на формализъм и че е елемент на образователната бумащина, без никакъв смисъл.

Синдикат „Образование“ неколкократно е заявявал, че тази политика е обречена още в зародиш. Нямаме световна практика на работеща атестация на учители извън процеса на инспектиране. Атестацията е политика, характерна за държавните служители и категорично неприложима за българските учители. Синдикат „Подкрепа“ настоява за пореден път политиката Атестация на педагогическите специалисти да отпадне от ЗПУО. Някои елементи от нея могат да се интегрират в политиката диференциално заплащане.

Друга напълно фиктивна политика е политиката „Обществен съвет“. Разбираемо и научно доказано е, че всяка политика, която не е обсъдена с българските учители, ще бъде спорна и с мрачно бъдеще. Подобна е и тази политика, за която 39,5% от респондентите казват да отпадне от ЗПУО. Да се преструктурира и слее с училищното настоятелство са предложили 33,5% от участниците в проучването, а 26,4% са за това, да му се вменят задължения, освен правата.

Част от анкетираните смятат, че „Общественият съвет“ със своите активности трябва да осигурява поне една трета от бюджета на образователните институции. Синдикат „Образование“ смята, че интерпретацията на капацитета на субекта „Обществен съвет“ е силно преекспонирана и неговата роля в българското образование на практика е диаметрално противоположна, в сравнение с образователните системи в САЩ, Канада, и др.

Общественият съвет далеч не можа да постигне своите цели, защото му беше възложена една огромна за системата експертиза, която очевидно този комедиен стожер на публичността нямаше. Последният нагледен пример за това беше, че участници на обществения съвет щяха да избират бъдещи директори на образователни институции, като авторът на скандалната наредба 16 за избор на образователни директори беше пропуснал, че някои участници в обществения съвет не само са без основно образование, но и трудно владеят българския език.

Синдикат „Образование“ смята и ще настоява политиката „Обществен съвет“ да отпадне от ЗПУО, като припомняме, че и сега някои елементи на съвета съществуват в Училищните настоятелства.

Следващата трасирана неработеща политика е "Права и задължение на родителите“.

Разбираемо тази политика кореспондира силно с други важни политики като възпитание, гражданско образование, обща и допълнителна подкрепа, формиране на ценностна система и др. От лошото партниране с родителите, от липсата на отговорност от някои семейства, гореизброените политики ще бъдат в турбулентност.

93,6% от респондентите смятат, че на родителите трябва да се вменят ясни задължения и ефективни инструменти, и финансови санкции, при нарушение на училищния правилник. От това ясно следва, че много родители не съдействат и не спазват училищния правилник, а обществените институции нехаят за това поведение на някои семейства.
Да се поощряват партниращите родители, смятат 42% от запитаните.

Други предложения са:

Да се облекчи процедурата по налагане на санкции към ученици, като се минимизира влиянието на родителите;
Да се ограничат правата на родителите в ЗПУО и да им се вменят задължения;
При механизма за обхват да се насочат ефективни санкции към родителите, включително и в Наказателния кодекс, като се освободят учителите от тази неприсъща им роля;
Да се намали тежестта на броя ученици като компонент за формиране на бюджета на образователната институция и др.

Правилното, ефективно, отговорно и безкомпромисно партниране с родителите е в основата на всяка успешна образователна система по всички краища на света. В България родителите на деца и ученици се третират от политическите партии като бъдещ електорат, криворазбраната толерантност към някои тип родители пречи на работата на общинските и държавни институции да бъдат ефективни в образователните политики, и това вече е прието за новата нормалност.

Синдикат „Образование“ смята, че партнирането с родителите трябва да се изведе от режима на родителски диктат в много ситуации и да се преведе в гражданско отговорно поведение на толерантни партньори, спазвайки йерархията в образователната система.

Спазването на училищния правилник трябва да е неоспорим факт, а всеки родител трябва да подписва договор с образователната институция за спазване на всички изисквания, вменени от ЗУПО и прилежащите наредби.
Училищният закон не е само за българските учители, допълват от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
3
 
! Отговори
A бе преди 1 година
Те повечето учители вече са неграмотни , обаче изискванията са им високи. Познавам няколко начални учителки , които не знаят как се използва пълен член , променливо "Я" и подобни елементарни форми . А пък за умножаване да не говорим...
32
14
 
4
 
! Отговори
Ради преди 1 година
Докога ще се заигравате със заплатите на учителите.Те са от нашите данъци.За увеличение на учителски заплати има пари, а за мед.персонал що да има.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До предния. :-) До коллото знам 11 и 12 клас не са зядължителни. Диплома зс средно се взема след матурите в 10-ти клас. 11 и 12 се явяват години за обучение по специалност. Те дават профсионална диплома.
30
3
 
12
 
! Отговори
излишен 12-ти клас преди 1 година
Днес учителите са три пъти повече от времето на Тодор Живков, а учениците, поради демографския спад са три пъти по-малко.За да се създаде изкуствена заетост е въведен ненужен 12-ти глас-19 годишни са държави в училищата, алооооу,че 19 годишния сам може да е вече родител-пълнолетен е, и няма място в гимназията. Краде се една година от живота на хората ,за да бъдат държани като ученици пълнолетни лица. Образованието трябва да е до 17г, после-който иска да учи-има си университети.
29
7
 
