Диян Стаматов: Трябват промени в изпита след 7-ми клас

Нужна е промяна и на видовете изпити
12 юни 2023 13:29, Стела Стоянова
26
Диян Стаматов: Трябват промени в изпита след 7-ми клас
Снимка БГНЕС

Промяна във формата и съдържанието на изпита след 7-ми клас поиска директорът на 119-то СУ и председател на един от директорските работодателски съюзи Диян Стаматов. На страницата си във фейсбук той коментира кои промени са най-належащи. Ето част от поста му:

С годините, с времето, така направихме, че най-отговорен, ангажиран и определящ стана изпитът след седми клас.

Всички други, наречени по нашенски сложно национални външни оценявания, са просто една статистика. Уж трябваше да се правят анализи, оценки и последващи корекции в учебните планове и програми. Само уж…Иначе нищо не се прави. Освен още по-сложни учебници.

Причините са различни. Всяка една от тях все по-маловажни.

Седмокласниците се подготвят, четат и надпреварват за този изпит, далеч повече от всеки друг в системата ни. Родителите хвърлят баснословни пари за частни уроци. Накрая истината е, че за всеки има място в родната образователна система. Разбира се, най-добрите или онези с повече късмет влизат в най-мечтаното училище.

След толкова изпити, след много повтаряния, леко гневен и също толкова напорист съм убеден, че е необходима кардинална промяна.

Промяна на формата на изпита (този е тромав, ретро);

Промяна на съдържанието на изпита (едни стандартни въпроси за твърде нестандартно поколение);

Промяна на видовете изпити (от 30 години измерваме всичко с математика и български, а очакваме да имаме специалисти по различни дисциплини; тук учениците задават въпроса: Защо да уча Биология, Химия, Физика, История, География, Музика, Изобразително изкуство, Технологии и предприемачество, след като изпитите са само по български и математика? Това къде ще ми трябва?

И така всяка година.

Още по темата

Дано имат късмет тазгодишните седмокласници.

Дано, вкарани в рамката на стандартизираните тестове да намерят правилния отговор.

Лошо е, когато държавата повтаря колко неграмотно поколение расте, а не прави нищо, за да си подготви успешно поколение.

Изпитът на седмокласниците по български език и литература е утре. Тест ще държат и учениците от 10-ти клас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 10 месеца
Докато родителите си пият ракийката и ядат салатката любимите им отрочета щракат по компютри и телефони ден и нощ игри и се обучават в порното. "Напреднало" поколение, от което никой не се интересува. Родители и учители взаимно се обвиняват вместо да се вземат в ръце и загрижено да решат зловещия въпрос за погубването на млади души.
24
0
 
2
 
! Отговори
погледнете конспе-- преди 10 месеца
-ктите от преди 20 - години сега ! Измислени всякакви нови ненужни специалности със какви ли не гръмки имена ,резултата е всяка *** със две висши и претенции !
23
5
 
3
 
! Отговори
изпитите са два ! преди 10 месеца
Първия е български защото сме българи ,а втория е математика защото математиката разделя хората на хора със акъл и хора със по-малко акъл ! И във физиката и във химията и във механиката знам ,че е дял е пълно със математика и във програмирането -- света е математика ! Има много науки и предмети който са си чист алабализъм във момента по университетите е пълно точно със ала-бала специалисти ненужни и неставащи за нищо !
22
8
 
1
 
! Отговори
Трябва преди 10 месеца
Евроатлантическият модел на затъпяване на учениците да се премахне! Всичко друго са празни приказки.ЕС И САЩ НИ У.ИВАТ! ЗА ТОВА ВСИЧКИ УЧАТ И СЕ ЛЕКУВАТ В ЧУЖБИНА ЗАЩОТО ТАМ Е КАЧЕСТВЕНО ТУК Е САМО БИЗНЕС!
21
1
 
