Студентите плащат втория семестър, после им връщат парите

Ректорите все още анализират промените
Обновена: 1 фев 2024 07:00 | 1 фев 2024 06:49, Петър Бойчев
32
Студентите плащат втория семестър, после им връщат парите
Снимка БГНЕС

Студентите трябва да платят таксата си за втория семестър, а след това парите задължително ще бъдат върнати, казаха вчера ректори на висши училища пред БНТ.

Казусът възникна, след като в понеделник премиерът Денков обяви, че държавата ще поеме таксите на студентите и докторантите държавна поръчка и това ще стане още от втория семестър. Така се появи и въпросът трябва или не студентите да заплатят тази такса, тъй като плащанията вече текат.

В УНСС таксите за втория семестър се заплащат между 29 януари и 29 февруари. Плащането става онлайн. Студентите знаят за предвижданите промени. Някои от тях вече са платили таксата си и чакат да им върнат парите, други ще платят, трети изчакват края на февруари, за да видят дали ще се приемат промените в Закона за висшето образование.

"Очакваме правителството да реши държавата да ни поеме таксите. Не съм го платила и аз все още чакам почти крайния срок да видим какво ще стане дали ще трябва да ги плащаме изобщо", споделя студент. "Не, все още не съм я заплатил. Предстои заплащане. Предполагам, че университетът ще я върне в най-скоро време", заяви Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет на УНСС.

За да започне семестъра, законът ни задължава да вземем таксите за втория семестър, обясняват ректорите на УНСС и Музикалната академия.

Според Министерския съвет връщането на парите трябва да стане до два месеца от приемането на промените в закона. В същото време се разгоряха и спорове "за" и "против" промяната.

Ректорите все още анализират промените и казват, че пълноценно ще се възползват от месеца за обществено обсъждане. Според финансовия министър има няколко резервни пера в бюджета и ако парламентът прецени тези пари ще бъдат дадени за студентите.

"Моето лично мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от безплатно образование. Но начина, по който според мен трябва да стане е както е програмата "Стамболов", ако се възползвате пет години от безплатно образование след това да имате задължение да работите две, три, четири години в страната", коментира финансовият министър Асен Василев. Така държавата ще може да си върне инвестицията, която е направила в студента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: таксистудентиректори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
към 29 Прякора започва с Тъ и завършва на -то
28
0
 
0
 
! Отговори
До 27 Защо? преди 2 месеца
Студентите, които се записват защитени специалности веднага напускат обучението си в БГ и заминават да учат в чужди университети. Това се случва след сблъскването с ретро образованието в БГ и с преподаватели на възрастта на прародителите им...и няма значение, че е безплатно. Някои остават и съжаляват.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжат студенти че щели са учат безплатно )
26
0
 
3
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 2 месеца
Безплатно е само в контейнера!Защо по средата на годината се измисля нещо,което ще доведе до хаос?Кой се записва да учи по това време?Беше редно това да стане от новата уч.год.,за да е ясно и на университетите какво да правят.Кому е нужно това упражнение-платате,после ще ви върнат парите?И сега има специалности,които учат без пари.Д-вата не изисква нищо от тези студенти,които после заминават в чужбина.Наливат се безумни пари за нула възвращаемост.
25
1
 
1
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 2 месеца
Ректорите ще реват за тази промяна, защото вече парите ще идват за действителни студенти, а не за отчети в които съществуват, отстранени, прекъснали, напуснали и всякакви други форми на обучение и присъствие в Университетите. Не може да получаваш пари на базата на приети студенти в първи курс, без да отчиташ напусналите още през първия семестър. Май се очертава да паднат субсидиите. Всичко това ще се отрази на платеното обучение - бройките ще нараснат, и таксите ще скочат на горе.Най накрая.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ако на бизнеса му трябват кадри, да си плати. " - Добре, господин комбайнер!
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво! Най после ПП ме спечелиха с това добро решение.
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На бъдещите слуги миячи в ЕС ли ще им плащам семестрите?! Айде да плащаме семестър само за над определен среден успех на студента, м? Че всичките стават тотален слугинаж не знаят изобщо защо учат.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама нали някои трябва да има за контрапротестите ,баба Пена ще плаща за жъл то па вет ници .
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То връщането не е като вземането :)))
19
1
 
7
 
! Отговори
Похвали се Манго преди 2 месеца
Ок, ние ще плащаме на хилядите студенти семестриалните такси, хеле па в УНСС, където отиваш да вземеш диплома без да учиш и без па получиш реални умения за професия. После пълчищата нови висшисти се изсипват на пазара на труда, и в крайна сметка бачкат по кол-центрове за чужди работодатели или директно се изнасят в чужбина, като младите докторчета. А държавата, т.е. НИЕ - с пръст в уста. От цялото упражнение кой точно печели, може ли да разясните?
18
3
 
7
 
! Отговори
1262 преди 2 месеца
Тези млади хора, учили безплатно могат да останат тук, само ако им бъдат осигурени европейски условия за работа. Иначе -не.
17
1
 
4
 
! Отговори
Хубава преди 2 месеца
работа, ама... българска !
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше едно време студенти, четящи, обичащи науката.Днес са едно главанаци, мислещи само за телефони и коли.Колкото и да поддържате изкуствено наука и образование заради тях самите всички сте наясно, че е самоцелно и безперспективно.Няма ли средата изискваща университета, млади умни хора искащи знания, всичко е напразно.Навсякъде само се говори за пари, бачкане, пари работа.То няма смисъл.
15
1
 
7
 
! Отговори
мнение преди 2 месеца
само се чудят, какво да измислят, сега пък плащат втория семестър, после връщат парите. И това ако е реформа в образованието!. Да вземат да помислят, защо е толкова ниско нивото на обучение. Всеки тръгнал да става висшист, после продава марули на пазарас Такива мерки избори не се печелят, нито партиен рейнтнинг се вдига. Преди да станем "демократи", когато бяхме "социалисти" и здравеопазване и образование бяха безплатни.
14
1
 
16
 
! Отговори
ама то преди 2 месеца
Висшето ни образование е направо трагично. Изключително ниско ниво и неграмотност. Няма кандидат студентски изпити. Пълна пародия. Който не е поискал, той не е станал студент. Завършването е също толкова лесно. И както беше казал някой по-долу - нека се финансират само държавните ВУЗ, а не частните. Но то не само висшето, а цялата ни образователна система все повече деградира и завършват неграмотни и не образовани. Дори и да не може да чете, пак минава класа, защото иначе няма пари за училището
13
3
 
6
 
! Отговори
в ерата на ИИ преди 2 месеца
Най- разумното е да се съберат и да разпуснат висшето образование.Да пият една ракия и всеки по дома си.
12
3
 
13
 
! Отговори
Хора преди 2 месеца
Хубаво народа ще плаща но трябва условие те да остават да работят в страната а не да бягат навън.
11
3
 
7
 
! Отговори
Цирк преди 2 месеца
България плаща те завършват и бягат от страната пари на вятъра.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТЕГЛЕТЕ БЪРЗИ КРЕДИТИ С 50% ЛИХВА ДА СИ ПЛЕТИТЕ СЕМЕСТЪРА,ПОСЛЕ ЩЕ ВИ ВЪРНЕМ ПАРИТЕ,А ВИЙ СЕ ОПРАВЯЙТЕ С ЛИХВАРИТЕ!!!