4
 
! Отговори
учителски униформи преди 1 година
Категорично е редно да се обсъди темата-защо в училища с ученически униформи няма учителски униформи-сако и панталон с логото на училището, и ясно изписано
28
17
 
5
 
! Отговори
учителски униформи преди 1 година
Учителите имат огромни права-високи заплати, дълги отпуски, трудови договори-и то безсрочни и тн. Но къде са задълженията-например-да докажат качество на собствената си подготовка-на ежегоден атестационен изпит за учители, да се редуцират отпуските, трудовите договори да са срочни-до лятната ваканция, а после да ходят на конкурс-подготвения не се страхува от конкурс, да бъдат оценявани от учениците-в САЩ оценяването е двустранен процес-учениците и учителите взаимно се оценяват, да са с униформа
27
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде не прочетох какви задължения трябва да имат, кавкво трябва да правят и на какви условия трябва да отговарят за да са учители. Всички задължения и наказания да са за ученици и родители.Не стига, че 1/3 от годината преподавателите са в платен отпуск, ами през другото време да ходят само до банкомата без да са с вършели за 1 стотинка работа. По училищата са се закотвили едни мумии вместо да дойдат млади хора, близки до хората на които преподават, за да има резултати.Трябва тотален рестарт
26
3
 
9
 
! Отговори
Иван222 преди 1 година
Да не говорим това тъпо събиране на крдити каква златна и бездънна мина се оказа за туроператорски фирми и самозвани обучителни организации.И разбира се средствата се вадят от бюджета на училището.Отделно директорите се скъсаха да се веят из страната и чужбина на " обучения".Също за сметка на училищния бюджет. Това не ги прави нито по- умни,нито по-добри ръководители. Че то си е ядене пиене и СПА.Но пък видяха свят милите....хеле тия дето са надошли от селата и са докопали поста.
25
1
 
11
 
! Отговори
И преди 1 година
Синдикатите трябва да си декларират имуществото като политиците.
24
0
 
10
 
! Отговори
Я преди 1 година
Някой знае ли заплатите на тия синдикати и откъде ги получат? Членският внос само за наемите на централите им не стига.
23
1
 
8
 
! Отговори
Сссс преди 1 година
Същото трябва да важи и за докторите, всяка година изпит от Европа защото ние сме продажни и отбиваме номера само и като не знаеш тази година няма да практикуваш и това е, мързи ги да гледат....
22
11
 
6
 
! Отговори
Сссс преди 1 година
70% от учителите са ден да мине друг да дойде, търтеи и некадърници.
21
2
 
5
 
! Отговори
Една преди 1 година
До До 1Според Вашата теория "некадърни" и "цъкащи" са 90% от децата, щом са по уроци. Когато толкова голяма част от "матРИяла" не "стопля" какво се преподава, дали вината е в "матРИяла" или в този, който "уж" преподава нещо?! Не ми отговаряйте. Отговорът е ясен.
20
3
 
6
 
! Отговори
Родител преди 1 година
"Страхотни" предложния. Аз обаче искам да виждам повече Учители. В момента има масово преподаватели. Дори собствения урок не могат да разкажат, а пускат разни образователни сайтове, пък после вкъщи да му мислим. Когато се подобри качеството, тогава да имат претенции. Масово децата са по уроци. Крайно време е тая порочна практика да приключи. Плащам данъци и детето ми ходи в училище да учи, а не за да преподавам вечер след работо, тъй като някой не си е свършил работата в час.
19
0
 
12
 
! Отговори
Граф преди 1 година
В днешно време въобще не трябват знаещи учители по всички предмети. Едни училища си учат корана, други джендърството. Родителите трябва да им обяснят за корупцията и да им купят дипломите от съответния директор. То само това им липсва да дойде някой учител и да ги кара да учат.
18
0
 
13
 
! Отговори
Картинка преди 1 година
Образованието винаги е било стожер в най-трудните моменти от българската история. България е оцеляла благодарение на делата на Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и други. По време на ковид пандемията видяхме, какво представлява в днешни дни българското образование. Тестове и сертификати придружени с корупция и чуждопоклоничество. За съжаление кирякстефчовците са обладали образованието. И още по-жалко е, че по-младите може и да не могат да разберат написаното.
17
0
 
14
 
! Отговори
До Гиб Мелсън преди 1 година
Щом това го правят всички директори, означава, че проблемът е централно. Промените трябва да започнат точно от МО и РУО. Но истински промени. Думи като промени, преструктуриране, реформи, ристарт и т.н станаха мръсни думи благодарение на политиците.
16
0
 
5
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 1 година
Каквито учителите такива и родителите с претенции ,учителите са там да учат децата ни ,а семейството да ги възпитава .Половината от тях нито едното нито другото дават на подрастващите ,затова грамотноста ни стигна до Ханко кубрат.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ официално били предложили да се въведе разделно по пол обучение.
14
3
 
13
 
! Отговори
Падение преди 1 година
Всяка година училищата бълват неграмотни зрелостници, зависими към вредни субстанции от ранна възраст, агресивни и неадекватни за обществото хора. Дрогиран зад волана?! И образованието въобще не е безплатно, защото парите ги даваме с данъците и високите цени.