Пак променят учебните програми, "Под игото" "слиза" в девети клас

Промените ще се въвеждат на етапи
27 юли 2023 18:48, Стела Стоянова
159
Пак променят учебните програми, "Под игото" "слиза" в девети клас
Снимка БГНЕС

Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми по общообразователните учебни предмети от I до X клас. Целта е тяхното усъвършенстване и актуализиране в няколко насоки, съобщиха от МОН.

Неотдавна министър Галин Цоков даде заявка за промени в програми и нормативни документи.

Първата група промени са за отпадане на теми, очаквани резултати и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и икономика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. По география и икономика например отпада понятието „отрасъл“; а по БЕЛ – анотация и делово писмо, пише БГНЕС.

Друга промяна е свързана с преместване на теми, очаквани резултати и понятия в друг клас в рамките на етапа – по БЕЛ, математика, география и икономика и химия и опазване на околната среда. Например Вазовите „Левски“ от „Епопея на забравените“ и „Под игото“ да се преместват от Х в IX клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за Национално външно оценяване. По математика понятието „Проста лихва“ се премества от V в VII клас.

Още по темата

Нови понятия и очаквани резултати се включват по география и икономика, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Например по география и икономика се въвежда понятието „кръгова икономика“, а по човекът и природата се добавят примерни интегрирани теми за лабораторни работи и проектни дейности в частта „Единство на природата“.

Отпада и изискването за минимален брой оценки за учебен срок по чужди езици в VIII – X клас.

Предлагат се промени във всички учебни програми по Физическо възпитание и спорт от I до XII клас, насочени към прецизиране на учебното съдържание, съобразно наличната материалната база, двигателните умения и способности на учениците. Разширява се обхватът на възможните избираеми области по физическо възпитание и спорт, например - шахмат и ракетни спортове.

Актуализираните учебни програми ще влизат в сила стъпка по стъпка, за да се осигури възможността за осъществяване на разместването между класовете. За учебната 2023 – 2024 година – за I, II, III, IV, V и VIII клас, за 2024 – 2025 години – за VI и IX клас, а за учебната 2025 – 2026 година – за VII и X клас. До одобряването на нови учебници се използват съществуващите.

Предложените промени са в резултат на приключилия цялостен преглед на приложимостта на програмите през 2022 година. Прегледът включваше анкети сред учители, изготвяне на становища на работни групи, анкетни проучвания за мнението на учениците за обучението по общообразователните учебни предмети, включително и професионално социологическо проучване (с мнението на родителите и учениците за учебното съдържание в I - X клас). Народно събрание. Част от прегледа беше и дискусията с депутати от Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Един съвет преди 10 месеца
Образовайте се далеч от България за да те станете некадърни мало у ми с купена диплома
20
1
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 10 месеца
Може би имате предвид кумата на екс образователния министър Красимир Вълчев - Лилия е шеф на най-голямото издателство на учебници.....
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В учебниците по руски език на "Просвета" за 9-ти клас пише, че първата столица на руската държава била Новгород. НЕ Киев.! Това преди "специалната военна операция". Не пишеше, че Киевска Русь е първата руска държава. И княз Светослав е искал да е като продължител на Симеон. Има Изборник Святослава от 1073г.(текстове, преписи от старобългарски)... А Новгород (Господин Великий Новгород) е бил самостоятелен търговски център. Историята я изопачават съзнателно от години.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А дали господин министърът е наясно, че и сега се чудим как да преподадем всичките произведения, заложени в учебната програма в 9 клас, та реши да добави още две, които няма как да претупаш - одата "Левски" и "Под игото"? Сигурна съм, че няма никаква представа какво се случва в училище...
17
4
 
8
 
! Отговори
учител преди 10 месеца
Браво, в часовете по физическо - шах и бадминтон. Може да добавите и петанк, та мамините-сладки съвсем да се обездвижват. Усещам, че скоро ще имаме множество шахматни шампиони в параолимпийските игри.
16
9
 
2
 
! Отговори
Комунярите убиха преди 10 месеца
Гео Милев що са мръс ни и з руди
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, бааахтиии. Преди 5 години промениха учебните програми, сега пак. Пак нови учебници ще се печатат, нарочно, сега на двойна цена ще се продават!
14
1
 
4
 
! Отговори
Правилно преди 10 месеца
Преди да са ги объркали по история за значението на думата иго - робство, присъствие или административно управление.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко с промените в образованието е с цел фирмите печатащи учебници да завъртят свежи пари. Печатница за пари чрез учебниците-това е истината.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко с промените в образованието е с цел фирмите печатащи учебници да завъртят всеки пари. Между другото вижте на кой бивш министър на културата съпругата му и кумът му имат печатница за учебници и ще направите връзка защо се променят програмите. Това е гавра с децата и образованието. Не може да се променят програми всеки випуск. Не е справедливо спрямо децата, които са учили преди и онези, които ще учат в бъдеще.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А ние едно време по литература учехме и много руски автори.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки нов министър измисля някаква тъпотия!
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А българските ученици ще учат ли за Лайпцигския процес? Ще учат ли за първата, и то голяма и публична победа над хитлрофашизма? Ще научат ли, че през 1933 г. един българин се е защитавал сам и срещу самия министър на пропагандата на Третия райх Гьобелс.Защитавал е България.На думите му, че сме били диваци и варвари" Г. Д. му е казал. че когато българските деца са учели на своя език, в Германия кралят е говорил на немски само с конете си.И този процес се е предавал по радиото в реално време!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни ***. В езиковите гимназии в осми клас се учи главно език. В девети клас учат материала за осми по общообразователните предмети първия срок и втория срок - всичко за девети клас. Така вземат материала за два класа в девети клас. После в десети клас програмата е по- нормална. Никой не се готви за матурите в десети клас. Сега искат да натресат още материал от десети в девети клас, та съвсем нищо да не научат.
7
1
 
15
 
! Отговори
Историк преди 10 месеца
Не е коректно, гУсин министЪре ! Нямало е иго - Дядката си е измислял - фантазьор е бил ! Имало е само елегантно османско присъствие ! Просто са си присъствали, пили са кафе с бяло сладко ,пърдяли са гръмко и са оглеждали заедно селските булки.
6
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Под игото" спокойно може да го преместят в 3ти клас защото е един наивен пасторален разказ полуприказка
5
1
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 10 месеца
Говориш глупости. Аз съм учил през комунизма и всички изброени от теб си бяха в програмата
4
2
 
12
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
След соросденков българско образувание е тоталщета... А след неговото управление и България ще е тотал щета...===)))
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия се чудят как да ги направят отличници без да учат.
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние едно време по литература не изучавахме произведения на Иван Вазов, щото тогавашната власт го заклейми като автор. А преди 89-та година учебните програми по литература се определя от партията, недолюбваните автори, които се славеха като фашисти и антикомунисти бяха изхвърлени от програмите като Иван Вазов, Гео Милев, Йордан Йовков, Пейо Яворов и много други.