"Школо" не казало на МОН за продажбата, защото нямало изискване

Лични данни на български ученици нямало да се изнасят във Великобритания
81
"Школо" не казало на МОН за продажбата, защото нямало изискване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас, не е информирала Министерството на образованието и науката (МОН) за придобиването ѝ от британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън", тъй като няма такова регулаторно изискване. Това обясниха пред БНР от "Школо". 

Още по темата

По-рано от МОН съобщиха, че сезират ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗП) за придобиването на "Школо" от чужда компания и че просветното ведомство не е било информирано по никакъв начин за продажбата.

Любомир Ваньов, управител на "Школо", обясни защо МОН не е било уведомено за продажбата на образователната платформа на чужда компания.

"Защото няма регулаторно изискване, което трябва да мине одобрение", каза той.

По повод изпратеното от МОН до "Школо" писмо с искане незабавно да бъде предоставена цялата налична информация относно продажбата Ваньов коментира, че за около половин час е изпратено абсолютно всичко, каквото трябва да се изпрати.

„Ние сме насреща да помогнем и да съдействаме на абсолютно всички държавни органи, които сметнем, че трябва да получат каквато и да било информация", увери той.

Притеснения относно продажбата на "Школо" сред училищни директори, учители и родители се появиха почти веднага след новината за продажбата на платформата, съобщена в понеделник.

Притесненията са дали след промяната в собствеността училищата ще продължат да ползват по същия начин услугите на "Школо", на които се доверяват 1700 образователни институции у нас, по данни на самата българска образователна платформа.

"Школо" продължава да предоставя същата качествена услуга. Няма никаква промяна", увери Ваньов.
Относно опасенията, че след продажбата на "Школо" ще има изтичане на лични данни на български ученици, Ваньов коментира, че няма да се изнасят данни във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ШколоМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
7
 
! Отговори
А3 преди 4 месеца
Каква конкуренция? Става въпрос за модерния вариант на е-н-и-ч-а-р-с-т-в-о. Ако не знаеш какво е прочети някой учебник по история от преди 30 години.
47
4
 
2
 
! Отговори
До АЗ преди 4 месеца
Много по-вероятно е да са я купили за да я спрат и да не ги конкурира.
46
5
 
20
 
! Отговори
А3 преди 4 месеца
И с какво платформата "школо" е толкова специална? Англичаните не могат да разработят такава? Въобще не се цели купуване на платформата, а самите данни. И ние трябва да вярваме на "честната" дума на едни айти специалисти, че няма да продадат данните? И защо въобще МОН, допуска частна фирма да управлява толкова много и чувствителна информация? Като нямат капацитет от МОН за ел. дневник да си бяха стояли с хартиени, ама нали сме много иновативни.
45
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голяма олелия - частна фирма се е продала на по-голяма частна фирма. Голяма пушилка. Буря в чаша вода:))))))))))))
44
6
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
Създавате акаунт в Школо, запазва се IP, (по него и физически адрес). Всички данни в Школо, но свързани и с със съответното IP. Тоест, те имат ИП, име, данни, всичко. По това ип после разчиташ коментари, кой какво е писал, веднага свързваш данни, имена, места. Разбирате ли за какво става въпрос?
43
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е кибер престъпление.
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АйТи тарикатите станаха твърде нагли и алчни. Око бяха създали софтуер на дистанционни дейности в МВР, щяха ли да го продадат на чужда държава? Трябва ли, да има "норматив", в който да пише, че хитрецът Вальов няма право да преотстъпва няколко пъти един продукт, без знанието на ползвателите и то когато става дума за лични данни?Наглост и алчност. Създателите на "Школо" трябва да се изправят пред съда. Това е престъпление. Два пъти продаден продукт, едновременно, докато още се ползва?!
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
40 Лични данни, вече е голям проблем. Имена, адреси, възраст...
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще откраднат данни , кой колко е *** и колко фалшиви бележки за отсъствия има!
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Данните вече са изтекли във Великобритания. В земята на чалгаджиите измамник като Ваньов се чувства като риба във вода. Не може да имаш и козлето и парите, има поговорка в съседна страна. Щом си създал софтуер и си го дал, подарил, купил, ени уей как, да го ползват 1700 ползватели сред училищата в цялата страна, то, ясно е, че този продукт вече не е твой. Той принадлежи на ползвателите. Престъпление е, да разполагат с него, както решиш, да го предадеш пък на чужда страна е престъпление. На съд
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Неприятна българопитешка работа! Всевишният е казал голямо НЕ на бгпитеците.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо е нямало изискване? Много просто - уредили са поредната некадърна калинка, да се занимава с тези въпроси и имаме видими резултати.
36
1
 
16
 
! Отговори
Пийнал преди 4 месеца
А МОН защо не разработи сама платформа, а чака някой частник да прави каквото си иска?
35
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Корупцията в МОН е потресаваща! Къде ГЕРБ скриха великата образователна калинка Милена Дамянова, авторката на закона от 2015 г., който е срам за българското образование. Около просветата ни са накацали хиляди "обучителни центрове", които първо психясват учителите, я след тях и горките деца!
34
1
 
8
 
! Отговори
tova преди 4 месеца
Е като да ревеш, че мацката от вечерта, не ти вдига телфона на другия ден. Само ти си мислиш, че ти е длъжна.
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Неква далавера има в цялата работа." - Има. Нарича се обвързване и се стара тактика дори и в "новият" дигитален бизнес свят. Даваш на накого евтини услуги, но така го рпавиш, че да "Срастне" с теб и да е много турндо, да се откаже. Тогава започваш да исакш луди и луди пари за всяко следващо нещо. Сега МОН е тотално зависим от школо и ще е така с години. А онези, котио са го купели, ще може да набримчат цените.
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Данните в Школо са богата разузнавателна информация за младото поколение у нас - кой учи, кой е умен или послушен, кой е непокорен - от забележките в дневника, какви са интересите на всеки ученик, какво работят майка му и баща му, какъв е коефициентът му на интелигентност. Попаднала в подходящи ръце, тази информация може да се използва за цялостно моделиране на нацията и нейното поведение." Глупости, глупости, глупости на търкалета ..
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо не мога да схвана - Школо си продава софтуера или Школо продава базата данни от българските училища? Който не знае разликата по-добре да не си ползва телефончето , щото софтуера му е продаден на още някой и друг милиард човека.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Как тогава са я ползвали? Явно министерството е плащало наем на таариккатите? Или може би са си деляли парите за наема? Защо не са купили платформата?" Защото, да наемаш, в краткосрочен план, винаги е по-евтино, но не и в дългосрочен. То и аз искам да си купя Фотошоп днес, ама немаааа
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Добре бе пич, поне уведоми министерството устно, писмено, толкова ли ти е трудно да мислиш? Дневниците на училищата са на платформата" - добре дошъл в днешната "дигитална икономика".