Пак променят учебните програми, "Под игото" "слиза" в девети клас

Промените ще се въвеждат на етапи
27 юли 2023 18:48, Стела Стоянова
159
Пак променят учебните програми, "Под игото" "слиза" в девети клас
Снимка БГНЕС

Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми по общообразователните учебни предмети от I до X клас. Целта е тяхното усъвършенстване и актуализиране в няколко насоки, съобщиха от МОН.

Неотдавна министър Галин Цоков даде заявка за промени в програми и нормативни документи.

Първата група промени са за отпадане на теми, очаквани резултати и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и икономика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. По география и икономика например отпада понятието „отрасъл“; а по БЕЛ – анотация и делово писмо, пише БГНЕС.

Друга промяна е свързана с преместване на теми, очаквани резултати и понятия в друг клас в рамките на етапа – по БЕЛ, математика, география и икономика и химия и опазване на околната среда. Например Вазовите „Левски“ от „Епопея на забравените“ и „Под игото“ да се преместват от Х в IX клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за Национално външно оценяване. По математика понятието „Проста лихва“ се премества от V в VII клас.

Още по темата

Нови понятия и очаквани резултати се включват по география и икономика, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Например по география и икономика се въвежда понятието „кръгова икономика“, а по човекът и природата се добавят примерни интегрирани теми за лабораторни работи и проектни дейности в частта „Единство на природата“.

Отпада и изискването за минимален брой оценки за учебен срок по чужди езици в VIII – X клас.

Предлагат се промени във всички учебни програми по Физическо възпитание и спорт от I до XII клас, насочени към прецизиране на учебното съдържание, съобразно наличната материалната база, двигателните умения и способности на учениците. Разширява се обхватът на възможните избираеми области по физическо възпитание и спорт, например - шахмат и ракетни спортове.

Актуализираните учебни програми ще влизат в сила стъпка по стъпка, за да се осигури възможността за осъществяване на разместването между класовете. За учебната 2023 – 2024 година – за I, II, III, IV, V и VIII клас, за 2024 – 2025 години – за VI и IX клас, а за учебната 2025 – 2026 година – за VII и X клас. До одобряването на нови учебници се използват съществуващите.

Предложените промени са в резултат на приключилия цялостен преглед на приложимостта на програмите през 2022 година. Прегледът включваше анкети сред учители, изготвяне на становища на работни групи, анкетни проучвания за мнението на учениците за обучението по общообразователните учебни предмети, включително и професионално социологическо проучване (с мнението на родителите и учениците за учебното съдържание в I - X клас). Народно събрание. Част от прегледа беше и дискусията с депутати от Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
До 118 преди 10 месеца
Сигурен ли си, че е имал? Ти си му светил ли? Познаваш го лично и сте много близки приятели и му светиш в спалнята? Аз познавам един, който има много приятелки от женски пол. Знаеш ли какъв е? Ами приятелка им е, мишок. Долен ляв п.д.л е. Та да питам, Славчо що няма деца? Май защото е п.д.л.
100
3
 
1
 
! Отговори
Има един тук преди 10 месеца
койтонабеждава Вазов за ,,мека китка".Явно никога не е чел автобиографията му.Ако се бе позаинтересувал,щвшв да знае че Вазов е починал в леглото си между две голи млади момичета.От курварлък не е намерил да помисли за семейство.Давал е всичките си пари за жени.Не говорете празни приказки и не плюйте по хора оставили вечна следа след себе си.Срамота е.
99
2
 
4
 
! Отговори
Програмис богат умен преди 10 месеца
Трябва да се изучават повече западни хомосексуални автори като Марсел Пруст, Труман Капоти, Кърт Вонегът.
98
0
 
2
 
! Отговори
Под Игото преди 10 месеца
Естествено на хумор може да се заключи че България е Освободена от Игото чак на 22 септември 1908 когато Руският Цар Николай Втори плаща българската НЕЗАВИСИМОСТ с мотив да предотврати избухването на Първата Световна Война още през 1908...........То ест Третата българска държава съществувала само Девет години до 1917......виц де............Но иначе е вярно че от 1878 чак до 1908 се водим е ВАСАЛНА част от Османската империя
97
2
 
