"Право" и "Психология" са най-желани в СУ последните 20 години

Проф. Карабельова: Софтуерното инженерство е третата най-желана специалност
Обновена: 29 сеп 2023 09:13 | 29 сеп 2023 09:13, Анисия Иванова
28

Академичната година започна, а ние по-често говорим за идеята за безплатна психологическа помощ.

"2 октомври - началото на академичната година, започва с тържествено шествие по случай 135-годишнина на СУ - най-старото висше училище в България и единственото в световните класации на доста предно място. Основните предизвикателства са да се справим успешно с адаптацията на първокурсниците, защото това е сериозен момент на промяна в живота на всеки един човек", каза деканът на Философския факултет на Софийски университет проф. Соня Карабельова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ през последните 15-20 години правото и психологията са едни от най-желаните специалности, като тази тенденция не е само у нас, а е световна.

"Някои студенти идват при нас, защото искат да разберат повече за себе си, други искат да помагат свои близки, познати. А трети смятат учението е много лесно, но това далеч не е така. Друга тенденция, която наблюдаваме, е вниманието и интересът към софтуерното инженерство и тази година тя е третата най-желана специалност", поясни проф. Карабельова в ефира на Bulgaria ON AIR.

В началото на 2020 година те създават Център за психологическо консултиране и изследвания.

"Това е единственият университетски център в страната. Такива центрове има във всички западни университети. Идеята е да се подпомагат както студентите, така и преподавателите, и служителите. Той е отворен и за хора, които са извън университета, да се справят с различни предизвикателства. Центърът се намира на територията на факултета - "Цариградско шосе" 125", допълни деканът.

Тя разкри, че има голям интерес към центъра, особено от страна на студентите.

"Младите хора са по-отворени към тези възможности. При тях притеснението е много по-малко, за разлика от случаите, в които имаме по-зрели хора. Битува едно разбиране, че ако потърсиш помощта на психолог - това може да те етикира като човек със сериозни проблеми. Стремежът ни е и работим в тази посока - през Здравната каса хората да ползват поне 3 безплатни психологически консултации", подчерта проф. Соня Карабельова.

И е на мнение, че е добре бакалавърската програма да се завърши в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: образованиеСУBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
456 преди 6 месеца
Нормално-бъдещи неграмотници и мош.ници, които искат лесни пари!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз завърших Право в СУ "Св. Климент Охридски" и не мога да си намеря работа.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Т.е. отново леки специалности, които "не изискват математика". Имам много студенти край себе си и това е водещ мотив при избора на тези специалности. И за двете в момента у нас няма особено поле за изява. Пазарът е пренаситен. Апропо - имам и двете специалности, за които иде реч в заглавието, но дипломите са придобити отдавна и работя отдавна. Ако сега трябваше да уча, категорично щях да се насоча към точни науки.
24
0
 
8
 
! Отговори
eдин преди 6 месеца
Тъй като работя с всякакви международни фирми казвам от първо лице: Има два вида професии: първични-това са инженери химици производители- те създават благата и живота.След това идват вторичните: това са психолози счетоводители юристи политици - те почват да крадат от първичните те живеят с благата от първичните.Гледайте да си изберете първична професия: тогава реализацията и най вече удовлетворението а и парите са ви гарантирани.Не ставайте ***
23
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 6 месеца
На мен ми е необходим продавач консултант психолог ,нощен пазач с юридическо образование и хигиенистка и камериерка с диплома за Софтуерното инженерство Гарантирам минимална заплата
22
0
 
5
 
! Отговори
Трудовата борса. преди 6 месеца
Бъдещи безработни с висше (вишу( образование.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А химията е нещо сложно, криско да запише да ковалентни връзки, спинове, електронни орбитали абсурд
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Моята сестра учеше право, ама нямаме юристи в семейството ни. Отчая се в университета като видя какво става връзкари, семейни юристи. И прекъсна в 3 курс, почна да учи счетоводство. В момента е счетоводител и взима хубави пари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Догодина - химия и психиатрия.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
17 да ама май на теб не ти е ясно че и двете нищо не вършат. Едните предписват халюцогени поради факта че тези болести са неличими. На това ти му казваш лекуване, а то е само подтискане на симптомите. Другите карат разни терапии повечето неефективни или на принципа на самозаблудата пласебо и водичка с две капки лимон и меки приказки които и баба ти може даже по добре. Не случайно се казва че домашната среда най доброто.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Картофите и лука не се сеят сега, "бабо". Даже и за това не ставаш. А нанотръбички през крив макарон. Отивай да караш такси в Чикаго. Сър Константин Новоселов има нобел за откриването на графена и е водещ в нанотръбичките, а ти му се звериш.
16
0
 
5
 
! Отговори
Не правите разлика преди 6 месеца
Между психолог и психиатър. Психологът не е медицинско лице, а просто консултант и провежда терапии (на изкуствена основа) за успокоение на душевното състояние на човека. Психиатърът е медицинско лице, лекар с лекарска правоспособност, учил 12 години и специализирал психиатрия. Той има право да лекува от леки до тежки състояние на психичното здраве, чрез предписване на медикаменти. Психологът няма право да преподава лекарства.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЕ РАБОТИ, ЗАЩО СА НЕОБХОДИМИ ЮРИСТИ?????Населението в един голям процент около 90% са със сериозна психична патология????? отклонения
14
0
 
5
 
! Отговори
Баба Куна преди 6 месеца
Не умувайте, а засейте картофи и лук.
13
1
 
7
 
! Отговори
Истината е преди 6 месеца
в точните науки- математика, физика, химия, биология. Трудни са, да! Ама реализацията после е гарантирана! В България не, ама в чужбина такива кадри се търсят. В международната компания за съвременна техника в Чикаго се търсят химици и физици, които да проектират нанотръбички. Взимат милиони за такова нещо.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 9 нпо фондациите са пълни с такива философи и психолози. Намират им "работа" по прайдовете и да обикалят студиата на мисирките и да дрънкат глупости. Измислят им всякакви титли които въобще ги няма в трудовиият кодекс.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Повечето мои приятели, които учеха право, след завършване се реализираха като чиновници и бачкат за 1000-1600 лв заплата. Нямаш ли връзки в тази област е много трудно. А за нотариус абсурд да влезеш. Там трябва целият ти род да са нотариуси. Иначе има пари в нотариата.Освен това, завършилите психолози най-често стават училищни психолози. За да отвориш кабинет на частно пак трябват връзки и клиенти. Българинът няма навикът да посещава психолог за душевните си тегоби. Не сме САЩ.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България Сорос има два "университета". Единият е НБУ, другият е СУ. Преди не беше така.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В правото, ако не си нотариус или някъде по висшите кръгове, вземаш колкото половината заплата на дюнерджия. А се сцепваш от учене. Психологията никой не знае защо я учи - може би колкото да има висшето? Българите нямаме култура да ходим на психолог. Тези, дето ходят са от София. Това не кой знае какъв пазар. С това бълване на психолози - лекарите стават повече от пациентите. Сиреч психолозите са повече от психопатите, но политиците работят в посока да обърнат нещата.
8
2
 
2
 
! Отговори
боб преди 6 месеца
Няма ли някой да стане и да каже: нашето образование е най-доброто в ЕС и по-добро от САЩ и Англия? Кажете истината. Така хорота ще спестят пари.