Тъжната PISA на образованието: Един учител по математика "в битка" за четири училища

Орязаният бюджет ще изгони и малкото кадърни
13 дек 2023 11:06, Стела Стоянова
89
Тъжната PISA на образованието: Един учител по математика "в битка" за четири училища
Снимка БГНЕС

Орязаният бюджет за българското образвание е една тъжна част от цялостното орязване на бюджета. Но все пак намаляването на парите в този сектор, точно в момента, когато излязоха стряскащите резултати от международното оценяване PISA, говори, че просветата отново се певръща в антиутопията на българското правителство. Че ще дрънкаме гръмки думи за STEM – кабинети, които училищата няма да могат да си плащат. Че така ще намалим парите за учителски заплати, че дори и малкото подготвени кадри, които могат да преподават във въпросните кабинети, ще се разбягат.

„Очевидно бюджетът за образование показва, че той е антиприортет на управляващите“, коментира пред Dnes.bg бившият образователен министър и председател на образователната комисия в НС Красимир Вълчев. По неговите думи, намаленият процент от БВП, който се предлага за образование, ще отреже парите както за увеличение на учителските заплати, така и за тези във висшето образвание. „На практика ние вече не говорим за делегирани бюджети, тъй като орязаният бюджет за образование посяга на тях“, допълни той.

На практика това означава, че по-голямата част от парите, които държавата отделя за образование, ще отидат за заплати, но недостатъчни за това увеличение, което бе прокламирано първоначално. По този начин идеята да бъдат привличани качествени кадри, която така и не стигна до пълноценна реализация, отива на кино. И до момента, по думите на шефа на 119-то СУ Диян Стаматов, училищата се налага да обявят по два или дори три конкурса за учител по математика, тъй като за всички кандидатства само един човек. Има специалности, за които при двайсет училища се въртят четирима кандидати, но системата ги отчита като „много“, защото подават документи във всяко училище. „Останалите ги прибират банки, фирми, въобще за учители по природни науки и математика битката е страшна. За сметка на това все още не ни е забранено да предлагаме по-високи заплати за преподаватели по дефицитни специалности. Например 2500 лева стартова вместо 1500 и 3000 за повече стаж. Но нищо чудно и това да приключи“, коментира той.

С новите промени общините вече могат да слагат ръка на така наречения преходен остатък и на резерва, който досега училищата можеха да харчат по свое усмотрение. „В София общинските детски градини и училища са на път да не получат 6,5 милиона лева от своя резерв за 2023 година“, коментира Стаматов.

В началото на всяка година директорите на общински училища и детски градини се обединяваме да заделим процент от бюджетните си средства като резерв. По закон (ЗПУО, ЗДБ) неизползваните средства следва да бъдат разпределени на училищата и детските градини, като се спазва правилото пропорционално на броя на децата и учениците.

За първи път от въвеждането на делегираните бюджети този “резерв” е на път да не бъде върнат. Поради някакви си трудни за разбиране административни процедури.

Вероятно това ще доведе до немалко неразплатени средства, неспазване на поети ангажименти, последващи лихви. Но, още по-лошото, този прецедент ще доведе до нестабилност на крехките бюджети в столичната образователна система.

"На всичкото отгоре, законодателят ни подготвя, че ще си ги прибере преходните остатъци по функция “Образование”. Тоест: Столична община няма да ни даде нашите си пари по бюджет 2023, а парламентът се готви още по-сигурно да си ги прибере, защото “Образованието” НЕ са го е изразходило! Ето ти една Българска “ПИЗА”, написа Стаматов във фейсбук.

Казано по български, това означава, че няма да има възможност за диференцирани заплати за недостигащи учители, за заплащане за модерни кабинети и иновации, тъй като това е свързано с дофинансиране от училището. А общината прибира именно тези пари.

Другата последица от това решение, според Стаматов, е че учиищата ще се втурнат да харчат като обезумели, за да не заделят резерв, тъй като и без това ще им го приберат. На финала може да се окажат с нужда от средства, но вече да нямат такива.

А след всички необмислени решения се чудим защо PISA още се е наклонила, защо децата не знаят нищо и към учителската професия се насочват предимно млади хора, които се чудят къде да пласират многострадалната си диплома от 4,50. И защо то още е застинало в 18-ти век, когато чорбаджи Нено казва на даскал Славе "Ти, даскале, много не бий го", а даскал Славе отговаря /ако трябва да го преведем на съвременен език": "А, не, ние към децата на спонсорите имаме съвсем друг подход".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: образованиебюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 13 Тук не става въпрос какво знаеш, а как прилагаш в практиката това което знаеш! Това отчита PISA. Нашите ученици са функционално неграмотни, т.е., не могат да преценяват и анализират.
23
5
 
4
 
! Отговори
като пак няма мангиз преди 4 месеца
и , учениците вместо за райски газ да събират заплата на даскала . да го питат колко иска да харчи . дарение от ученици и от париимащи дават всички . да му плащат редовно .
22
5
 