5
 
! Отговори
Йоана преди 10 месеца
В девети клас трябва да се изучава видеото на Киро и Лена от резиденция Лозенец, с което Бойко ги държи за топките.
96
1
 
5
 
! Отговори
козяк666мисирка преди 10 месеца
каквото не се хареса на козяка16ка всичко се променя в евроаталантическа третополова форма
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъвто и да е бил Слави трифонов, вече е нищо.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм ЗА да се изучават повече чужди произведения, западни, да видят учениците модерното европейско мислене. Примерно Джон Стайнбек-на Изток от рая, велик автор, велико произведение.
93
2
 
7
 
! Отговори
Продажниците преди 10 месеца
Новият прочит на Историята и "Под игото" е осъвременен и друг. Вече ще се изучава, че Русия е нападнала нашата Османска империя, поробила ни е, а опълченците смело са се сражавали срещу Русия. Засега така ще се изучава, за да се хармонизира със съвременността. Продажниците от Подмяната и Сглобката ни вкараха в романа "1984". Войната е мир, свободата е робство.
92
3
 
3
 
! Отговори
Време е преди 10 месеца
в училищата да се изучават по литература повече западноевропейски творби, западноевропейски автори, американски главно- примерно Ърнест Хемингуей- Старецът и морето, Джон Балдемор и други.
91
7
 
2
 
! Отговори
До 114 преди 10 месеца
Функционално неграмотен си. Сега се изучава в 10ти клас, а от новата година в 9ти. Това не означава, че го махат. Кажи ми, че работиш в ресторант, нали? Черпак ли си? Носиш табли? Разливаш питиета? Завиждаш на програмистите?
90
3
 
6
 
! Отговори
'Подажниците&qu преди 10 месеца
Бавно и полека, "Под игото" свалиха след няколко века.
89
3
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 10 месеца
Най накрая да махнат тези националистически творби! Само ПП, ДБ, ББ и ДП-КОЙ!И слава USA!
88
4
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 10 месеца
Интересното за Вазов е, че е нямал деца. Нали знаете кои нямат деца?
87
1
 
4
 
! Отговори
Повечето преди 10 месеца
учени, там експерти смятат, че Вазов трябва да отпадне от програмите въобще, за да не сме обидили нашата съседка и втори господар - Турция, да не накърним и засегнем, видиш ли Реджепа Ердоган, сакън да не го обидим с тези произведения, с Вазов, който казва, че това е Турско РОБСТВО, а не турско присъствие, както се изказват сегашните слагачки и слагачи.
86
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
ако съм учител пък, бих казал на децата пак да четат Под Игото, защото истинските българи знаят истината и четат история, без значение какви 3ни4ари управляват страната! Който не чете, той е лесно манипулируем и лесно се лъже! Българи и руснаци помнят историята, без значение какъв турски или американски натиск упражняват в/у нас.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Срещнали се българския футбол и българското образование. Погледнали се един друг, и без да кажат и думичка прегърнали се и заплакали.
84
2
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 месеца
Учителю, ами самият факт, че заглавието на романа е "Под ИГОТО" достатъчно предпоставки има да го премахнат евроатланчическите джендерасти. Не е имало Османско ИГО, имало е само присъствие. Имало е присъствие и в Батак и само са рязали български глави турците. Те на това му се казва присъствие. "Време Разделно" филма е измислица, нямало е еничари, нямало е кланета на дръвника.Бе нищо е нямало. Само присъствие. А най- голямата погнуса изпитах когато Йосиф Сърчаджиев каза че го е срам от ролята си
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пonитax caмo cъrлacyвaнo ли e c nocoлcтвoтo, зaщo ro изтpиxтe?
82
3
 
4
 
! Отговори
Йосарян преди 10 месеца
В романа "Под игото" се разпространяват откровени лъжи. Че България е била поробена, че Русия ни била освободила. Вместо него децата трябва да изучават трудовете на Иво Инджев, Меди Доган и Евгени Дайнов.