Всеки втори медик е обект на насилие, нужни са законови промени

Има реална агресия, не само вербална, алармира Свилена Димитрова
13 окт 2023 20:09, Анисия Иванова
74

Българската болнична асоциация обедини здравните организации за общи законодателни промени срещу агресията към медици.

"Случаите на насилие и агресия продължават и се задълбочават. Това беше и мнението на хората, които събрахме на форума, който направихме под шапката на "Best hospitals". Всички стигнахме до извода, че е необходимо да има законодателни промени, които да гарантират, че това, което към днешна дата е порицание на обществото, ще има някаква законодателна санкция. Ако се обърне внимание към всяко едно нарушаване на права в обществото и ситуация, която не отговаря на правилата, които сме създали, няма нищо необичайно, ако това нещо се санкционира", каза председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова в студиото на "България сутрин".

Според нея трябва да има гаранция, че законът ще пази медиците повече, отколкото в момента.

"Не може да се очаква, че ако имаме поведение, което е неприемливо към пациент, той ще отвърне към нас с уважение. Лекарите са там, за да помагат. За да не губим доверие, не трябва да прекрачваме граници. И ако медицинските специалисти превишат своите правомощия или са направили грешка - те са обект на много сериозен контрол и санкции. Има най-малко 4 институции, които отговарят за това да направят проверка по случая", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че обратната хипотеза я няма.

"Единствено санкцията на обществото е да излезем в медиите и да кажем: "Той обиди лекар". А има и реална агресия, не просто вербална. В онлайн порталите нещата са безконтролни, имената на лекари се очернят без абсолютно никакви последици. Това също не е практика в нито една друга държава. Да не забравяме и изкуствения интелект, който ни изиграва много лоша шега, защото хора започват да си мислят, че могат да се лекуват по този начин", заяви председателят на ББА.
По думите ѝ уронването на престижа на редица лекари ще ни доведе до изключително сериозна криза в здравеопазването.

"Почти всеки втори медик е обект на насилие. Личните лекари споделят и проблем, по който трябва да намерим как да го вплетем - те не могат да отказват пациент да бъде техен пациент. На форума беше поставен и този въпрос, беше поставен и въпросът, че се заобикаля системата - неспешни пациенти минават като спешни, за да се заобиколят неплатените здравни вноски", поясни Свилена Димитрова.

Тя е на мнение, че санкцията е едно от нещата, които кара хората да изпълнят задълженията си, но: "Това не е добре подкрепено от примери в здравния сектор. Например, ние имаме санкция за това, че няма да посетим профилактичния си преглед, но тази санкция не мотивира хората да ходят на профилактични прегледи, а и не се налага. Самият факт, че си мислят, че изкуственият интелект може да замени техния лекар, показва, че ние се намираме на едно тревожно ниво".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: медицинасилиеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 6 месеца
До 42. Внимавай какво си пожелаваш. Ако това стане ще чакаш 10 дни при джипито, 3 мес.за специалист и 6 мес.за болница. Ако оцъцаш -оцъцаш.
48
0
 
1
 
! Отговори
неразбрал преди 6 месеца
Не ги разбирам тези дето се карат с лекарите.Като не се разбираш с един-отиваш при друг. То не само с лекарите е така- и с майсторите е същото и с другите с които имаш вземане-даване . Караниците не водят до никъде.Само проблеми създават.А и проблемът е другаде. Не трябва да има "личен лекар". Трябва да можежш където искаш там да отидеш. Нали си плащаш осигуровки. Ние да не сме крепостни? И ако си на почивка,на гости или в командировка как да се върнеш при личният лекар? Това е недомислица!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А за агресията на лекарите над пациентите някой ще спомене ли нещо? Някой защитава ли пациента? Пациентските организации не функционират.
46
3
 
3
 
! Отговори
Истина преди 6 месеца
Има го и другото, че всеки втори медик скатава и не си върши качествено работата. Трябва да има контрол над лекарите, да ще намалеят ама няма да има такива които си играят с живота на хората, те буквално си експериментират защото никой няма да ги съди за това
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съд и затвор за лекарите!
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А някой зададе ли си въпроса защо? Явно има причина. И аз да почна да се гавря с хората и мен ще ме бият. Кой каквото си е посял, това ще жъне.
43
3
 
