Диян Стаматов: Дали не е време за нов образователен закон?

Поне 6-7% от БВП за образование
22 авг 2023 22:38, Стела Стоянова
36
Диян Стаматов: Дали не е време за нов образователен закон?
Снимка БГНЕС

Дали не е време за нов образователен закон? Този въпрос поставив профила си във фейсбук директорът на 119-то СУ и председател на най-голямата работодателска организация в образованието Диян Стаматов.

От известно време директори повдигат въпроса училищният закон, действащ от 2016 година, да бъде поне променен, защото някои от текстовете му не проработиха.

Ето какво написа Стаматов:

Какво означава образованието да е приоритет в национален аспект?

- Драстично по-висок процент средства от държавния бюджет - ако сега е 4,1% от БВП , плавно да стане 6-7%;

- Силна промяна в издръжката на институциите и в учителското заплащане;

- Кардинална промяна в учебното съдържание на всички класове и по всички предмети - сериозен съвременен прочит; Прочит, реализиран от водещи УЧИТЕЛИ и от родителски организации;

- Нов поглед в отношението към ученика - всеки един ученик е важен и различен; Ученикът днес учи различно от вчера;

- Съвременен формат на провеждане на изпити и оценявания-насочени към практичност, а не към възпроизвеждане;

- Дигитализация на процесите на преподаване и на цялата система;

- За всеки ученик техническо средство, вместо книжен учебник;

- Промяна във формите и съдържанието на ежегодната квалификация на учителите;

- Пълна реформа в МОН и структурите на РУО. В момента са тежки административни машини. Промените в системата се случват въпреки тяхната консервативност и ниска ефективност.

- Дали не е време за НОВ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЗАКОН?

Припомняме, най-голямо е недоволството от въвеждането на новата институция - Национален инспекторат по образованието, която прави проверки по формални критерии и главно по документи. Неотдавна директорите настояха нейната дейност да бъде замразена, а образователният министър обеща да се преосмисли функцията му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Като за начало да се промени бюджета на училищата, вместо да се дават пари на бройка ученици, да се дават за резултати! В момента половината ученици в системата се водят само на книга защото това носи пари за училищата, а дали стъпват в класната стая се вижда на матурите! Нека парите да се насочат към тези които искат да учат, не е нужно всички да са с дипломи. Икономиката има нужда и от общи работници.
14
3
 
12
 
! Отговори
до Стаматов преди 8 месеца
Не. Не е време.
13
2
 
15
 
! Отговори
Баланс преди 8 месеца
Този е абсолютен некадърник и партийно *** . 119 у-ще е на последно място в кв Изток по успех НВО
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
..а дали не е време и за смяна на директори....удобно.пропусна господина да залегне в закона и въпросът за мандатност на уч.директори...или нов закон,ама стари директори
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наливането на пари в нашето образование е наливане в пробита каца... Само нац. предател ка то този може да иска повече.. Те и сега учителите се мръщят на 2000лв. начално.. има хора с 500 лв. живеят цял месец!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябват нови предмети за новата действителност, като дрога, наркомани, чалга, уличен бой, оръжия, как да си изберем банда, хазартни игри. Само така бъдещите граждани ще живеят щастливи в родината си.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дигитализация, вместо учебник от хартия?!....я, малко се спри! Това разваля зрението! По - добре ***, но със здрави очи, отколкото кьорав умник!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кирилица ис нот дед!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е рай за престъпници. Държава мечта, за какво и е образование, като няма закони.
6
4
 
18
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Абе на тоя Стаматов до кога му е мандата. Десетилетия наред все тоя *** го гледаме. Заради такива е на това дередже образованието, изключително противен човек
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е!
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отмяна на четенето и писането с химикалка.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре,че детето ми завърши.То не се продаваха наркотици,то не бе пушене на трева и дишане на балони.Абсолютно им съчувствам на учителите.Като ми разказваше детето ми как се държат с тях,как искате млади учители да ходят,и да си късат нервите?
2
4
 
16
 
! Отговори
MNENIE преди 8 месеца
Много пожелателни и популистки думи , и то от Директор на Столично Училище .И то със 20 000 лева месечна заплата ??? Бря , иска още .Децата , кучета ги яли .
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Г-н Стаматов, нов образователен закон, но как да се случи, след като нямате учители и се налага 2500 пенсионирани учители да се завърнат в училище тази есен за учебна 2023-2024г.? Всяка година се пенсионират хиляди учители. С пенсионери ли смятате да осъществите този нов образ. закон? Защото на думи всеки може да предлага фантасмагории, но тези дигитални и други въведения само за София ли ще са? Защото в провинцията се закриват паралелки от липса на деца.