2500 пенсионери се връщат в училище всяка година

Не достигат преподаватели по математика и природни науки
23 авг 2023 19:45, Стела Стоянова
28
2500 пенсионери се връщат в училище всяка година
Снимка БГНЕС, архив

Около 2500 всяка година са пенсионираните учители по математика, информатика, биология, химия, физика, които се връщат отново в училище, за да преподават на учениците. Тези данни изнесе председателят на Съюза на българските учители Янка Такева пред БТА.

По думите й има недостиг на учители по математика, информатика и по природните науки, но също така и по български език и литература, както и начални учители. За това тръбят от години и училищните директори.

"И сега има недостиг на учители. Много е трудно един студент да завърши математика или информатика, които не са лесни специалности. И много малко млади хора завършват математическите факултети, както физика и информационни технологии. Завършилите ги отиват да работят предимно във фирми, където получават петорно по-висока заплата от тази, която е в образованието", коментира Янка Такева. Заради "големия глад" за учители по природни науки е добре, че колегите пенсионери, които имат отношение към образованието, се връщат отново да преподават в образователната система, смята тя.

По думите й има недостиг и на начални учители, както и на учители по български език и литература. "Също не достигат учителите и по чужди езици, защото отново в различни фирми такива специалисти могат да получават по-високи заплати от тези в училище. Заплатите на учителите, които всяка година се увеличават, все още не са конкурентни на пазара на труда, особено за младите учители, които наскоро са завършили университет и искат веднага да получават високи възнаграждения", коментира председателят на СБУ.

С подписания на 10 август анекс между образователния министър, синдикатите и работодателските организации минималната основна заплата на учителите става 1709 лв. Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти. "В края на септември учителите ще получат увеличението на заплатите си, което е със задна дата - от 1 януари 2023 г. То е за девет месеца", посочи Такева. По думите й в някои училища увеличението на заплатите може да е с 16-17%.

"Около 65 000 са родените деца през 2017 г., които трябва да започнат да учат в първи клас през новата 2023/24 учебна година, но се очаква първокласниците да са около 62 000 - 63 000, защото има деца, заминаващи с родителите си в чужбина. Повечето от децата започват да учат в първи клас на 7 г., но има и такива, които стават първокласници на шест и половина години, като това е по желание на техните родители", каза още Такева. Около 94 000 са учителите в страната, заедно с директорите и с всички, които са приравнени към длъжността "учител".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Странно, нали? преди 8 месеца
До Sisi Може би е време да потърсиш извън Благоевград.
23
0
 
6
 
! Отговори
Учител преди 8 месеца
А ще получат ли увеличение учителите, които са отработили 3 - 4 месеца ( например от месец януари до месец април) след което техният договор е прекратен по различни причини ( например пенсиониране , завръщане на титуляра и др. ) Увеличение със задна дата - 8 месеца назад е добро решение , но ..... трябва да се помисли и за тези случаи ! Или просто тези колеги ще пият една студена вода !?
22
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Няма отрасъл, в който синдикатите да му оправят сметките, да е добре. Училищата уж са на пазарен принцип с делегирани бюджети, пък синдикати се грижат за тях, а парите от бюджета. От тази неясна форма на управление, това е резултата.
21
0
 
13
 
! Отговори
Гид преди 8 месеца
Такева не е ли пенсионерка? Младите защо не искат КНСБ-то?
20
2
 
16
 
! Отговори
Sisi преди 8 месеца
Аз съм завършила за учител по Физика, Математика, Информатика и ИТ и от две години не мога да си намеря работа в гр.Благоевград.Странно защо!
19
1
 
13
 
! Отговори
Sisi преди 8 месеца
Аз съм завършила за учител по Физика, Математика, Информатика и ИТ и от две години не мога да си намеря работа в гр.Благоевград.Страни защо!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Парите са едната страна на нещата. А другата, за която не се говори са големите права, които се дадоха на родителите! И в дъното на това са директорите! Вместо да застанат твърдо зад персонала, който те са назначили се държат като безгръбначни!!! Така е още от ДГ! Няма качествени директори има амеби
17
1
 
5
 
! Отговори
до до 5 преди 8 месеца
С цензура няма да прикриете, че времето ви отдавна е изтекло, методистки на обучението в сталинизъм.Показвате, че съм прав щом не можете да понесете написаното от мен!
16
1
 
14
 
! Отговори
пазар преди 8 месеца
Дигат 5 пъти заплати и ще намерат. Махат и смешните изисквания за педагогика и пр. и има 1 милиона безработни вишисти. Но няма и смисъл защото няма деца. Само рончета и турчета които после бегат в Турция като Норгул..
15
4
 
9
 
! Отговори
до преди 8 месеца
Ами то накрая вярно леля Гицка ще е класна, директор и чистачка.Нещата в Бг са тотално смахнати!Заради групичка сталинистки цяло поколение беше изгонено от училищата.Тях ги устройва даже леля Гицка, но да си я има методиката.Естествено ще минат години и сталинистките ще си идат, но............
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Асен Василев нали каза, че учителите ходели със скъсани чорапогащници,а може би е имал предвид пенсионерите? Ами нищо чудно. То за 22 работни дни по 1 чорапогащник от най-евтините по 4лв, са си 88 лв. Това е една пета от пенсията им. Много ясно, че ще искат да се върнат в училище. Няма лошо, нека се връщат щом имат сили, но дигитално ще се затрудняват повечето. Въпреки, че са прекрасни методисти, с иновациите не всеки ще се справя или ако ще се справи ще са му нужни 12 часа са самоподготовка.
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има и плюсове 2 месеца айляк лятото, бонуси за Коледа, Великден, като не си в настроение даваш им някъде тест да решаваш и не се занимаваш. Е, има и минуси, но станебонс часника, повече свободно време имат.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да бе как не се сетих, да се дават пак хиледарки на тия сталинистки.Въпросът е принципен.Методика на обучението е сталинистка практика от времето на сталинизма.Времето, когато сталинизма замести Бога с Педагога.Уж махнахме соца, а стализнизма в училището продължава, докога?Феновете на Левски ли да се пращат накрая както с ***- смешковци.
11
3
 
8
 
! Отговори
До грях преди 8 месеца
Ами вече свърши с това една професия, един работодател. Хората не се задържат на една работа цял живот. Няма как да разчитате, че един учител ще ви учи децата. Напуска на 3тата седмица, защото му предлагат другаде работа или защото е решил 1 година да обикаля света. Същото и за зъболекар.
10
1
 
18
 
! Отговори
Грях преди 8 месеца
Като започне Такева да си прави зъбите при млад стоматолог и да се лекува при млади лекари, особено след 2-3 години, като завърши випуска от онлайн обучението, тогава да говори.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В образованието няма пари, пичове. Само бабички отиват да преподават.
8
6
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 8 месеца
Хахахаха ами да, що ще учиш методика на преподаване? То ако можеше така до сега и леля Гинче чистачката щяха да назначат. Шегата настрана. Нищо не ви пречи да изкарате само една магистратура задочно и да вземете кетап за педагогически специалисти за начална или предучилищна педагогика. Мисля за 2,5 г. или 5 семестъра се придобива. Проверете ако наистина имате желание! Учителската професия е хуманна и приятна професия.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изкуствения интелект се справя по-добре в обучението а и него трудно може да го излъжеш.
6
0
 
14
 
! Отговори
Чао преди 8 месеца
Аз не си представям 25 годишна учителка да преподава на 15 годишна барманка в дискотека. Рисковано е.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата трябва да вложи повече пари в учителските заплати за да има учители, а не да се прахосват пари за други работи.

Спонсорирани публикации