Ще останат ли в България златните студенти по медицина?

Говорят Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад, получили "Златен Хипократ"
17 фев 2023 14:01, Анисия Иванова
40

107 са отличниците, които ще се дипломират във Випуск 2022 на Медицинския университет в София. Носителите на наградата за пълно отличие "Златен Хипократ" са две млади лекарки - Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад.

"За мен тази награда е много труд, много работа, безсънни нощи", сподели Абиб Саад в студиото на "България сутрин".

"Това е първата голяма награда, която съм получавала до момента. Считам, че е едно признание, което е както за мен, така и за моето семейство и приятели. Това са хората, които ме подкрепяха през целия живот, както и в пътя ми в медицинското образование. Споделям тази награда с всички тях", каза Айлин Фейзулова.

Според нея най-трудното в следването на медицина е началото. "Казвам го на всички мои колеги и бъдещи колеги, тъй като това е преход между ученическия и студентския живот. Колкото и да сме се старали в училище, в университета нещата стоят по друг начин и трябва да се фокусираме върху професионалния план", допълни Айлин.

На въпрос дали ще продължи да се развива в България Айлин Фейзулова заяви категорично, че ще остане в страната ни. "Това ми е мечта, въпреки многото проведени стажове в чужбина. Смея да кажа, че около мен всички колеги ще останат в България и всеки малко или много намери своето бъдещо място", каза тя.
 
Жана Саад сподели, че все още не е решила дали ще остане в България, тъй като нейното семейство живее в друга страна. По нейни думи повечето от чуждестранните студенти ще се върнат в техните държави.

Изследване показва, че педиатрията е най-желаната специалност в България. Според Айлин Фейзулова това е така, защото работата с деца е най-трудното, но и най-хубавото нещо в медицината. "Редно да споменем всички наши преподаватели, които са невероятни и държат да сме подготвени. Сега събираме пари за благотворителност от целия на курс за закупуване на автоматичен дефибрилатор за педиатричната болницата в София", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос защо работата в Спешна помощ не е желана, Жана Саад коментира, че това специалност, при която има много стрес.
 
"Там натоварването е огромно психически и физически, работата е денонощна. Трябва да си много отдаден и да си готов да посрещаш лошото на човешките съдби. Всеки малко или много минава през спешното по време на своето обучение", допълни Айлин.

Двете млади лекарки са на мнение, че основен проблем на медицината в България е заплащането.

"Това е една от причините тези колеги, които искат да отидат в чужбина за специализация, да го направят. Смятат, че трудът е по-високо платен. В днешните времена, в които живеем, това не е малък въпрос, колкото и човек да не е материален. Ако се обърне повече внимание на младите специалисти, това би било много добре", каза Айлин Фейзулова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
хх преди 1 година
След като някой е инвестирал в теб ти трябва да му се отплатиш! Това е стар принцип и то не само у нас! Ако ти си си платил сам можеш да правиш каквото си искаш! Но старите регламенти трябва да се завърнат!Плащам аз от собствения си джоб! И някой трябва да ми плати за това!Всичко останало са глупости на търкалета! Но един глупав интелект не може да роди нищо друго!
32
1
 
0
 
! Отговори
хх преди 1 година
По-добре НЕ!Зубрачи не ни трябват! Компютрите са ни достатъчни!Нужна е човешка мисъл!
31
0
 
2
 
! Отговори
Колега преди 1 година
До Лидия: Ние нямахме добре мнение за Айлин, беше изключително нагла и нахална, смея да кажа глупава. Буташе се навсякъде и премазваше всичко по пътя си, но с наглост, а не знанияМн умело умее да се преструва пред хора, които не я познават и слага маската със широка фалшива усмивка, но след като човек я опознае осъзнава що за човек е. Бих я определил като нарцисист. Що се отнася до родителите й, предполагам те са виновни за нейното поведение, така че, да, мога да потвърдя вашите думи - глупави
30
1
 
0
 
! Отговори
Лидия преди 1 година
До Колега на фейзуловаОчевидно Айлин има много глупава майка. Може да е преподавател и декан, но е изключително тъпо от нейна страна да злепоставя дъщеря си по този начин. Момичето е умно, вижда се. Работила е, старала се е. Но и най-умното и работливо дете може да пострада от прекалените грижи на мама орлица...
29
1
 
3
 
! Отговори
Колега на фейзулова преди 1 година
Майката на Айлин е преподавател и декан на МУ Плд, където тя учеше първите, най-трудни, три години (важна подробност, която забравиха да споменат). Преди изпит, майка й идваше да й пожелае успех, последван с влизане в изпитната зала и поздравяване към изпитващия, всичко това пред очите колегите. След това се премести в София, нещо невъзможно за обикновен студент. Мисля че всеки здравомислещ човек, би могъл сам да си направи преценка относно нейните шестици. Надявам се някой ден да стане човек!
28
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 година
Mладите лекари могат да бъдат задържани тук само с европейски заплати! Те никому и с нищо не са длъжни. Държавата като е дотирала образованието, те насреща са полагали умствен труд - да учат!
27
1
 
8
 
! Отговори
Алоо преди 1 година
Едната за Турция,другата в нейната държава.а нашите умни деца къде са???гадна п.р.о.с.та за.***.беНа държава сме.не ценим своето а чуждото,защото *** се вижда.
26
5
 
7
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Мамини душици! Та те са още деца! Много късмет, щастие и успех в живота, както и в професията!!!!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо 200 $ бона зима само някой директор ако почнеш си на 1000 $ ако не и помалко. Там са на час и ти зимат и 70 % данъци. 200 $ бона на директор. Чисти са някъде около 50 бона ли около 3 бона на месец но директори само американци трето-4 поколение.
24
6
 
3
 
! Отговори
Христо преди 1 година
До Анонимен - Верно! 100 бона $ на година за обучение, но когато започнат работа получават по 200 бона $ годишно като начало. Да не говорим по-късно, като вземат специалност, да видим какво става!!!
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВУЗ само платено защото държавата пръска на вятъра сега милярди лева а после няма лекари и все недоволни че са им ниски заплати. Айде платете по 100 бона $ на година обучение и после по 1000 $ заплата както в САЩ за да видим кое е добре.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 Почти никой не е злобар, а констатира истината. Вече обидите, псувните,и много други глупости са отделна работа.
21
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям брой отличници, не е редно. Невъзможно е дори, медицината е толкова широка наука, че практически е невъзможно да се пише 6. Няма как. Пак подаръци, неразбрана демокрация.
20
14
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
То с тези имена направо за най - големите българки се имат. Единствения случай, когато подобен човек роден в България се нарича българин е, когато си търси "РАВНИТЕ ПРАВА". Във всички останали случаи се гордее най - нагло и иронично, че не е, никога не е бил такъв и никога няма и да има нещо общо с тях.
19
13
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Хайде да не остават. Ясно е, че са им писали шестиците, щото са от специален произход и разни НПО са на тискали ръководството да пазят етническия мир. Едва ли знаят и колкото шофьор на линейка. Да се омъжват и да почват развъдната дейност, че изостават от другите в маалата.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи мама или тате дали работят в здравната система
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успех на момичетата и дано останат в България въпреки злобарите.
16
6
 
8
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
А някоя Зейнеб няма ли ?
15
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ,които са учили на държавна издръжка са Длъжни да останат в България ,обучението Ни струва 80 000 лв на човек ! До кога най-бедния народ ще обучава лекари за най-богатите ? ,а при нас скоро само пенсионери или нищо
14
11
 
12
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Бягайте навън! Тук само пенсионери и индийци останаха! Дори учениците трябва да излизат да учат навън, тук образование няма.