МЗ: Медицинските бележки на учениците влизат в пациентското досие

Средно на ден се издават по 20 хил. медицински бележки
8 яну 2024 17:30, Анисия Иванова
7
МЗ: Медицинските бележки на учениците влизат в пациентското досие
Снимка: МОН

Издадените електронни медицински бележки на учениците вече са видими в електронното им пациентско досие. Чрез интеграцията с ГРАО родителите имат достъп до пациентските досиета на своите деца, които са под 18 години. Документите са част от новия модул „Медицински бележки“, който вече е наличен както на my.his.bg, така и в мобилното приложение еЗдраве.

За да виждат модул „Медицински бележки“ в еЗдраве, потребителите трябва да инсталират версия 3.2.0 на безплатното приложение, която е достъпна в App Store и Google Play, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От септември 2023 г. медицинските бележки, които лекарите издават на учениците, са в електронен вариант, като резултат от интеграцията между централните системи в здравеопазването и образованието. В това число влизат не само бележките, които се издават при установено заболяване и служат за извиняване на отсъствията, а и бележките за контакт с инфекциозно болен, прекарано инфекциозно заболяване и удостоверението за клинично здрав пациент. Всички издадени бележки от септември 2023 г. насам са видими в новия модул.

По данни на „Информационно обслужване“ АД от средата на септември до този момент към Националната здравноинформационна система (НЗИС) са подадени 1.260 млн. електронни извинителни бележки на ученици. Средно на ден лекарите и други медицински лица издават по 20 хил. медицински бележки, като най-много се издават в София, Пловдив и Варна. Най-големият брой генерирани е-бележки е регистриран на 18 декември 2023 г. – 30 754.

Предстои надграждането на модул „Медицински бележки“, като към него ще бъдат добавени медицинските свидетелства за встъпване в брак, придобиване на шофьорска книжка и започване на работа. Всички тези удостоверения също ще бъдат налични в електронните досиета на всеки един пациент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 3 месеца
А сега ако някой вземе да провери срещу колко от бележките детето е напускало страната - на море в Гърция, на ски в Алпите или просто в Рим... Яко, а...
6
1
 
2
 
! Отговори
И преди 3 месеца
Квооо?
5
1
 
2
 
! Отговори
От Великобритания преди 3 месеца
Само в БГ никой не се притеснява, че някой може да разбере всичко за него с два клика.И тук на острова го има, но всеки може да откаже да има такова дигитално здравно досие. Всички мои поснати отказаха да участват.
4
0
 
6
 
! Отговори
MR Buch преди 3 месеца
20 хил мед бележки средно, означава че родителите даваме едни излишна 200 хиляди лева на месец + киснем пред кабинета за да ги дадем тези пари, защо? Да ви имам и реформата и смешното здравеопазване!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Усещате ли как лека-полека ви вкарват в дигиталния концлагер, овце? Какво чакате, ейнджъл небесен да слезе да ви спаси ли?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това, че всичко става електронно грам не ми харесва.
1
0
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 месеца
еЗдраве "Активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис." Абсолютна иди0тия!