Цоков: С отпадането на таксите ще се разшири достъпът до висше образование

Министърът изложи мотивите пред Комисията по образование
24
Цоков: С отпадането на таксите ще се разшири достъпът до висше образование
Снимка: БГНЕС

Отпадането на таксите за студентите в държавна поръчка в държавните висши училища е една възможност и мярка, за да се разшири достъпът до качествено висше образование на младите хора в България. Според доклад за образованието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за образованието в България около 17 процента от младите хора у нас от 18 до 25 години нито работят, нито учат, нито участват в някаква форма на квалификация. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на актуални въпроси, зададени му от народни представители на днешното заседание на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

Още по темата
Предложението за промени в Закона за висшето образование (ЗВО) е за отпадане на таксите на студентите за държавна поръчка във висшите държавни училища, като остават другите форми, свързани с платеното обучение, за студентите, които допълнително се приемат извън тази държавна поръчка, обясни министър Цоков. "Много важно е, че се гарантира, че ще бъдат осигурени през 2024 г. 150 милиона лева, които ще бъдат насочени като трансфер към висшите училища, за да се покрие това освобождаване от таксите за обучение чрез допълнителен трансфер - както за втория семестър на настоящата учебна година, така и за първия семестър през новата академична учебна година 2024/2025", обясни образователният министър.

Той отбеляза, че предложението за отпадане на таксите за студентите по държавна поръчка е свързано с промяна в Закона за висшето образование и бе анонсирано от Министерския съвет, защото Министерството на образованието и науката (МОН) не може да предложи такава много важна мярка, която е свързана и с допълнително финансиране в момента.

Анализът, който е залегнал и в мотивите за предложените промени, е свързан с това, че трябва да се имат предвид няколко основни момента в системата за развитието на висшето образование и с изработването на националните политики, каза министър Галин Цоков. Той съобщи, че у нас специалистите с висше образование до 34-годишна възраст са 33 процента, а в страните от Европейския съюз този процент вече е около 45 на сто.

През миналата година излезе и много важен доклад за образованието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в който се посочва, че в другите страни членки на ОИСР хората с висше образование са около 50 процента от 18- до 65-годишна възраст, а в България са около 30 процента.

У нас имаме и демографски проблем и всяка следваща година ще намаляват зрелостниците от средните училища и това ще се отрази върху приема на студентите, включително и в държавната поръчка в университетите. Третата и най-важна причина е свързана с данните от Рейтинговата система на висшите училища у нас. Според тях само за около седем-осем години делът на младежите - пет години след завършване на висше образование в България, които се осигуряват у нас, се е повишил на около 86 процента от около 73 процента. Това означава, че младите хора, които завършват висше образование в България - в бакалавърска или в магистърска степен, остават в много по-голяма степен в страната в сравнение с предходните години и продължават да работят, да се осигуряват у нас и не емигрират, заяви образователният министър, цитиран от БТА.

Данните от рейтинговата система показват също, че за 2023 г. средната работна заплата на младите хора с висше образование е 2200 лева, каза министър Цоков. Той добави, че има много по-благоприятна икономическа среда в България, за да може завършилите висше образование да останат в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ще е грешка, професоре. Обратно, таксата трябва да се повиши, та във ВУЗ-овете да постъпват кандидат-студенти, които ще се наложи да постигат висок успех, за да си осигуряват чрез стипендия обучението във ВУЗ. Същевременно намаление броя на ВУЗ-овете, за да се осигури състезателност при постъпване в университетите. И солидно пресяване на преподавателите, защото пълнежът е голям. А материално-техническата база в инженерните специалности е от преди 30-40 години.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Повече мяза на треньор по борба. Мислех, че е на спорта.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То всеки втори е с висше и каква полза, като няма работа по специалността, или никой не иска да дава по-висока заплата от минималната. Провинцията не е София и не гледайте заплатите на държавната администрация. В частния бизнес е див капитализъм от 17-18 век. Разходете се из пеовинцията и пратете подставено лице да кандидатства за работа.
18
0
 
