Галин Цоков: Оценителите на матурите не са били добре подготвени

Ученици бяха ощетени в оценките си
Обновена: 16 юли 2023 16:52 | 16 юли 2023 16:30, Стела Стоянова
31
Галин Цоков: Оценителите на матурите не са били добре подготвени
Снимка БГНЕС

Оценителите на матурите за 7 и 12 клас не са били достатъчно подготвени, особено при синхронизирането на вижданията си по отделни критерии и показатели, свързани с оценките. Това е един от изводите на МОН след провеждането на изпитите, стана ясно от изявление на просветния министър проф. Галин Цоков в Пловдив.

"В момента се обсъждат няколко проблема, свързани с резултатите от изпитите. На първо място е по-насочена работа с колегите, които са оценители след седми и дванайсети клас, защото процесът на оценяване е важен и трябва оценителите да бъдат подготвени",  посочи Цоков.

Той каза, че това особено се отнася за различните отворени въпроси, както за зрелостните изпити, така и за тези след седми клас, които са насочени към по-високи нива на мислене.

Още по темата

Днес.бг припомня, че ученици от 73 СУ написаха писмо, в което твърдят, че отворените им отговори са били оценявани по шаблон и това ги е ощетило в оценките. Към мнението се присъединиха и учители. В резултат на това десетки ученици са били ощетени в оценките си, защото не са отговорили на базата на шаблона.

"Ще има допълнителна работа и обучение със съставителите на задачите, включително в областта на тестологията. Причината е въпросите да бъдат по-адекватни към различните равнища, към които са насочени, от друга страна да бъдат по-свързани с практиката. Отворените въпроси, когато са добре формулирани и практически насочени, са обективна оценка за по-високи нива на мислене на ученика и това се гарантира от двама оценители плюс арбитър", допълни министърът.

До няколко дни ще излезе за обсъждане графикът за провеждане на изпитите през новата учебна година. Предвидено е тези след седми клас да се изтеглят с една седмица назад, за да се разделят от външното оценяване след десети клас, съобщи още образователният министър. Така провеждането на изпитите и проверяването щяло да е по-спокойно и целенасочено.

Когато дойде официалното становище на съда, ще предприемем действие за промяна за наредбата за конкурси за директори. Така министърът отговори на журналистически въпрос по казуса с жалбата срещу въпросната наредба, съобщи БТА.

Цоков посочи, че към момента решението на съда е, че трябва при избор на директори за общински училища да отпаднат членовете на комисията, които са представители на МОН. В този смисъл преди решението на Върховния административен съд ще отворим наредбата за промяна и ще следим за други добри предложения за оптимизиране на трите части на изпита - тестовете, решаването на казуси и програма за стратегическо развитие на съответното училище, обясни министърът.

По думите му това ще се случи най-рано около 15 септември, а самите конкурси за директори на училища ще се проведат в късна есен.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков връчи грамоти на ученици с отлични резултати, постигнати в подготовката по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“. Церемонията се проведе в Етнографския музей в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: МОНГалин Цоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Краси преди 9 месеца
Работя 30 години вече като учител и учителите дават мило и драго всичко за децата срещу една заплата 1300лв, не ви е срам да говорите така, ами завършете висше и елате да работите като учител и да видите за какво иде реч, ето нагледен пример как протича учителския ден1.Пътуване сутрин със ученически рейс, учителя е задължен да бъде в рейса 1 час2.Ужасно много часове наброй 6-8 3.Тежки трудни ученици нямаш право да гониш от час! дори и да ти разваля часа ти нямаш право.
30
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Въпросните учители, подкрепили грешните отговори но учениците, да се научат да четат внимателно условието на въпроса, след което да изказват "компетентно" мнение относно оценяването.С такива учители - такива оценки!
29
0
 
