Безплатни е-учебници и за 8-12-ти клас

До момента в дигиталната раница са само учебниците до седми
4 окт 2023 21:09, Стела Стоянова
10
Безплатни е-учебници и за 8-12-ти клас
Снимка БГНЕС, архив

За учениците от 8 до 12 клас също ще имат безплатни е-учебници. Те ще бъдат достъпни за безплатно ползване в "Дигиталната раница" на МОН. Това съобщиха от просветното министерство след среща с регионалните управления по образованието, посветена на електронната платформа за образователни услуги и съдържание, създадена по проект "Образование за утрешния ден" на оперативна програма "Наука и образование".

В момента в платформата "Дигитална раница" са налични учебниците от 1 до 7 клас, които по закон са безплатни. Очаква се и тези за учениците от 8 до 12 клас да бъдат "вкарани" там от следващата учебна 2024/25 г.

Учениците, учителите и родителите би следвало да имат достъп до платформата чрез акаунтите си в edu.mon.bg. Много от тях обаче не знаят как да влязат в "Дигиталната раница" и не могат да използват ресурсите си, освен тези, които са с отворен достъп. От сайта става ясно, че родителите трябва да се регистрират, като преди това поискат специален код от класния ръководител на детето си.

Към момента почти всички дейности по изграждането на единната безплатна електронна платформа за обучение са приключили. Необходимо е обаче тя да бъде „напълнена“ с допълнително съдържание - онлайн уроци, упражнения, тестове, създадени и споделени от самите учители, казват от министерството. Сега в "Дигиталната раница" има около 250 разработени от преподаватели и одобрени за общо ползване електронни уроци. Повечето от тях са за началeн образователен етап - от първи до четвърти клас. Нужно е обаче да се генерира по-голям обем такова образователно съдържание и за прогимназиален и гимназиален етап. По тази причина преди ден от ведомството решиха да увеличат заплащането за учителите, които създават подобно съдържание. Досега те получаваха по 160 лв. за всеки разработен от тях електронен урок, който бъде одобрен и публикуван за общодостъпно ползване в плтаформата, като занапред сумата се увеличава на 179 лв.

Всеки учител може да разработи дигитален урок и да го предложи за национално одобрение, като няма ограничения за броя уроци, които всеки преподавател създава. Предвижда се хиляди учители да бъдат обучени да си служат с платформата в следващите месеци. При разработването на уроците те имат възможност да използват огромен обем от вече налични в платформата електронни ресурси - изображения, интерактивни презентации, анимации, 3D модели, видео клипове и др. В началото на тази година бе съобщено за над 10 000 образователни ресурси като смарт тестове по история, детективски игри, кръстословици, скрач бесеници, карти, илюстрации и др. Освен това предстои верифициране на вече създадени уроци по време на ковид пандемията, които са били ползвани от учителите тогава.

""Дигиталната раница" е ключов инструмент, с който даваме на всеки потребител в системата - учители, ученици и други ползватели, достъп до дигитални ресурси, а с течение на времето и до все повече дигитално съдържание", каза зам.-министърът на образованието Наталия Митева. По думите ѝ политиката на МОН е цялата система да бъде обезпечена с дигитални ресурси, както и да се даде възможност на учителя да бъде творец - сам да създава електронно учебно съдържание като използва ресурсите в „Дигиталната раница“.

Една от дългосрочните цели на платформата е и обучението на учениците да стане персонализирано, тъй като "Дигиталната раница" дава възможност за това чрез създаване на интерактивни уроци. "Те съдържат упражнения, задачи, игри, които дават информация как всеки ученик възприема урока, с какво се справя добре и къде има пропуски. Платформата дава възможност за разработване и на интегрирани уроци между няколко предмета", посочват от МОН. Предвижда се "Дигиталната раница" да бъде адаптирана и за ученици със специални образователни потребности. По проекта вече е осигурена техника за училища за деца със сензорни увреждания като четящи устройства и устройства за възпроизвеждане на звук.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилите викат Русия да ги освободи от Европейския Съюз. Ако дойде, ще ги прати на фронта в Европа, както през 1944 1945 и през 1968 !!!!!!!!!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с това безплатно бе хора. Изобщо не е здравословно за обществото. По соц време учебниците, пособията и тетрадките се заплащаха.(всички класове) Е какви са тия родители в днешно време, които не могат да осигурят учебници на децата си, а примерно за спа хотел и кръчма да не говорим какви суми се дават !!! Не е сериозно това хленчене. Който иска да се учи, си купува книги. Това е.
6
0
 
0
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
В Северна Корея също е безплатно образованието отиди там да живееш.
5
0
 
6
 
! Отговори
Краси преди 1 месец
Днес дъщеря ми имаше нужда от преговор за входно ниво по История за 8 клас.Но навсякъ е-учебниците бяха платени.После се чудите защо децата нямат желание за учене.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков Образованието беше безплатно, само да имаш желание да учиш!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Стоян Стелий :Облечи КоССтадин КоССтадинов (или Румен Радев) в костюм на СС и ще видиш една поразителна прилика.
2
6
 
6
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 1 месец
Вижте тази наZZистка физиомозия на снимката! Липсва само немската каска,шинела и лентата с пречупения кръст... Иначе зловещо нахиления ма3ен потен фейс и налудничавия поглед са налице!
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво! Не всеки има пари да дават за учебници... това е една добра идея!