Плануват 1900 лв. стартова учителска заплата

Има недостиг на учители по математика, информатика, езици
20 фев 2023 19:03, Анисия Иванова
78
Плануват 1900 лв. стартова учителска заплата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата на учител у нас. За целта в проектобюджета на държавата за тази година са договорени 400 млн. лева. Това съобщи в Русе председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя обясни, че се очаква законът за бюджета за тази година да бъде приет в края на месец май, а увеличението на работните заплати ще влезе в сила със стара дата - от 1 януари тази година.

"Сега ни остава да договорим и другите средства - за увеличаване на транспортните разходи, за стипендиите на учениците, за издръжката на училищата. Искаме 1,3 млрд. лева повече в бюджета за 2023 година за образование спрямо бюджета през миналата година", каза Такева.

По думите ѝ в последните три години има голям интерес към учителската професия, за което спомага добрата материално-техническа и дидактическа база в училище, екипната работа, както и мотивацията за трудовото възнаграждение, предаде БТА.

Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати. Все още има недостиг на учители по математика, информационни технологии и чужди езици. Тя каза още, че през тази учебна година в България са били назначени 4200 млади учители. По думите ѝ в последните две-три години не са закривани училища в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
7
 
! Отговори
хх преди 1 година
Математиката и информатиката не са всичко!
65
1
 
1
 
! Отговори
хх преди 1 година
Заплатата е едно! Но по-важното е какъв кръгозор се създава!Срамно е един кос кожам ти Очен лекар - професор или академик, да не знае какво представлява Оптичната система на един зрителен орган. Кое от кое зависи. И с каква апаратура се изследват проблемите в нея! За да могат да се идинтифицират! И се разрешат! Ако е възможно.
64
1
 
7
 
! Отговори
ПЪЛЕН ПРОВАЛ преди 1 година
Осакатени са децата само на осакатени родители.
63
2
 
2
 
! Отговори
А преди 1 година
До АнонименКато ти гледам правописа не само децата са неграмотни!
62
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвайте се,че образованието все още е безплатно,че ако стане като здравеопазването,ще видите къде ходят по голяма нужда гладните! Може би тогава ще Ви дойде на ума,че родителите и семейството имат основна роля във възпитанието и единствено те могат да мотивират децата си за труд и познания! Училището не прави някого по-умен,а показва правилния път! Който схване и разбере,добре,който не, проблемът си е негов!
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Моряк от БургасДа бе, точно учителите ги учат да слушат чалга! Помислете как ги възпитавате вкъщи!
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПетяПетя ,Петя,не си си пила хапчетата !
59
0
 
7
 
! Отговори
тнгно преди 1 година
До ДжониСрам си ти ! Ако искаш учителите да дават по някой лев ,за да могат да работят ,а?
58
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гост Учителят освен да ги научи на нещо , отговаря за живота и здравето на 25-30 деца ЕЖЕДНЕВНО . Само за това , че има някой с вашите деца , докато вие сте на работа , спа-центрове , кафенета и т. н отдайте малко уважение на тези хора . А дали е ограмотено и знаещо вашето дете НЕ ЗАВИСИ САМО ОТ УЧИТЕЛЯ ....
57
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учител съм с 32 г педагогически стаж . Ако бях в началото на своята "кариера" никога не бих останал в образованието . Това си е жив мазохизъм . Не ви ща ваканциите , нито "ГОЛЕМИТЕ" заплати . Искам спокойствието и уважението , което съм имал преди десетина години да речем . Защото тогава децата знаеха своите задължения .Естествено че съм си нагласил методиката и похватите със "Съвременните " т.нар. иновативни , ноооооо въпреки това ,милите деца са в 4.-то измерение , далеч от класната стая .
56
23
 
12
 
! Отговори
Гост преди 1 година
1900 лв стартова заплата на учителите,чийто резултат от работата на места е пресечена нула,а за начинаещ лекар,който се е блъскал 6 години - 2 минимални заплати. Страшна работа! Страшна държава! Няма що............
55
8
 
1
 
! Отговори
Почти минимален преди 1 година
Защо само на едни?Колко са младите шофьори на ученическите автобуси? Пардон,все още има работещи пенсионери!След няколко години ще видим кой ще кара, понеже едни заминават за чужбина а други не създават деца!
54
43
 
7
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Най мързеливите,с най високи заплати.Срам,срам....
53
2
 
30
 
! Отговори
Лекаря от Сащ преди 1 година
1900 лв пари ли са вече бре? Затова вече не работя в България.
52
15
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 година
За какъв резултат?!
51
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАЙ ТОЗИ ПЪТ СЕ ,,НААКАХТЕ''.
50
2
 
10
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 година
Значи един депутат може да взема 10 бандака,а тия алчни даскали искат цели 1900 лв,има ли справедливост.
49
52
 
11
 
! Отговори
Един родител преди 1 година
Направете им я 5 000 лв. Много я заслужават ! Нещастници ! Осакатиха децата !
48
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Pisna mi ot tiq ychitelivse edno nqma drugi hora v tazi darjavaima tolkova hora se blaskat ot sutrin who vecher i vzimat 700 leva.Aide for sprite se s tiq negramotni ychiteli.Pravqt tolkova pravo pishi greshki kolkoto ychenicite si.
47
41
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На какво от горе,имат 4-5 ваканции дистънционно обучение ако са на кеф , работят чисто 6 месеца .Едно време учителите си седяха в училище ,а сега са по моловете пушат пият и създават само лумпели и неграмотници.Не правете грешката на оня пачок от Банкя.