5
 
! Отговори
На крив шнорхел преди 9 месеца
Водораслите му пречат,т.е. учениците са грамотни,а оценителите са ги ощетили.дрън-дрън ярина.сегашните шестици са еквивалентни най-много на четворките отпреди 30-40 години
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Професия оценител няма! Зорлем създадоха една привилегирована каста, вместо да разчитат на учителите, защото те в работата си задължително проверяват и оценяват. Какво проверяват тези оценители - работата на необучените си колеги, или постиженията си като частни учители? От толкова изпити в училище, не остава време за обучение! Пилят мозъците и на децата, и на учителите! Ако това е целта - постигат я успешно, видно от резултатите.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който е видял матурата и е имал ученик,да коментара,а не всеки да дава мнение без да е подготвен.Вие виждали ли сте какво се учи по математика и как се представя,а видяхте ли матурата,написана все едно професор ще я решава,а не 13 годишно дете.А защо е необходимо учителката по математика да им разяснява как да я разберат, защото и тя се затруднява.Как така по български изкараха 5-6,а по математика двойки, безумна е образ. с-*** от много време,разлистете някой учебник и ще млъкнете за винаги.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 90-та година на властта , не се заблуждавайте ,че се обяваваха за десни , модерни леви , либерали - те са едно б.к.п , е и изгодно кадърните и дори некадърните да са емигранти - тук остават или се връща котилото на б.к.п или като един професор точно от тях каза "д.е.ц.и.б.е.л.и" другите отвън пращат пари ,щото тук са или родителите им или децата им ,това се използва да се вдигат цени на всичко ,щото е ясно ,че емигрантите ще помагат ,така че колкото повече млади навън ,толкова по- добре
25
4
 
7
 
! Отговори
ТТомов преди 9 месеца
Я не защитавай отрепките които са дрогирани и чалгаджий без никаква ценностна система като родителите си след 89 г бе гном.
24
2
 
14
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
Продължаваме с тъпотиите- оценителите били виновни!
23
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Още в комунистически времена имах една преподавателка, на която не й стискаше много да реже правдата пред студентите. Та тя по повод някои недомислици в системата винаги казваше следното: Вие какво очаквате от това министерство (на образованието), та там работят само хора, които не могат да се реализират по конкретната си специалност. Колко права беше само и от тогава, уви, нищо не се е променило.
22
2
 
15
 
! Отговори
Мммм преди 9 месеца
До Анонимен То самото делене на гимназията на две степени е порочно!Кому е нужно?В професионалните училища попадат най-слабите ученици ,докато преди беше обратното -за кадри на икономиката.Сега готвят в езикови и математически студенти за чужди университети даром!Има ли такава държава да си прогонва и пропилява поколенията!?Самият закон ,казвахме им, е сбъркан , но никой не чуваше.Стана ли образованието по-добро?Категорично -по лошо!Пълен провал на герберската образователна политика!За вузовете
21
3
 
8
 
! Отговори
Ехоо преди 9 месеца
Практическите въпроси били за по-високи нива на мислене!?Изби рибата!Да не се правят нашенски недомислия за нашите хора, а да се вземе западноевропейския опит-всички конкурси и изпити се проверяват от компютър.Въпросите така са формулирани и с отворен отговор , че да подлежат на компютърна оценка.Обективност!Ха да видим дали некадърниците на ГЕРБ ще спечелят поне едно място!Ама няма да го направят-не им отърва!Сегашните са партизирани-отврат!
20
0
 
0
 
! Отговори
ген. Цоков от отвъдн преди 9 месеца
Галинчо не издребнявай. Знаеш ли какво да те дезинтегрират на кварки с ракета сторм-шадоу? Ето това и истински праблем. Сега не знам на жьонка мая дали ще и платят гробовите денги, потому что нету тело, нету дело.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали Деков каза, че сме неграмотни ...
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 13 - Братле, то МОН има проблема, че точно дава много "акъли", които често са тотално неадекватни, понякога абсолщтно неприложими и друг път се ползват, за да се "наказват училища". Така е, като иконоистчета и каиерисстчета поемат управлението.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Но как! Аз мислех, че 2 години на виртуално образование, даже ще са плезни за дечицата! Или поне така вие ми казахте!
16
2
 
23
 
! Отговори
Аха, преди 9 месеца
значи учителите са виновни за мързеливите ученици?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хайде бе, от къде разбра?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
МОН работи на принципа на КАТ, акции два пъти в годината, в такъв случай нека им се дадат два пъти заплати в годината, ако аз съм финансов министър точно това ще направя на момента. Нужно е постоянни проверки и контрол, да контролни имаше едно време, сега имато компютри не всеки ден, всеки час може да знаете кой колко е научил как да допълните неговите знания!
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Безсмисленият изпит за 10-ти клас , измислен с нов закон от "професионалите" от гербера, и да не изкараш точки за положителна оценка - минаваш , а някои даже се изхитриха с болнични да не се яват и пак минаха в по- горния клас , а *** тоз изпит бил да се проверят знания и как се преподавало , та министерството до сега само "проверява" , а кога ще излезе с реални програми и указания ,за да тръгне образованието към по- добро качество??????????
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 5 Отдавна нямам нищо общо с просветата. Коя партия доминира сега в МОН?