2500 пенсионери се връщат в училище всяка година

Не достигат преподаватели по математика и природни науки
23 авг 2023 19:45, Стела Стоянова
28
2500 пенсионери се връщат в училище всяка година
Снимка БГНЕС, архив

Около 2500 всяка година са пенсионираните учители по математика, информатика, биология, химия, физика, които се връщат отново в училище, за да преподават на учениците. Тези данни изнесе председателят на Съюза на българските учители Янка Такева пред БТА.

По думите й има недостиг на учители по математика, информатика и по природните науки, но също така и по български език и литература, както и начални учители. За това тръбят от години и училищните директори.

"И сега има недостиг на учители. Много е трудно един студент да завърши математика или информатика, които не са лесни специалности. И много малко млади хора завършват математическите факултети, както физика и информационни технологии. Завършилите ги отиват да работят предимно във фирми, където получават петорно по-висока заплата от тази, която е в образованието", коментира Янка Такева. Заради "големия глад" за учители по природни науки е добре, че колегите пенсионери, които имат отношение към образованието, се връщат отново да преподават в образователната система, смята тя.

По думите й има недостиг и на начални учители, както и на учители по български език и литература. "Също не достигат учителите и по чужди езици, защото отново в различни фирми такива специалисти могат да получават по-високи заплати от тези в училище. Заплатите на учителите, които всяка година се увеличават, все още не са конкурентни на пазара на труда, особено за младите учители, които наскоро са завършили университет и искат веднага да получават високи възнаграждения", коментира председателят на СБУ.

С подписания на 10 август анекс между образователния министър, синдикатите и работодателските организации минималната основна заплата на учителите става 1709 лв. Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти. "В края на септември учителите ще получат увеличението на заплатите си, което е със задна дата - от 1 януари 2023 г. То е за девет месеца", посочи Такева. По думите й в някои училища увеличението на заплатите може да е с 16-17%.

"Около 65 000 са родените деца през 2017 г., които трябва да започнат да учат в първи клас през новата 2023/24 учебна година, но се очаква първокласниците да са около 62 000 - 63 000, защото има деца, заминаващи с родителите си в чужбина. Повечето от децата започват да учат в първи клас на 7 г., но има и такива, които стават първокласници на шест и половина години, като това е по желание на техните родители", каза още Такева. Около 94 000 са учителите в страната, заедно с директорите и с всички, които са приравнени към длъжността "учител".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
10
 
! Отговори
Симо преди 8 месеца
Ами младото поколение вече не работи при един работодател по 10-20 години. Искаме си развитие и динамика. Можеш да отидеш учител, ама за не повече от 3 месеца и после на друга работа и там за 3 месеца и после се местиш на друго работно място за няколко месеца и така. Не сме дървета. Нормално е в 21 век на всеки 3-6 месеца да сменяш работодателя.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро и пенсионерите ще престанат да се завръщат. Всяко нещо с времето си. Тогава да ги видим от къде ще изкопаят учители? Над 35г. не се сетиха да мислят за проблема, тъй като имаше много дипломирани и все хора работещи безкористно за жълти стотинки на държавата. (Сега тези, които се връщат са на пенсия 580 до 800 лв. някои). Другите вече починаха с 400лв.пенсия. Младите учители имат други приоритети.Няма вече кой да работи за слава.Като си заминат пенсионерите - България остава без учители.
2
5
 
9
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Това е хубаво, че пенсионерите искат да получат нови знания и да започнат нова кариера. Човек трябва да учи цял живот и да се развива.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е от любов към образователната система, причината е че с 1 пенсия не се живее, буквално са принудени да го направят