Матурата удари дъното - 3,93 по български, трудно се осмисля и разбира

По втория изпит резултатите са по-високи от миналата година
Обновена: 8 юни 2023 16:49 | 8 юни 2023 16:49, Стела Стоянова
250
Матурата удари дъното - 3,93 по български, трудно се осмисля и разбира
Снимка БГНЕС

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%). В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици.

Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч. При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.

Като писмен текст се падна интерпретатвно съчинение върху стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова или есе "Живот в мрежата".

С близо 2500 повече са и зрелостниците, положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.

С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия.

С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки – 1086 зрелостници. Две слаби оценки имат 1050 младежи. Максимален брой точки – 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници.

Още по темата

Няма зрелостник с 0 точки на изпита по български език и литуратура, а само 9 са с 0 точки на втория задължителен изпит.

Както и в предходната година няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двете задължителни матури.

Като цяло се запазва подредбата на регионите с най-добри резултати от ДЗИ по БЕЛ. Първите пет са София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград. Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

Забелязва се, че Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с предходната година на първата задължителна матура.

За втора поредна година минималният праг за успешност е 30 т., а отличен 6 получават всички с 95 и повече точки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още по темата: матурарезултати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 197/Mistique "За лошите резултати са си виновни учениците и родителите им. Нито системата... " - също и система която очевадно стимулира про'с'тащината?!
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 210 - Поне 15000 са в чужбина, другите са дропели.
201
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици.", никой ли не се притеснява от малкия брой явили се, това е набор 2004 година, когато според НСИ са родени около 70 хиляди деца, та възниква въпроса къде са останалите 25 хиляди, т.е. те въобще не са стигнали до зрелостен изпит и за мен това е доста по притеснително то средната оценка
200
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
докато се позволява на учителите да дават частни уроци, качеството на образованието ще спада
199
1
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 10 месеца
Един директор на Софийска Гимназия ме изкефи - питат го дружките на микрофони, била ли свършила кризата за учители ? Оня я изгледа и вика " получавам по 200 кандидатури за учител по физическо и 0 за математика, физика и информатика. Ти как мислиш, свърши ли ?" Оная т...чка зяпна... :))))
198
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
г.а.ньовщина и тотално безхаберие на родителите, които не могат да възпитават децата си.
197
3
 
9
 
! Отговори
aZ-ът преди 10 месеца
Проф. Иво Христов го каза най-добре : "Заради тотално деградиралата образователна система, в последните години имаме няколко генерации, които по-добре да ги няма."
196
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
г.а.ньовщина и тотално безхаберие на родителите, които възпитават *** деца.
195
8
 
6
 
! Отговори
Gg преди 10 месеца
Коментиращите, нали е сещате, че оценката е средно аритметична. Не всеки завършил има 3.93, което между другото си е дори почти пълна 4ка. Има доста абитуриенти, които са изкарали 6тици, за да успеят да вдигнат ниския резултат на турци, които не говорят български, както и на чалга сeлянuтe.
194
1
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 10 месеца
"... И тъй,понеже ние живеем от дълго време в земята на българите, простащината ни стана близка другарка и съжителка...Из "Писмата на Теофилакта Охридски архиепископ български." Превел от гръцки митрополит Симеон. Сб.на БАН, 1931, кн. 27, с. 7172.
193
3
 
2
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 10 месеца
До 199 - И кой ти я каза тая глупост за "12 място по образованост"? Как се измерва "образованост"? В какви единици? *** винаги са били глупави и с ниско IQ, приемете го тоя факт! "... И тъй,понеже ние живеем от дълго време в земята на българите, простащината ни стана близкадругарка и съжителка...Из "Писмата на Теофилакта Охридски архиепископ български." Превел от гръцки митрополит Симеон. Сб.на БАН, 1931, кн. 27, с. 7172.
192
2
 
11
 
! Отговори
Пропагандата работи преди 10 месеца
Само като видиш матурите и си отговоряш защо олегофрени като Киро Парапетков управляват. Нито може да чете, нито да пише на български. Жалка история
191
2
 
5
 
! Отговори
до Учител по БЕЛ преди 10 месеца
учител по БЕЛ, тези неща от матурата вот 10 клас ли започват да се учат ,та ковида ви е виновен...Само питам....
190
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПРИ ЛОШИЯ КОМУНИЗЪМ ПО ОБРАЗОВАНОСТ НА 12 МЯСТО В СВЕТА СЕГА ПРИ ДОБРАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА 89 О МЯСТО... СТАТИСТИКАТА Е ПО ЗАПАДНИ ИЗТОЧНИЦИ ДАЖЕ ХАХАХА
189
4
 
10
 
! Отговори
Един учител по БЕЛ преди 10 месеца
Най-лесно е да търсим виновни и да оплюем учителите! Три години децата се скатаваха зад мониторите, но народът щурмува моловете, стачкува за кръчмите и страда за дискотеките - никой не помисли за интелектуалното развитие на децата. Ние се мъчехме да ги задържим в час, молехме родителите за съдействие, а те сами пишеха извинителни бележки за "спрян интернет", "без устройство", "ток няма" и какви ли не тъпизми. Как никой не се възропта срещу затварянето на "опасните" училища?! Сега ревете.
188
3
 
8
 
! Отговори
Mystique преди 10 месеца
За лошите резултати са си виновни учениците и родителите им. Нито системата, нито времето, нито извънземните. Приемете, че просто такова е нивото. Както винаги е било - който иска учи, който иска - не. Който иска си обогатява цял живот и сам общата култура, който не - все му е скъпо и "има други приоритети". В това няма никаква трагедия.
187
4
 
6
 
! Отговори
Ради преди 10 месеца
Ми малки, *** много малки са заплатите на учителите Дайте още да им ги дигнете, за сметка на ниско качество.
186
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За слабото образование са виновни тези които съставят и одобряват фалшивите учебници. Чели ли сте каквиГлупости се пишат в учебниците и за основните училища и за другите ?
185
0
 
3
 
! Отговори
Х преди 10 месеца
Само в Плевен няма много Т и Ц, ама там пък за сметка на това има К.
184
0
 
6
 
! Отговори
Х преди 10 месеца
Прочетете къде са първите резултати, там където няма Т и Ц и къде са последните резултати, а именно там където има Т и Ц.