7
 
! Отговори
Защото преди 2 месеца
Ех, ректорите влизат в ролята на опозиция на Правителството. Защо ли са против отпадане на таксите? Говори се, че възнагражденията им надвишават това на Денков. Не изглежда нормално. Да се върне Денков в образованието и да вземе да сложи ред.
17
6
 
5
 
! Отговори
бай работник преди 2 месеца
То и досега е без никава стойност,сега ще стане напълно дебиларщина и вИшистите няма да могат да четат а само да зяпат тик-ток!
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
всички в чистотата ще са с висше
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ще повиши качеството и на преподавателите и на вишистите ....
14
6
 
9
 
! Отговори
целта е друга преди 2 месеца
Този е, меко казано, не особено умен човек! Стига лицемерие и лъжи. При 95% напълно неграмотни, напускащи средните училища , за какъв разширен достъп бълнува!? Те не могат едно изречение да сглобят правилно и без правописни грешки, той зорлем ще ги записва във ВУЗ безплатно! Явно целта е съвсем друга - да се спасят от закриване и уволнение, тъй като населението намалява и няма кандидати за учене.
13
4
 
11
 
! Отговори
Ясна е работата преди 2 месеца
То при толкова ВУЗ-ове, академици, професори и доценти да очакваме в скоро време държавата да им плаща на студентите, за да се записват уж да "учат"! Тъй де! Няма да закриваме университети, че там наши хора/избиратели се подвизават.
12
6
 
15
 
! Отговори
не е баш така преди 2 месеца
Няма безплатен обяд! В случая сметката ще се плаща от българския данъкоплатец. Няма лошо, но заедно с безплатното обучение, тогава да ги задължават след завършване да работят поне 5-10 години в страната по специалността си. Ако, не - да връщат парите. Иначе се получава, че бедна България плаща за квалифицирана работна ръка в богатите европейски страни.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
защо да се махат таксите??? За да ги дадат в дискотеките на студентски град вместо да учат за това ли?
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
то и сега куцо кьораво и сакато учи висше. Едвам изкарат средното и без конкурс учат висше. Поне да си плащат тогава.
9
8
 
0
 
! Отговори
Студентите преди 2 месеца
Плащаха без да знаят какво ще учат и дали ще ги научат на нещо платеното следване е като частните ученици по престижно е
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде повече? То и сега който иска учи, вече и с пълни тройки влизат!
7
6
 
5
 
! Отговори
В белите държави преди 2 месеца
Дават студентски заеми. Докато го върне ползвателя работи в държавата си.
6
6
 
9
 
! Отговори
gdgd преди 2 месеца
Пълни глупости. Закривайте повсеместно университети, никакво финансиране за "частни" ... трябва да има конкуренция - не ела ти да учиш щото ни носиш пари..
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само че професурти и доцентите да не гледат на бик. То нещата не може да се променят на парче и едностранно.
4
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради таксите във Българските ВУЗове, много млади хора заминаваха да учат в чужбина. Сега след отпадането им студентите ще предпочетат да останат да учат в България. Това го каза премиерът Академик Денков. А все пак той е бил министър на образованието и много добре познава проблемите му.
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С отпадането на таксите ние работещите ще финансираме заплати по 10 000 лв на доценти и професори, това ще стане.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВУЗовете бълват висшисти без никаква перспектива поне половината от тях ама лошо няма щом хората така са си избрали, въпроса е че и безплатно вече става малко повечко знаем как се завършва салфетки , партита купони нон стоп на изпита преписваш от телефона и готово , но после да ли си заслужава с изхарчените пари на мама татко дотациите от държавата и много други да продаваш *** на женския пазар или да емигрираш или да чакаш в дома на мама и тати до 45 г. възраст и викаш аз съм виш.за1300лв.не р