Орязаха места за студенти по психология за сметка на информатиката

Намалява приемът и в „Администрация и управление“ и „Икономика“
17
Орязаха места за студенти по психология за сметка на информатиката
Снимка: БГНЕС

Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през следващата академична година. Това реши Министерският съвет като утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации на Република България през учебната 2023-2024 година. Това реши днес МС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Частичното преструктуриране на план-приема беше направено през последните дни, вследствие на получени становища от работодателски организации след изтичане на срока на общественото обсъждане. С него се увеличават местата за първокурсници по специалности от професионално направление „Информатика и компютърни науки“, като за сметка на това се намалява приемът по професионални направления „Психология“, „Администрация и управление“ и „Икономика“, спрямо бройките в първоначалния проект, който беше публикуван за обществено обсъждане.

За следващата учебна година е заложено цялостно увеличение на местата за първокурсници с 1289 броя. То е в резултат от анализ на комплекс от обстоятелства, едно от които е по-големият брой на завършващите средни училища - с 2 240 повече в сравнение с миналата година. Взети са предвид и броят на приетите студенти през миналата година по професионални направления и писма от потребители на кадри на регионално ниво.

По предложение на Министерството на здравеопазването е увеличен броят на местата в професионално направление „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“ за специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Управление на здравните грижи“. По заявки на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи е увеличен и приемът по професионални направления „Военно дело“ и „Национална сигурност“.

Предвижда се през учебната 2023-2024 година да бъдат приети 2 228 докторанти в държавните висши училища. 349 места за докторанти се разкриват и в научните организации - 202 в БАН и 65 в Селскостопанската академия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: студентиинформатика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
изкуствен интелект преди 9 месеца
тия хора не правят ли планове да в бъдеще. с навлизането на изкуствения интелект първи на улицата ще са комп. специалисти. тези пора какво ще ядат. в нормалните държави има базов доход. а у нас пенсиите са от заеми...............
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прочетох само заглавието но мисля че в бъдещето че има нужда именно от психолози да се справим с тия технологии, информатика
15
1
 
2
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
Язък... От тия мрънкащи програмисчета ше си останем без яйчарки-вдъхновителки...
14
0
 
2
 
! Отговори
Т. Петков преди 10 месеца
явно има келепир за практикуващите специалността психология. Както много от новозавършилите лекари се натискат да стават инвазивни кардиолози, мнго са и тези, които искат да работят в областта на IT специалностите. "Интереса крати феса"
13
0
 
7
 
! Отговори
Родители преди 10 месеца
Това е напълно измислена специалност ,,психолог",тъй като нямат завършено висше образование по медицина,както и специалност ,,психиатрия".А им се дават права да работят с деца и даже да седят в училищата като хора,които решават съдбата на подрастващите.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе има нужда от психиатри, маса народ гласува за копейкаджии, чалгаропитеци и комyняки, а нема кой да ги лекува.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що бре? Психолози требат, щот луднааме веке.
10
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
До Защо? Защото с психология ще си кофти ръководител на програмисти и на каквото и да е, освен това информатиката не е само програмиране. Половината държава се издържа от ИТ (включително и косвено , защото мутрите не плащат данъци). Дали след 10г ще ще търси така тази специалност никой не може да каже, но при всички положение Информатика в СУ и Компютърни науки в ТУ са здрави специалности и можеш да работиш почти всичко може би без преводач и журналист. И двете съм ги завършил с отличие :).
9
7
 
7
 
! Отговори
Защо? преди 10 месеца
С психология можеш да работиш като психолог, психоаналитик, коуч, ейчар, пиар, специалиста по комуникация, журналист, учител, директор, ръководител на програмисти, терапевт, а като програмист можеш да работиш само като програмист и нищо друго.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без смисъл са и двете.. Факт.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наталия харесва това
6
12
 
9
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
А с тази информатика освен да правят електронни бази данни за администрацията за какво друго стават!
5
1
 
11
 
! Отговори
В.Узунов преди 10 месеца
Абе и психолозите не са кат едно време.водила са ме и обещавам- няма да пия повече. Тръгвам си и вадя от джоба патрончето,а преди един- Оставете ни на саме и ми хвърли един бой та два месеца не барнах пиене
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
целта е да смъкнат цената на труда и да станем като индия, а те да прибират всичко
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи ще има по-малко психолози и повече информатори
2
9
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Тия по информатика ще ги учат да ползват чат бот ли, какво? Те уволняват масово програмисти, наште тръгнали да увеличават бройката :) Ето за това България е на това дередже. Когато трябваше да бълват програмисти, не бълваха. Бълваха само псевдоикономисти и лайкички по телевизиите!
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
щото кирчу и приятели притежават всички ит фирми и им трябват роби за поколения напред

Спонсорирани публикации