11
 
! Отговори
Умирай трудно-2 преди 4 месеца
Киро,Толупа и Шиши да закриват всичко.Училища ,паметници,болници и накрая да ЗАКРИЯТ И БЪЛГАРИЯ.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе всеки да се оправя поединично! И без това винаги е било така тук.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се раьберм: нито основното образование, нито средното, камо ли пък висшето са имащи уважение в България и някакъв респект в чужбина.Преподавах няколко години в ЮЗУ. Там тези студенти, които не можеха да запишат други специалности, записваха предучилищна и начална училищна педагогика. Какви учители ще стане от тях? Може да повишавате РЗ с 30, дори и с 50%.Полза никаква. Тези в СОУ половината са ***, скраб. Не искам да обиждам добрите учители,но и те при мързеливи ученици губят ищах.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ккато печатницата на Гутенберг изпрати средните векове в историята, така интернет и новите технологии ще изпратят образованието в класическия му вид в небитието.
18
1
 
14
 
! Отговори
Шоу преди 4 месеца
Така е и в другите системи в който се наливат пари без реформи,пари на вятъра...
17
1
 
18
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Ако искате големи лапани-ци има например в Югозападния или в особено големи размери в Свободния във Варна. Там има яко усвояване и цо-ца-не. Дипломите се продават на килограм. В училищата няма хляб, ориентирайте се към университетите, колеги.
16
8
 
10
 
! Отговори
Хора преди 4 месеца
Къде изчезнаха все искащите пари учители,май ще трябва да връщат защото нищо не са работили?!
15
0
 
20
 
! Отговори
Уточнение преди 4 месеца
Безумието "парите следват ученика" стана държавна политика по време на първото правителство на Бойко Борисов, когато министър на образованието и науката беше боксьорът Сергей Игнатов, а специалист по всичко беше финансовият министър Симеон Дянков. Едва ли след тази троица идва Красимир Вълчев в тогавашното му качество на главен секретар на министерството на образованието и науката.
14
1
 
18
 
! Отговори
ПолЮтик преди 4 месеца
Ами парите ги похарчиха за стара военна техника, останилте "усвоиха". Здравеопазване и образование не са в приоритетите явно.
13
1
 
16
 
! Отговори
... преди 4 месеца
значи общо казано е така! 99.99% от децата НЕ им се учи! ученето а тях е работа! а на кой му се работи!? И сега трябва да накараш някой дето НЕ му се учи да научи нещо! Явно това е процес в който ще има много мъка! ама много мъка! И тази мъка ще се пада на учителя, ако му пука още и на родителя! Родителите в по-голямата си част, след работа НЕ щът да се занимават с децата! а на учителите в по-голямата си част им е през онази работа! И после иде министерството да каже кой по-малко му дреме!
12
5
 
15
 
! Отговори
Искам... преди 4 месеца
...да ви кажа, крайно време е да ви го кажа, ако ви интересува, разбира се, та темите от тия тестова писа или пиза, тия теми нашите деца не ги изучават в училище. И не знам защо учителите не си кажат думата, вероятно няма нужда, та по въпроса приказват началниците и злобарите, които колекционират новини колко сме зле и назад. Не е така, спете спокойно. В нашето училище са идвали деца учили в чужбина, наши и западнячета, от 5, 6, 7кл., нищо не знаят по всички предмети.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледайте реално на нещата, ковид плюс онлай обучение, деца които 80% от времето са забити в комоютъра и телефона и не да учат там нещо а напротив, да гледат Тик Ток, стриймъри и други простотии. Математиката няма място в ЕС, оставете я на азиатците и 2% от най-умните деца.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-после трябва да се посочат конкретните виновници за състоянието на образованието. На първо място са Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Даниел Вълчев, тези, които развалиха седянката на учителите и ги унижиха най-безобразно. На второ място са икономистчето Красимир Вълчев, създател на безумието "Парите следват ученика/студента" и дългогодишен просветен министър на ГЕРБ, Милена Дамянова (шефката на парламентарната комисия по образование) и "вечната Амбър" баба Янка Такева!
9
7
 
14
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
важното е, че бюджета за американско оръжие на тройна цена е на 110 пр. Надявам следващата писа да сме извън класацията. само така на днк отпадъка българско племе ше му дойде акъла, за кого и дали да гласува ...
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Във футбола имаше един Боби да поеме вината, а в образованието няма никой такъв.Кой е виновен?
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Но за сметка на това щедро се харчат милиарди от държавния бюджет за непроизведено оръжие и за финансово подпомагане на други държави в криза.
6
8
 
14
 
! Отговори
свети истини преди 4 месеца
Всичко днес може да се върши с 8 клас.ТОВА Е НОВАТА епоха на глобалния информационен век.Съжалявам.
5
1
 
15
 
! Отговори
Разкарайте преди 4 месеца
Калинките на ГЕРБ като Стаматов,да тръгне това образование в друга посока.