Шок за студентите - по 500 лв. за промишлен ток за стая в общежитие

Трябва да бъдат приравнени към битовите потребители, заяви Даниел Парушев
Обновена: 9 яну 2024 08:45 | 9 яну 2024 08:43, Анисия Иванова
71

Ръководството на Националното представителство на Студентските съвети настоява за законови промени за преминаване на студентските общежития от промишлени към битови потребители.

"В бюджета няма заложени пари за компенсации, докато за църквите и детските градини вече се правят постъпки да преминат към битови потребители. Студентите използват общежитието, за да се обучават. 500 лв. ток за една стая на студентско общежитие е много. Има студенти, чиито родители нямат възможност да отидат на квартира", коментира председателят на Националното представителство на Студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той даде пример с Медицинския университет - Варна, който е сключил договор с доставчика на електроенергия да плаща 150 лв. на мегаватчас, а не 250 лв.

Вече се водят разговори с лидерите на парламентарно представените партии за промени в Закона за енергетиката.

"Студентите трябва да заплащат битов ток, както плащат всички, които заплащат като живеят на квартира, там няма никакво производство. МОН са наш партньор, заедно с него и Комисията по енергетика вече сме провели няколко разговора с депутати и те ни уверяват, че трябва много бързо да се действа, тъй като вече се готви манастири и църкви да минат към битови потребители", допълни Парушев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му студентите ще усетят високите сметки още този месец. 50 000 живеят на общежития в страната, подчерта гостът.

"Те няма да следят свободния пазар кога да си включат духалката. Някъде университетите се натоварват с тази финансова тежест - въвели фиксирана такса 100 лв., примерно, в нея влиза и токът. Въведе се практиката за всяка една стая да има отделен електромер и това се отрази на сметките", каза Парушев.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети уточни, че законово проблемът може да бъде решен до месец. Той посочи също, че през лятото няма такива проблем, тъй като в общежитията няма климатици.

От думите му стана ясно още, че през следващите 2 г. ще бъдат дадени 200 млн. лв. за ремонт на студентски общежития. И да се прекрати практиката прозорци да се "ремонтират" с тиксо и найлонови торбички да изпълняват тази функция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
Студентите са жилаво племе,ще изкарат още някоя година на скъп ток и на икономии,поне докато свърши войната в украйна,и тогава бюджета ще цъфне,и студенството ще поевтинее.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЕГА Е ШОК ЗА СТУДЕНТИТЕ (АХ СТУДЕ_НИТЕ), А ДОГОДИНА ЗА ВСЯКО ДОМАКИНСТВО ПО ХИЛЯДАРКА НА МЕСЕЦ!!...
65
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Защо включват духалки,след като има парно?
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Животът става непоносим. Скоро едни, ще издават кредити на 12 годишните, само исамо, да има какво да ядът децата ..
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 61 - Ама ще ни покажат,както и миналото лято, как средата на август, баш по-вереме на отпуските, когато 75% във ваканция, и то баш на обедна, показаха, янкакви небивали 40% от целия енергииен микс, че идвал от клетките. Само дето 40 минути по-ксъно, пак падна на на 8%. Явно са си псунали кафе машините някъде, знам ли. В 10:00 на другия ден, беше под 4.5%. Това лятото в жегите. А си представи, че някой отвори една фабриак и в тоя момент има 10-15000 електрички, да дърпат по 100+ квч.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам чувството, че за отмъщение, БСП като се върнаха на власт, наравиха всичко за тудентите ОЩЕ по-скапано и от тогава, никой не е подобри условията. Все едно са някаква напаст, горките студенти. Да, че има простотия има, но е повече вина на предците им, отколкто тяхна, но какво правим със свестните?
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ииии каква стана тя? Нашите "любими" фотоволтаици ни предоставят 1.5% от необходимото в тези прекрасни зимни дни! Браво при 8000 MW. Инсталиран мощност достигат малко над процент от нея..... Добре че са добрите стари ТЕЦ... Дето ще ги закриваме...но се подгответе за следващата зима на свободният пазар на тока за битови потребители
60
2
 
3
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 3 месеца
За тях може ! Те са бъдещите висшисти от управлението на държавата Които ще ни свалят и кожата от гърба . ДОБРЕ Е ДА СА НА ТАКОВА ЗАПЛАЩАНЕ ! ВСЕ ПАК ТЕ НЯМА ДА МЕ СЪЖАЛЯВАТ НИКОГА - ЗА ТОВА СА ОТИШЛИ ДА УЧАТ ! ЗА ДА МЕ ЕКСПЛОАТИРАТ !
59
3
 
6
 
! Отговори
Реконтра преди 3 месеца
Щом не протестират, значи са доволни. Във всички времена именно студентите са най-активното население и те качват и свалят правителствата. Докато сте надрусани и си траете - така ще бъде!
58
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тази цена е подарък от американската демокрация, студенти помнете кога сте студували и не избираите тези у,р,о,д,и
57
3
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Супер ще продадът кочините с които са се изсипали в София да си плащат тока.Никъде по света няма Студентски кампус където да не можеш да се разминеш от паркирани коли навсякъде по улицата в зелените площи в калта.
56
4
 
7
 
! Отговори
Do mn преди 3 месеца
Пишеш правилно но има едно голямо но. Държавата за да има пари да финансира войната в Украйна, трябва да събира пари дори от студентите си. Това е положението ...
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доста е 500 лева на месец за една стая. Та стаята е не по-голяма от 16 кв метра. Сега където и да идеш по света такива безбожни тарифи няма. Промишления ток би трябвало да е евтин за да подържаш некакво производство, да имаш работни места и съответно данъци. А в територията е точно на обратно... Аим тия депутатини дето ги храните явно са решили да са последните ... за новите нема паре...
54
2
 
8
 
! Отговори
mn преди 3 месеца
След като държавата има пари да финансира войната в Украйна, би трябвало да има пари и да осигури нормални и дотъпни условия на обучение на студентите си. Кое не е така?
53
2
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 3 месеца
Какво произвеждат студентите, че да плащат промишлен ток ? Да заведат колективно дело.
52
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди 14 години се опитах да дам под нищожен наем тристаен в центъра, на около 500 м. от СУ; за три месеца го разрушиха до плочка, не казвам колко ми струваше да възстановя съсипията. Наемът НЕ ме интересува, НЕ допускам неандерталци в имота си!
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки ден нови и нови лица се появяват по тв-тата, на които и без бинокъл им личи, че са абсолютно занулени по компетентност. Открили сме единственото находище в България-това на некомпетентници на благи длъжности и тлъсти заплати. Те ще ви обяснят живота, дори ако не искате.
50
6
 
0
 
! Отговори
дааа! преди 3 месеца
До Мда:::Те ще заработват,но после ще Ви бъдат съпруги и майка на децата Ви.Някак не е много изискано,нали?За морал не споменавам изобщо.
49
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До неразумний.... или кво, ше ми дигнеш наема ли, пезвенк? айде да не роптаеш за книжовен български с двестате си думи речников запас на майчин език.
48
8
 
3
 
! Отговори
Каквооо? преди 3 месеца
До Знаещ::300лвна час?Порнофилмите са безплатни.Децата не виновни,а този който им плаща.Разрешете официално проституцията,и цените ще се регулират сами.Ще си плащат данъци,ще имат пенсия и лекари.А в тези общежития кой живее?Кой следи?Кой контролира?