"Школо" не казало на МОН за продажбата, защото нямало изискване

Лични данни на български ученици нямало да се изнасят във Великобритания
81
"Школо" не казало на МОН за продажбата, защото нямало изискване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас, не е информирала Министерството на образованието и науката (МОН) за придобиването ѝ от британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън", тъй като няма такова регулаторно изискване. Това обясниха пред БНР от "Школо". 

Още по темата

По-рано от МОН съобщиха, че сезират ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗП) за придобиването на "Школо" от чужда компания и че просветното ведомство не е било информирано по никакъв начин за продажбата.

Любомир Ваньов, управител на "Школо", обясни защо МОН не е било уведомено за продажбата на образователната платформа на чужда компания.

"Защото няма регулаторно изискване, което трябва да мине одобрение", каза той.

По повод изпратеното от МОН до "Школо" писмо с искане незабавно да бъде предоставена цялата налична информация относно продажбата Ваньов коментира, че за около половин час е изпратено абсолютно всичко, каквото трябва да се изпрати.

„Ние сме насреща да помогнем и да съдействаме на абсолютно всички държавни органи, които сметнем, че трябва да получат каквато и да било информация", увери той.

Притеснения относно продажбата на "Школо" сред училищни директори, учители и родители се появиха почти веднага след новината за продажбата на платформата, съобщена в понеделник.

Притесненията са дали след промяната в собствеността училищата ще продължат да ползват по същия начин услугите на "Школо", на които се доверяват 1700 образователни институции у нас, по данни на самата българска образователна платформа.

"Школо" продължава да предоставя същата качествена услуга. Няма никаква промяна", увери Ваньов.
Относно опасенията, че след продажбата на "Школо" ще има изтичане на лични данни на български ученици, Ваньов коментира, че няма да се изнасят данни във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ШколоМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Предлагам сайта официално да закрие коментарите, защото тук пишат най-неуравновесените и психично болни хора в държавата, които търсят поле за изява." - ХАХа и да им падне посещаемостта със 90% ... ти ли ще плащаш разлиакта?
27
1
 
5
 
! Отговори
Многодетен бял баща преди 4 месеца
Моите опасения са да не стане хем с такса, хем задължително.
26
3
 
4
 
! Отговори
Минуващ преди 4 месеца
За глупaви и негрaмотни коментари следва да има съд и доживотен затвор.
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой ни беше премиер 11 години, простоватия Бойко, ака банкянската мутра, на студентския празник имам чувството, че се намирам в Анадола, не в Европа, мазна чалга отвсякъде.....хахахахахаха :)))
24
4
 
16
 
! Отговори
Школо преди 4 месеца
Казахме на посолството, на секретарките днеков и габриел, няма смисъл да казваме
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тъпоумното поколение, дето без телефон или пс не могат изобщо да се оправят, камо ли без да слушат чалга, било защита на националния интерес.....хахахахахаха :)))
22
11
 
8
 
! Отговори
Германец преди 4 месеца
Бугаретата вече и от софтуеър изкараха професура и ръсят акъл по форумите :) Големи сте :)
21
5
 
16
 
! Отговори
Лелее преди 4 месеца
Като гледам тук как някакви хорица за глупости раздават доживотни затвори си мисля, че ако наистина системата е, както искат и за всяко административно нарушение от тяхна страна да ги вкарат в затвор за цял живот, дали така ще мислят. Предлагам сайта официално да закрие коментарите, защото тук пишат най-неуравновесените и психично болни хора в държавата, които търсят поле за изява.
20
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Национално предателството.
19
4
 
14
 
! Отговори
Шенген преди 4 месеца
Хахаха границата разградена държавните институции корупция Шенген през крив макарон
18
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как да няма изискване? В Школо са ЕГН-та. Школо е оператор на лични данни регистриран в България. Тая фирма на която е продадено, към датата на продажбата има ли лиценз за оператор на лични данни в България или ЕС? Ако не - моментално съд, запори на имоти и всички в *** нишка към най-близкия затвор!
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съд и доживотен затвор!
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За пореден път някой е взел пари и не си е свършил работата за да защити държавните интереси, в случая - изтичане на лични данни, в голямата си част на на пълнолетни лица, в чужбина, с чиста користни цел.....Явно договора на МОН с Школо чиста проба измама, де факто, която юристите на държавата са проспали.
15
4
 
7
 
! Отговори
Африка преди 4 месеца
Страна от третия свят разграден двор и стадото си трае сметки за ток по 500 лв може още да сведе глава българинът и трябва че бая са вирнали носове със Гепена пара от субсийдите
14
5
 
34
 
! Отговори
Икономист преди 4 месеца
Данните в Школо са богата разузнавателна информация за младото поколение у нас - кой учи, кой е умен или послушен, кой е непокорен - от забележките в дневника, какви са интересите на всеки ученик, какво работят майка му и баща му, какъв е коефициентът му на интелигентност. Попаднала в подходящи ръце, тази информация може да се използва за цялостно моделиране на нацията и нейното поведение. Тук става въпрос за цяло поколение младежи, бъдещето на България. Предоставянето им -национално предателств
13
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То пък едни ученици в БГ, за чудо и приказ, чалгар до чалгар :))) Британците приритари за чалгаджиите :)))
12
2
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
до 9. Навсякъде по всички сайтове пише, че са купили името, което означава всичко свързано с името. Не пише, че са купили само някаква софтуерна програма. Все едно да купиш футболния отбор "Реал Мадрид". Купуваш всичко което принадлежи на "Реал" Мадрид-сгради, терени, футболисти, дългове, активи и т.н.
11
11
 
14
 
! Отговори
QRS преди 4 месеца
Колкото повече не разбира българинът, толкова повече пищи. Връщайте хартиените дневници и съндъците с пясък да си знае ***, че няма да го цакат някакви чужденци
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Защото няма регулаторно изискване, което трябва да мине одобрение", каза той."----------------Добре бе пич, поне уведоми министерството устно, писмено, толкова ли ти е трудно да мислиш? Дневниците на училищата са на платформата.
9
3
 
10
 
! Отговори
Тук пишещите преди 4 месеца
не знаят ли, че има софтуер, хардуер и електронни съдържание. Те са продали софтуера, т.е. програмата. Както ние , българите ползваме Moodle - електронна платформа за обучение, но съдържанието се генерира от нас.