Всеки втори медик е обект на насилие, нужни са законови промени

Има реална агресия, не само вербална, алармира Свилена Димитрова
13 окт 2023 20:09, Анисия Иванова
74

Българската болнична асоциация обедини здравните организации за общи законодателни промени срещу агресията към медици.

"Случаите на насилие и агресия продължават и се задълбочават. Това беше и мнението на хората, които събрахме на форума, който направихме под шапката на "Best hospitals". Всички стигнахме до извода, че е необходимо да има законодателни промени, които да гарантират, че това, което към днешна дата е порицание на обществото, ще има някаква законодателна санкция. Ако се обърне внимание към всяко едно нарушаване на права в обществото и ситуация, която не отговаря на правилата, които сме създали, няма нищо необичайно, ако това нещо се санкционира", каза председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова в студиото на "България сутрин".

Според нея трябва да има гаранция, че законът ще пази медиците повече, отколкото в момента.

"Не може да се очаква, че ако имаме поведение, което е неприемливо към пациент, той ще отвърне към нас с уважение. Лекарите са там, за да помагат. За да не губим доверие, не трябва да прекрачваме граници. И ако медицинските специалисти превишат своите правомощия или са направили грешка - те са обект на много сериозен контрол и санкции. Има най-малко 4 институции, които отговарят за това да направят проверка по случая", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че обратната хипотеза я няма.

"Единствено санкцията на обществото е да излезем в медиите и да кажем: "Той обиди лекар". А има и реална агресия, не просто вербална. В онлайн порталите нещата са безконтролни, имената на лекари се очернят без абсолютно никакви последици. Това също не е практика в нито една друга държава. Да не забравяме и изкуствения интелект, който ни изиграва много лоша шега, защото хора започват да си мислят, че могат да се лекуват по този начин", заяви председателят на ББА.
По думите ѝ уронването на престижа на редица лекари ще ни доведе до изключително сериозна криза в здравеопазването.

"Почти всеки втори медик е обект на насилие. Личните лекари споделят и проблем, по който трябва да намерим как да го вплетем - те не могат да отказват пациент да бъде техен пациент. На форума беше поставен и този въпрос, беше поставен и въпросът, че се заобикаля системата - неспешни пациенти минават като спешни, за да се заобиколят неплатените здравни вноски", поясни Свилена Димитрова.

Тя е на мнение, че санкцията е едно от нещата, които кара хората да изпълнят задълженията си, но: "Това не е добре подкрепено от примери в здравния сектор. Например, ние имаме санкция за това, че няма да посетим профилактичния си преглед, но тази санкция не мотивира хората да ходят на профилактични прегледи, а и не се налага. Самият факт, че си мислят, че изкуственият интелект може да замени техния лекар, показва, че ние се намираме на едно тревожно ниво".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: медицинасилиеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
10
 
! Отговори
До пфффф преди 7 месеца
Как точно да оценя търгаши, лъжци и некадърници? Ми не мога, дори и да искам. Да се махат на запад.
28
0
 
8
 
! Отговори
Да не мислите преди 7 месеца
Че лекарите източват здравната каса без помоща на корумпираните и пробити служби
27
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
До пациент: Глупости говориш. Населението в страната е нехайно, грубо и агресивно като цяло, включително и лекарите. Затова има бити такива. Битите обикновено не им е за първи път. Много от тези простаци говорят на пациентите на "ти".
26
4
 
8
 
! Отговори
До пациент преди 7 месеца
С тоя запад ставате банални. Ами да се махат, запада ги чака с отворени обятия. Ама там трябва бачкане и кражбите са подсъдни. Ще идат зад запада. Дрън дрън.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва! Но ако искат подкупи, заслужават шамари.
24
9
 
4
 
! Отговори
пациент преди 7 месеца
До Реалист А ако няма лекари? Както е в много държави в Азия и Африка? Хайде тогава лекувай се сам да те видим. У нас СЕ ВЪРШАТ ТЕЗИ ПРОСТОТИИ затова защото все още имаме твърде много лекари. Айде да има по двама-трима лекари на един град и да се чака на опашка по един километър пред кабинета им, тогава да ви видя кого ще биете!Не си играйте със съдбата!!! Тези лекари имат крака и на Запад ще ги приемат веднага. Питам те кой тук ще лекува? Ще измираме от банални инфекции.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой да е видял лекар да лежи в затвор за убийство поради некадърност? А за прикриване на лекарска грешка, довела до фатален край? А за източване/ крадене на касата с фалшиви пътеки и пациенти фантоми? Виждали ли сте осъден лекар?
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По времето на комунизма е имало лекари и хората са ги уважавали и почитали, без здравни каси и търговия. Сега всичко е бутафория и обиране на хората. Едните не са доволни от другите и обратно, пълен провал.
21
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
В много случаи лекарите са нехайни и груби с което предизвикват насилието срещу себе си.
20
3
 
5
 
! Отговори
Комуноиднашизофрения преди 7 месеца
20 Няма нищо лошо в частните болници аз предпочитам да си платя като имам нужда от медицинска помощ да знам че ще я получа а не в държавната да вися шест часа да ви крещят да ви се правят на интересни и да не ми окажат нужната ми медицинска помощ в опит да източат взривната каса какъв план ран ът те са комунисти лекарите карат си го по същия водел от времето на старият хомосексуалист Тодор Живков
19
1
 
5
 
! Отговори
А всеки първи медик преди 7 месеца
Какво става? С краката напред ли? Дайте информация!
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като фалират всички държавни болници както е по плана Ран-Ът и останат само чатни за богаташи ще спре насилието.Просто ще е който оцелее...нали искат да намаляват населението и си е точка от плана.
17
2
 
10
 
! Отговори
ОК преди 7 месеца
Еми като всеки втори медик те гледа като ходеща касичка така ще е....
16
2
 
3
 
! Отговори
Закриване на държава преди 7 месеца
Та и основаване на нова веднага! И Долу М о ч а !
15
1
 
7
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
Не нови "законови проекти", а направо нова държава!!! -)))
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Специални поздрави на медиците от клиниката по изгаряния във Варна. Преди време претърпях инцидент и бях там. Истински лекари и професионалисти са! Това, което видях там за 3 дена ме остави без дъх, а те го виждат всеки ден. Всички плюят по здравната и образователната система, но от мен да знаете, ако всичко останало в България беше на тяхното ниво, щяхме да сме много по-хубава държава
13
5
 
7
 
! Отговори
Как ще ги стигнем? преди 7 месеца
Във Филипините всички охранители са със оръжие,и им е разрешено да го използват при оределени случаи.Полицаите са по двойки и с автомати.Ако крадец открадне от магазин и не спре на подаден сигнал от охранител или полицай,по него се стреля ако не спре.А това във болница или клиника някой да посегне на медицинско лице????!!! ..Майка му жална.Ще му стопят лагерите още на място,и от там в ареста бой до насиране,и от там на съд.От там по островите на ,,почивка".Ще посягаш ли ???? Отиди и посегни....
12
3
 
0
 
! Отговори
Е преди 7 месеца
Аз незнам мисля че миниета ни заплашват и Илиян
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Закон за нападение над лекар да,но закон и за тия наглите лекари който се гаврят с пациентите си също да
10
3
 
12
 
! Отговори
Кристов преди 7 месеца
Ако би мирно седяло ,не би чудо видяло ТЕЗИ медици имат много трески за дялани ,не са вода ненапит