Без грипна ваканция в София засега

В Бургаска област обявяват грипна епидемия днес
10 яну 2023 13:16, Александър Попов
18
Без грипна ваканция в София засега
Снимка: БГНЕС

На този етап няма основание да се налага грипна ваканция в столицата. В последните няколко седмици заболеваемостта е идентична и показателите не са достатъчни за въвеждане на ограничителни мерки, съобщиха от Столичната регионална инспекция.

Въпросите за нивата на обща заболеваемост по области са от компетенциите на Министерство на здравеопазването. МОН събира данни за заболеваемостта в училищата по области.

При достигане на 30-процентна заболеваемост на учениците в цялата страна може да се обявят неучебни дни със заповед на министъра на образованието и науката. Решение може да се вземе и на регионално ниво. В този случай то е на РЗИ.

Очаква се днес да бъде обявена грипна епидемия в Бургаска област. Предложението е на Регионалната здравна инспекция и ще бъде обсъдено в ранния следобед на свиканото спешно заседание на Областния кризисен щаб.

От Регионалната здравна инспекция ще предложат още всяко училище индивидуално да взима решение дали да освободи учениците в грипна ваканция.

В Бургаска област 105 са новите случаи на остри респираторни заболявания и грип, регистрирани през последната седмица. Пикът от 467 случая или 236 промила заболяемост, обаче, не е достигнат обяснява епидемиологът д-р Мирослава Киселкова, цитирана от БНР.

"За обявяване на грипна епидемия е необходимо да бъде установена и циркулация на грипен вирус. Ние имаме четири потвърдени случая от Националния център по заразни и паразитни болести на грип А, които са подвариант H1N1."

Въпреки че областта е в предепидемичен период, от Регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложат да бъде обявена грипна епидемия.

А дали учениците ще бъдат освободени в грипна ваканция с цел ограничаването на разпространението на грипния вирус?

"Препоръка можем да дадем към РУО когато има много отсъстващи ученици, съответното училище да бъде пуснато в грипна ваканция. Но така или иначе процесът може да бъде организиран онлайн", каза д-р Мирослава Киселкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
беден студент преди 1 година
До DemonazСлушай ***, то едно време и зима е имало ама ся сняг гледаш само по голите баири на Витоша. С времето всичко се променя и заболяванита стават по сериозни и вие по ***.
13
4
 
0
 
! Отговори
Най-после преди 1 година
Котилото да не е на първо място.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Болни са "столичаните", които си бяха по родните места
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е, как детето с темперетура, кашлица, сополи и гърлобол ще висне онлайн на лаптопа.... То главата от възглавницата не може да си вдигне, камо ли да внимава в час.
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие, столичаните със синята кръв като не празнувахте и не пътувахте, защо сте болни, ве?
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 10 Ами не знам за болниците, ама като ги гледам в класа на детето почти половината клас отсъстват, а реално само две деца са болни, останалите са по почивки.
8
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората не са болни, а още си празнуват Новата година и са по почивки. Затова отсъстват. Няма смисъл от грипна ваканция.
7
15
 
5
 
! Отговори
силно учудЕна преди 1 година
Ама то никъде не е нужна такава ваканция.
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид = Грип
5
5
 
15
 
! Отговори
Епидемия преди 1 година
Обявиха грипна епидемия в БургаскоА в София кога?
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като има мерки, конспираторите в захлас произвеждат теории. Като няма мерки, що няма. Няма угодия!
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и сега вземат мерки... Като например да карантинират цяла паралелка дори и при едно болно дете.... Да ама то с кого е контактувало..... Абе трябва да се изпозаразят та тогава да се сети някой... То щото сигурно е голяма питанка какво ли ще стане ... ни мой да спираме чакаме да се изпозаразят пойчко бройчки! А после родителите ще крият заразените си деца.... докато пак не сложат контрол на входа да ги спират овреме.... живаго и систем
2
9
 
16
 
! Отговори
Хайде без онлайн, а? преди 1 година
Достатъчно щети натворихте за 2 години измислено онлайн "обучение"! Не ви ли писна от дебелизма, който ръсите?
1
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неадекватни институции! Отново чакаме да пламнем, за да се вземат мерки.