МОН с нов график за изпитите през следващата учебна година

Изпитите след 7-ми клас се изместват с няколко дни
18 юли 2023 11:45, Стела Стоянова
11
МОН с нов график за изпитите през следващата учебна година
Снимка БГНЕС

МОН предлага нов график за външното оценяване.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС.

“Днес подписахме нов график за външно оценяване през следващата година. Стигнахме до идеята, че в рамките на следващата година би било по-добре външното оценяване да бъде разделено по дни - на външно оценяване след седми клас и след 10 клас, с което осигуряваме по-голяма възможност на оценителите да се съсредоточат на проверката на работата на учениците след 7-ми клас, за да може тази проверка да бъде с приоритет, учениците да получат по-бързо резултат и да започне и класирането в средните училища”, обяви той. В момента изпитите в 7-ми и 10-ти клас са на едни и същи дати.

“Изместили сме с няколко дни провеждането на изпитите след 7-ми клас, за да има повече учебни време учениците да се подготвят за тези изпити. Външното оценяване след 7-ми клас е структурирано в учебни дни, за да не се губи учебно време, и това сигурно ще наложи промяна по отношение на квесторите”, уточни той.

Още по темата

Според министъра тези промени ще дадат възможност за по-добро провеждане на учебния процес.

И през следващата учебна година учениците ще имат пет продължителни почивки освен лятната ваканция. От 1 до 5 ноември 2023 г. през есента, от 23 декември до 2 януари покрай Коледа и Нова година. Междусрочната ваканция ще е от 3 до 5 февруари. Пролетната ваканция от 1 до 11 клас ще е девет дни - от 30 март до 7 април, включително. А 12-класниците ще почиват от 5 до 7 април.

Цоков посочи, че първият приоритет на МОН е свързан с намаляване на административната тежест и възможности за осигуряване на време за работа на учителите с учениците и децата. "През тази седмица ще се опитаме да направим отваряне на някои от наредбите. Това са Наредбата за оценяване, Наредбата за образователния минимум и подготовката, това е Наредбата, свързана с дейностите в училищното образование.

Подготвяме комисии и подготвяме промени в Наредбата, свързана със структурата, професионалното развитие на учителите, директорите и училищните специалисти”, добави Цоков.

По думите му в Наредбата за оценяване ще бъде обсъдено промяната на минималните изисквания за текущите оценки на учениците в съответния на срок. "Например оценката от две задължителни оценки за отделните модули да се намали на една в съответния срок, за да се формира една глобална, по-обща оценка в съответния модул и да нямат такова значение текущите оценки в рамките на отделните дисциплини в рамките на профилираните предмети", заяви просветният министър.

"Искаме да регулираме един много важен момент, защото минималният брой оценки за текущо оценяване за някои дисциплини е фиксирано в самите учебни програми. За езиковото образование се изискват 6-7 текущи оценки, за да се формира срочна оценка", коментира той.

Заплащането на образователните медиатори, вече е регламентирано, каза още той. „Това стана възможно благодарение на промяна в Наредба за финансиране на дейностите в образователните институции. Тя позволява заплащането на стотиците образователни медиатори да се случва по-устойчиво. те досега бяха финансирани основно на проектен принцип. Това важи както за училищата, така и за детските градини”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 9 месеца
На хората с артистични, музикалмни, художествени таланти никой не им пречи да си кандидатстват в съответните училища със специализирани за съответното изкуство изпит. За съжаление обаче в тези училища има много деца БЕЗ дадености, зашото и там нивото силно. силно спадна. Изкуството е много важен елемент на цивилизацията, но то не е движеща сила за напредък.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и тоя министър дава фира.
8
0
 
8
 
! Отговори
7 преди 9 месеца
Големи промени-направо обърнаха системата наопъки!И как не ги е срам да представят това за новости!Учебните планове и учебниците са пълна трагедия-като че ли всичките са писани от стари моми и яловици,виждали само чужди деца!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изобщо не е ясно защо математиката се превърна в предмет номер едно , покрай тези матури за 4 и 7 клас. Защо за умен се счита само ученик с добри оценки по математика. Това си е български синдром направо, някакъв пълен абсурд. По този начин, деца с артистични, художествени , поетични, технически и всякакви други заложби и интереси изпадат буквално извън този, измислен от поредния болен мозък, ред. Основната маса са средно интелегентните хора, за тях трябва да се мисли.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И на 30 юни да ги направят - все тая. За пет дни не могат да наваксат ненаученото за цяла учебна година. Тази година след втория изпит буквално нямаше учебен процес - някои бяха на екскурзии, но повечето донасяха медицински бележки или молби от родител за освобождаване по семейни причини, но просто не се учеше - чакаха се само резултатите от НВО.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А за учебниците пак никой не говори. Най-важно е да се ремонтират основно учебните програми, това е много дълъг процес, кога ще се прави, нищо не се казва, съкращаване на материала по всички предмети с 50%- това е нужно, по един основен учебник максимум два, как беше преди - и излизахме по-подготвени и по-добри във всичко. Не учехме по университетски програми, а по такива за средно училище.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докога ще слагат събота и неделя към ваканциите на децата ? Извинявайте но коледната ваканция не е никаква ваканция , а просто почивни празнични дни .
3
0
 
9
 
! Отговори
Цирк преди 9 месеца
И това ли са промените нищо,конвейера за неграмотни роби продължава.
2
3
 
5
 
! Отговори
Deep Zone преди 9 месеца
Тези за пореден път разцепиха мрака с "нововъведения", сменили два дни в изпитите... Кога Вонегът, Стайнбек и Ремарк ще бъдат задължителни в училище вместо остарялите класики на Данте и гръцките автори? Кога ще почнем да учим децата да мислят с главата си и да пишат лични разсъждения, а не да назубрят чужда "критика".. Точно никога :) Но може да се посмеем на всички чиновници в МОН, напълно безплатно, за техните "нововъведения".
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНА матура по математика. Как си го представят "умните" политици да сме напреднала държава, а да нямаме ибдустрия, да нямаме техника. Трябва задължително във висши инженерни у-ща да се влиза с изпита по математика. Държава, която няма производство, няма как да има и наука, всичко е свързано.Трябва също учениците да бъдат длъжни да държат матура по ПЪРВИЯ профилищ предмет, за да се учи. А не поголовно да са с изпит по английски, който е за ползвне, а не за специалност

Спонсорирани публикации