Въвеждат по 5 часа военно обучение за 10 и 11 клас

Проектът започва от следващата учебна година
23 фев 2023 20:32, Анисия Иванова
118
Въвеждат по 5 часа военно обучение за 10 и 11 клас
Снимка: БГНЕС

Въвеждат военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година. Това предвижда проект на нова наредба за обучението на българските граждани за защита на отечеството, публикувана на сайта на Министерския съвет, в портала за обществени консултации. Вносители на проекта за министрите на отбраната и образованието - Димитър Стоянов и Сашо Пенов.

В наредбата се предвижда учениците да придобиват военни умения в часа на класа. Те ще разполагат с 5 учебни часа в 10 клас и 5 учебни часа в 11 клас. Заниманията по военно дело ще започват от 1 декември и ще продължат до края на учебната година.

Обучението ще се разделя на два етапа. Учениците в 10 клас ще придобиват умения като усвояване на знания за защита на родината, оказване на помощ от населението при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на военни боеприпаси и др. Учениците от 11 клас ще научат историята на въоръжените сили на страната, участието на Република България в мисии и операции извън територията на страната, видовете екипировка на военнослужещите в различните видове въоръжени сили и др.

В наредбата се посочва, че часовете ще бъдат водени от военнослужещи или цивилни представители на Министерството на отбраната в присъствието на класния ръководител, съобщава "Фокус".

До 15 юли на съответната година директорите на средните училища ще трябва да изпратят доклад с данни до съответните структури към Централното военно окръжие за това в колко паралелки от 10 и 11 клас ще се провеждат съответните занятия по военно дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Указ 34 преди 1 година
от 07.02.2023г. на президента, за обнародванена ЗОВС на РБ, чл. 60,ал.3 Раздел II... ДВ брой 14 от 10.02.2023 г.
89
0
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Последните учили НВО бяха 74 набор, през 1991 година. Ние бяхме 75 набор и само гледахме в хранилището на кабинета учебния калашник, противогаза с маркуч и филтър, разни табла с униформи, пагони и петолъчки на различни видове войски, едни гумирани дрехи против химически оръжия
88
1
 
5
 
! Отговори
Alex преди 1 година
БомбаНдировка, напаЛ.... :)
87
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е добре. Светът върви ден след ден към война. В която ще загубите деца, близки, приятели, домове и всичко. Когато създаваш военни рано или късно искаш да ги използваш. Учете децата на модерни технологии, а не на глупости.
86
0
 
23
 
! Отговори
Хе,хе! преди 1 година
Ето сега Борис Бонев от "Спаси София" ще може да влезе в някоя казарма и ще отиде в банята да подава падналия с.а.п.ун на войниците. И това си е военно обучение - точно за такива като него и Кокорчо.
85
0
 
21
 
! Отговори
Овенен преди 1 година
Очакваме Рундю Радев , Пинокио,Гнома, Насти(гнусен)мир Онаниев ,Про100Киро и Кокорчо да дадат пример и първи да се включат в заниманията , а когато минат 10 часа , да заминат веднага на фронта срещу Русия ! Нали искат да се сражават срещу Русия? Но първо да се научт да държат оръжието, че не са ходили в казарма досега!
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таман за Сефтето.
83
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха! За 5 часа не могат да научат дори сапунка с фонокарта как се праи!!!
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост. Компютърна игра ще ги научи повече за по кратко време
81
4
 
30
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Разбиратели какво става готвят последното ни младо поколение курбан за ФАЩ срещу Русия ....ако го позволим заслужаме децата ни измрат,това е бруталната истина,родители мислете,аз деца все още нямам и да ме накарат да се бия срещу Русия заради краварският окупатор ,само чакм да мипадне пълен калашник в ръцете и го изпразвам в главата на първият натовец каквото ще да става .....
80
4
 
19
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Работата на гимназиста е да знае колко е единица на минус първа степен /примерно/. А не да го отегчават скучаещи чичковци в униформи. Да играят на военни по казармите и плацовете. В образователната система нямат място!
79
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх ме е вече да карам кола, средната ми скорост на прибиране вечер е 3 км в час, карам 25 годишна кола, мечтая си за средна работна заплата, нямам обратна канализация и питам коя държава ще защитава детето ми?! Държавата на кого?!Защитавайте си я сами! Сами си я крадете, сами си я защитавайте!
78
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните деца нямат родина! За тях тези концепции са неразбираеми. Те са граждани на света. Говорят езици, общуват с хора от цял свят, владеят технологиите. Днес са в България утре са на другия край на света. Сега с възможностите на дистанционна работа вече съвсем се размиват понятията за държава, за местожителство и за етническа принадлежност. Днешните деца мислят глобално и мащабно. Те са много по интелигентни от родителите си. Виждат света по друг начин и са много по трудни са контролиране.
77
0
 
18
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Оф и ас сьм само с кредити да ходят бацон , христо и оня чалнатия от канада кьв беше да си защитават парите , вместо по цял ден да приказват колко обичат украйна а не дадьт личен пример като се запишат доброволци на фронта
76
4
 
24
 
! Отговори
Аре по полека! преди 1 година
България изобщо не ми е родина. Това е една територия на която съм имал проклятието да се родя. Изобщо не ми дреме за нея. Да си я превзема който си иска. Да я защитава този, който има какво да брани. Аз имам само кредити.
75
0
 
30
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
Родината да я бранят децата на 240те от парламента. За каква държава говорим, като сме работещи бедни, а онези преяждат с луканка. Единственото, което могат да направят е да здрависат здраво набора :)
74
2
 
23
 
! Отговори
Втрещен преди 1 година
Безделието в българската армия ражда такива глупотевини като тази. Правиха, струваха и си уредиха да прилапат някой лев от образованието. За чий му е на гимназиста да си губи ценното време с изучаване на устройството на автомата или военната екипировка?! Който иска да върви да си става военен - места колкото искаш. Не бе, не става дума за 5-те часа годишно, но да мътят главите на децата? Нещо за мобилизация ли ги подготвят? Мноогоо са изтървали момента.
73
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лекари и сестри в болниците като отидеш гледат на тебе като на банкомат колко ще им пуснеш. Ама иначе имаме пари за оръжия, за чертежи на самолети пък се ще ги учим децата и на военно дело. Да се избиват. Това е най важното.
72
1
 
13
 
! Отговори
Моника Люински преди 1 година
Ех, като бяхме млади какви учители имаше
71
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Че последните години България се напълни с ЛГБТ