Да се намалят ли домашните в училище?

Предвидени промени
25 авг 2023 11:40, Росен Стойчев
31
Да се намалят ли домашните в училище?
Снимка: БГНЕС

МОН предвижда промени в наредбата за оценяване на учениците. Причината - постъпили жалби на родители за претоварване на учениците вследствие нецелесъобразно задаване на писмени самостоятелни работи и заради големия брой изпитвания.

Още по темата

Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на просветата, обяви пред Нова Нюз, че намаляване на домашните като форма на облекчаване не стои логично и добре. "Даването на домашни и е негласен договор между ученици и учители, така че да може да се осъществи подготовка на предстоящия материал. Домашни се дават по български и математика, по другите предмети е нормална подготовка по конкретна тема. Би могло да се намали обемът на задачите, но да се махнат изобщо означава да не се обърне никакво внимание на основните предмети, точно когато има най-много време за самоподготовка", обясни Стаматов.

Според него ученето е изключително сериозен къртовски труд. "Ако бъдат намалени драстично домашните работи, не биха били добри резултатите", заяви Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: образованиедомашни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 4 месеца
А ТИ КАДЕ УЧЕШЕ, ИЛИ НА ТЕБ ТИ ГО НАЛИВАХА С ФУНИЯ ,АЗ ПРЕДЛАГАМ УЧИТЕЛИТЕ ДА ХОДЯТ ПО МОЛОВЕТЕ ДА СИ ПРЕДАВАТ УРОЦИТЕ,ЧЕ И МАМИТЕ И МАМИНИТЕ СИНЧЕТА ДАНО НЕЩО ИМ ВЛЕЗЕ В ГЛАВАТА.Не разбирате ли всичко идва от това ,че от1до 4 кл. когато трябва на едно дете да му дадеш овновата и да му изградеш навиците ние се правим на много загрижени и сакън да не се стресират освоил,неусвоил минава в 5кл,ама,че не може да чете,неможе две числа да събере или умножи,но аз ще го шча на дроби ит.н.ЩЕ правим дик
30
0
 
1
 
! Отговори
ГАЛЕНА преди 4 месеца
До г-н гражданин,много нови учители които преподават идват от бизнеса и знаят какво да преподават ,но това са изискванията и като ти дойдат на проверка ти си длъжен да се съобразявш,длъжен си да се водиш по плана и да диктуваш плана на урока,а си позволиш да излезеш, отклониш,стой и гледай какво ще ти се случи,защото баба едно си знай и едно си бай----товае. НЕ искат да се обучават на новите технологии,та незнаят дума английски как да се променят ,като имат някоя годинка още до пенсия защо ще
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам как е в София, но в провинцията масово изкарват по една педагогика, стават "учители", защото парите за тук не са лоши + свободното време, като добавим и това, че търсенето за учители е голямо, едва ли филтърът е много добър, наемат, когото намерят и това е. После чакай ей такива да ти научат децата на нещо, тази професия все пак трябва да е и призвание малко или много. Разбира се, има и много добри учители, не го отричам.
28
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 8 месеца
Аз смятам, че са много малко кадърните учители, които успяват да предадат урока си по начин, че детето да разбере основното още в час. Преподаването на повечето се изразява в написването на плана. Урока след това трябва да го зубрят в къщи. Скъсват ги от изпитвания. Така им е по-лесно.Принудени са децата да се самообучават. Прекалено много изискват тези учители, а прекалено малко усилия влагат да ги научат на нещо. Домашните не са проблема, а големия брой некадърни учители.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 25 "И да е предаден, или не урока - като не слушат в час и ги мързи.." Е като не е предаден урокът, колкото и да слушат кво очакваш да стане? Айде пък все учителите невинни, бели и добри, а децата виновни! Кво правим когато урокът наистина не е предаден, м? Някой не си е свършил работата, а взима и пари за това. Кво правим?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам наблюдение, че част от учениците са по-начетени, пишат по-грамотно, имат по-правилен изказ от учителите, които са станали такива през последните 7-8 години!
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 18 : И да е предаден, или не урока - като не слушат в час и ги мързи да си го прочетат в къщи - учителя не ти е виновен. Не е срамно децата ви да са мързеливи и глyпaви, срамно е да обвинявате учителя за това.
24
0
 
2
 
! Отговори
Само преди 8 месеца
Да се преподава и на шльокавица, дано и субтитрите ги направят, за неграмотни и прости се боря.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
намалете им тиктокчиту, не домашните
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 21 Ами то за кво да ходят, като всичко учат само на частни уроци? Айде да става образованието частно и да се приключва драмата! Много бързо ще отпаднат некадъpните учители и образоваността на населението ще се подобри рязко!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аре да не ходят на даскало!
20
5
 
9
 
! Отговори
А самият урок, преди 8 месеца
домашно ли е?Много често децата за домашно си учат урока непредаден целия в училище.Ако не е ясен материала от учебния час, от домашни полза никаква. Не може 70% от новия урок да се учи самостоятелно в къщи.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе дай да хвърлим вината и отговорността върху децата! Така е най-лесно, пък и не могат да се защитят, така че всичко е точно! Пък то времето до пенсия ще си дойде, няма кво да се мъчим. Що да ти е трудно ако може да ти е лесно?
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не е преподаден урокът както трябва, така че да се разбере от учениците, с домашни или без, все нищо няма да стане. Не става даскалът по история да им разказва през часа за котката си, за мода, да им пуска музика, а накрая да ги засипе с домашни, с надеждата, че така сами ще си научат урока! Трябва така да се преподава, че урокът да бъде разбран още в час! Това е! Тия, които не го умеят, е по-добре да си ходят и да освободят място за такива, които имат нужните умения!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз се чудя на самочувствието на една част от родителите, които хал хабер си нямат от образователния процес, та чак жалби пускат или пък ходят лично да се разправят с учителите, заради това, че "детенце" има тройка. В БГ всеки разбира от всичко, пишат масово с правописни грешки по групите за майки във ФБ, но иначе знаят как, кога и по колко точно домашни трябва да се дават на децата. Няма ли да добавят към исканията и баш в петък домашни да няма, че да не се проваля уикенда?!
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направо им печатайте дипломите на овцете! Няма какво да се занимавате с глупости....
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
бгмамите - орлици осъзнават ли, че като завършат училище и тръгнат на работа никой няма да ги пита дали им е тежко? Сега лесно - намалете домашните, намалете учебнците. А после? Ще искат сигурно да им намалят работното време и натоварването. По-хубаво да сне се глезят от малки, че после за нищо няма да стават.
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви домашни бре безхаберници?! Децата, които успяват си имат частни учители като Нургюл и тренират по своя програма! Вижте нещо като частни уроци да измислите след часовете за желаещите и по- бедните! Всеки би дал някой лев за това! И спрете с тази брюкселска подлост, че можело без частни уроци! Никой не обяснява в клас задачите- 90% е изпитване и накрая за 5 мин нещо преподават, но това е смешно и недостатъчно!
13
3
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 8 месеца
Честито, да създадем армия от неграмотни и елементарни частици. Лесно се управлява такава масовка
12
5
 
12
 
! Отговори
Що си с шапка, що преди 8 месеца
си без шапка?! Каквото и да се направи, родителите няма да мирясат. Вместо да потърсят причините за неграмотността на децата си в отношението към училището, те все сламката в чуждите очи виждат.