7
 
! Отговори
Aхам преди 6 месеца
А ние пациентите до един сме жертва на агресирането на лекарите. Къде да се оплачим? Свободата на словото гарантира всеки да си изкаже мнението за някого онлайн. Лекарите не биват "очерняни". Ако не искат да се говори лошо за тях... да си коригират отношението.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
*** вярно тая държавичка трябва да я няма. Не сте народ, даже и племе не сте вече. Добре, че се махнах навреме
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
" В онлайн порталите нещата са безконтролни, имената на лекари се очернят без абсолютно никакви последици.".....А докога ще прикриваме имената на мафиотите?
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"И ако медицинските специалисти превишат своите правомощия или са направили грешка - те са обект на много сериозен контрол и санкции." -- тая безочлива крава Свилена Димитрова трабва да бъде бита за наглостта на изказването си!
39
5
 
12
 
! Отговори
До пффф преди 6 месеца
Аз закони спазвам. За разлика от медиците, не съм крал пари от държавата( не ми казвай, че не точат касата), не съм искал подкупи, не съм участвал в схеми с лекарства, не съм участвал в престъплението на века наречено ковид. Ясен ли съм? Точка.
38
12
 
7
 
! Отговори
522 преди 6 месеца
До 456 Лекар за един ден не се става. Учеше се навремето 6 години мисля. И първо прос-така трябва да уважава лекаря, а не обратното лекаря да бъде длъжен да уважава прос-така! Ние нещо в бегето съвсвем се разпищолихме и си разменихме ролите. Лекаря е от елита на обществото, Къде се слагат едни цър-вули да се мерят с лекарите? До вера пасли гоедата, захвърлили слеските потури и вече с претенции от голямото добрутро! ВСЯКА ДЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА!!!
37
5
 
4
 
! Отговори
пффф преди 6 месеца
До До пфффф Първо се научете да спазвате законите! Да не лъжете, да не крадете, да не злоупотребявате. После искайте същото и от лекарите. А за да има злоупотреби, виновна е неработещата съдебна система и неадекватните ни закони. Заедно със съдебната гаргара с гражданите, наречена "безкрайно (и безпричинно, по смехотворни доводи) отлагане на наказателните дела. Смешните присъди-гавра с населението. Неизлежаването и на тези смешни присъди, несъбирането на глобите. 1000 фиша могат се напишат
36
9
 
3
 
! Отговори
То българското преди 6 месеца
Робство или българо-руското по точно са по лоши от турското
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Законови промени пак в полза на мафията? Съвсем ще ни се качат на главите...наглеци. Що народ умориха от "ковид" да приберат пътеките, що народ умориха, щото не могат да им платят исканото под масата, колко си заминаха от лекарска грешка....
34
4
 
16
 
! Отговори
456 преди 6 месеца
За съжаление,там е пълно със самозабравили се и мислещи се за богове човеци,които си заслужават съдбата!Против съм агресията,но цялото общество е агресивно и медиците са част от него!Те също трябва да се научат да уважават пациента!
33
5
 
13
 
! Отговори
До пфффф преди 6 месеца
Не ме мисли. Ще се оправям. Но няма да правя евала и да величая престъпници и крадци. Това не са лекари, а търговци на живот.
32
9
 
5
 
! Отговори
пффф преди 6 месеца
До До пфффф 31 Те като се махнат. ти какво ще правиш те питам? Ще изровиш от библиотеките всичката медицинска литература и ще почнеш да се лекуваш по книгите ли? Ще се учиш в ход? Или ще ходиш в Турция за един спукан цирей?
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не е само Батинков в играта. Много са, и са известни. Затова не се шуми по медиите, да не им накърнят интересите. Типична мафиотска схема.
30
1
 
5
 
! Отговори
Вие не цените преди 6 месеца
Какво имате казал комунистическия милиционер подхвърляйки филия хляб на дисидент в Белене