12
 
! Отговори
Баба висшистка преди 10 месеца
Материалът е непосилен в различните възрасти!!!!! Матурата в 4 и 10клас е супер излишна!!! Ужасена съм от учебното съдържание по БЕ И ЛИТЕРАТУРА. Страшно е! Едни такива глупости,безсмислици в литературата..Едни фентъзи романи свързани със старогръцки легенди и митове,които се преплитат с мита и съвремието... Че те не могат да се оправят с имената на всички богове, та да ги съпоставят с героите от тези тъпни,които не ги поглеждат!? Отговори на куп безсмислени глупости!!!! А какво е българския!?
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не те са неграмотни вие синдикатите само пари желаете
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И за какво им е?
18
7
 
4
 
! Отговори
Даскал от скоро преди 10 месеца
Това,което виждам е в момента като училител.Не казвам,че няма колеги които си гледат през пръсти задълженията.Просто не им пука, защото трудът е неоценен.Един учител трябва да си почине година след 5 години работа с ученици.Някъде на друга длъжност.Убийствено натоварване с бомаги.Който говори за учителските заплати, че били добре говори глупости.Млад учител 1486 лева бруто.Бруто .Чисто около 1100 лева. Лекторските над норматива 7 лева чисти.Касиер в Лидл 1400 лева с Ваучери за храна 200 стартова
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Номенклатурата вечен директор пак се изказа неподготвен. Той както винаги не е запознат със същината на проблема и се опитва да разсъждава. Трябва мандатност!
16
1
 
7
 
! Отговори
До МОН преди 10 месеца
Такива като тебе са илитерати! Пада нивото на преподавателите. В голямо училище в 4 клас учителка в занималня не може да помогне по английски. Преди 3-4 години е завършила. Уж има оценка в дипломата...
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Програмите и учебниците са безумни! Нивото на учителите е все по-ниско, къцо и сляпо учи предучилищна педагогика и търси връзки за работа.
14
6
 
4
 
! Отговори
МОН преди 10 месеца
Обичам когато илитерати и еднокнижници коментират решенията на МОН. А иначе броженията на някакво директорче в училище със средни за страната резултати не ме вълнуват.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е ти нали беше гербав министър,защо не я направи тази промяна?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 4 до 6Мдаааа, като ти гледам правописа, на тебе наистина ти трябва поне още един по български!
11
10
 
5
 
! Отговори
4 до 6 преди 10 месеца
1. НЕ е матура, а външно оценяване; 2 Да, категорияно. Трябва да е по всичко. Как ви се струва хора с висше образование да не могат да покажат на картата Швеция и Швейцария например? Да не знаят нищо за 9-ти юни 1923, за Кримската война, за опиумните войни, за използванетио на химично оръжие през Първата св, война и стотиците хиляди убите от него...., да не различават обикновени растения... , да не знаят име на нито един български художник....?
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изобщо не са нужни тези матури за всички, а само за онези ученици, които искат да учат в елитни гимназии. Останалите и без това влизат на първо класиране където искат.
9
11
 
7
 
! Отговори
Аре, бе! преди 10 месеца
Не, не трябват промени. Изпитът е добър. Преподавателите не са добри.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпросите: Зашо го уча? Къде ще ми трябва? са въпроси на доверието към обществото. Учи се, защото мозъкът, ако не се развива, си остава на животионско ниво, по-късно няма и да може да схваане, ако не се е обучавал да мисли в различни типове структури. навремето са казвали: Залудо работи, залудо не стой. Разбирали са, че самото действие е от полза . И сега огромната част от разсъжденията и потребностите на хората си личи са са крайно елементарни, А уж искаме развито общество.Виждаме само лакомия
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стрес за децата и родителите! Вече подготовката за НВО започва от шести клас, но в МОН така и не им пука, нали се печатат помагала, учебници и се ходи на частни уроци. Отвратихте децата от училище! Зубрене и затъпяване, това очаква всички ученици! После защо били слаби резултатите, ами защото такава ни е цялата образователна система.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя пак откачи! Изпита след 7 клас е приемен за гимназиите бре!!! Ти матура по всичко ли смяташ да въведеш??? ***

Спонсорирани публикации