Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България

Демографската криза била причината за решението
Обновена: 30 яну 2024 09:10 | 30 яну 2024 09:10, Петър Бойчев
277
Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България
Снимка БГНЕС

Промените в конституцията, които бяха приети през декември, обявиха образованието за национална ценност и всички трябва да съблюдаваме развитието на тази ценност. Тази промяна е израз на това - така образователният министър проф. Галин Цоков коментира по БНТ идеята, която ще стане факт от втория семестър тази година - безплатно образование за студентите, които са държавна поръчка.

"В последните години намаляват студентите, една от причините е демографската. След 4-5 години те ще намалеят още повече и трябва да се даде възможност на учениците, които искат, да продължат образованието си", обясни той.

Министърът уточни, че обсъждането на идеята било в Министерския съвет. 150 млн. лева била сумата, с която ще се покрият таксите. Процесът на обсъждане продължил поне месец. "Не е импровизация, а анализ на ситуацията", категоричен е проф. Цоков.

Последните рейтингови проучвания показали, че младежите, завършили у нас своето висше образование, били по-малко склонни да заминат в чужбина. Според него само с един инструмент нямало как да се повиши качеството на висшето образование.

На въпрос каква е гаранцията за качество, Цоков обясни, че от няколко години университетите се финансират основно в резултат на качеството. Над 70% от средствата отивали за качество. Нямало свободни места в университетите, но мярката не била направена, за да се спаси висшето образование, а децата, които завършват в България, да останат в България.  

Попитан защо се предлага балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за медицинските университети Цоков обясни, че не била тяхна идея. Това щяло да влезе в сила след две години и щял да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. Министърът се изненадал, че било предложено отпадане на матурата, били отворени за разговори със здравното министерство. За тази година нямало да важи промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен И кои са тези малцинства?? При положение ч президентът е от малцинство да нападаш малцинствата е малко страшничко... само се чудя наистина кои малцинства имаш в предвид.
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Жълто знаме Ами виж че предимно гербаджиите назначават орди от хора. Също и хората на Слаби. Благоевград приюти половината град в Общината по негово време. ПП/ДБ също имат голяма администрация, но определено по-малко от на ГРОБ ООД.
146
1
 
4
 
! Отговори
Жълто знаме преди 2 месеца
Висшото вече на практика е безплатно бе умник. Евтино е та чак смешно и младите пак бягат или учат частно. Нали го плащаме с данъците си? Какво означава безплатно? Нали тия 140 милиона от някъде трябва да ги откраднете сега? Държавата пари не прави. Само ги взема от хората, за да ги "преразпределя". Понякога за полезни неща. Понякога, за да субсидира цели индустрии, които да ползва като като критична маса по време на избори и протести. Понякога, за да си купува гласоподаватели.
145
1
 
4
 
! Отговори
Жълто знаме преди 2 месеца
Поредната форма на етатизъм. Докато имате дойни крави за данъци всичко ще е наред господа политици. Докато имате АРМИИ от хора, които живеят благодарение на подаръците, които им правите от данъците ни. Докато има цели индустрии, които издържате със субсидии от нашите данъци. Докато има орди хора, които държите в делириум на безсмислени държавни длъжности (за да има държавния апарат хора и влияние). Та до тогава ще бъде вашата власт. Като етатистки тумор сте, който бързо се превръща в рак.
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Цонко:Съгласен съм, до момента в който не започнеш да го работиш това. Всичко трябва,защото нова физика и математика надали ще измислиш. Липсата на контрол, смешни изпити по важни предмети и ненужно стриктни и изискващи такива по предмети при които знанието ще ти трябва веднъж на високосна. Това е проблема, отношението на част от преподавателите. Също така, не съм имал късмета преподавател да изисква негов учебник както е печално известно за някои ВУЗове. Винаги съм ползвал чужда литература.
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 149.Бих се заробил с кредити за чуждо образование, преди да се заробя на мизерни условия. Народ и държава, на които не им пука за мен, не заслужават да ми пука за тях. Кредита, при добра финансова култура, за 2-3 години ще се изплати. Времето което твойта чугуннена тиква не би ми върнала, не.
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименПроблема не е толкова в образованието само по себе си, дори като програма е доста адекватно. Проблемите са два и това е, че няма реализация или ангажирани фирми да вземат активно хора на стаж. Смених два университета с различни специалности, и общотото е, че тия които се реализират започват стаж още втори курс. Останалите сервитиори или преквалификация докато не стане. Вторият проблем е, 1/5 от преподавателите *** зеле не става от тях. Учи се въпреки тях, тотално могат да те откажат
141
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
трябва да се въведе задължително след дипломиране поне 5 години завършилият студент да работи за държавата и народа, за да си покрие разходите по образуванието , и тогава да бяга навън
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тия са скъсали от реалността, за чии му е на 20 и нещо годишния висше, като ще работи бакшиш след това. Това като обява за работа от БАН, английски ниво C2, 5 години опит в сферата, минимум 10 публикации в научни списания, докторска степен или в процес на придобиване.. заплата 800лв. мааненцето от махалата взима повече като извозва скраб. (евала мааненце, силно препоръчвам, черпиш го бира и не краде дори).
139
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕДИН НАЧАЛЕН УЧИТЕЛ, ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА СТАНАЛ МИНИСТЪР ЗА МАЛКО ВРЕМЕ, ДАВА МНЕНИЕ ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ. СТРАННО ! НИСКОТО НИВО НА ВЪПРОСНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ПРИЧИНА ДЕЦАТА НИ ДА УЧАТ НАВЪН. а ОТ ДРУГА СТРАНА, СЪЩОТО ТОВА НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ Е ПРИЧИНА СЛУЧАЙНИ ХОРА ДА СТАВАТ МИНИСТРИ !
138
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
До Цонко - аз завърших доста отдавна в България и положението не беше толкова зле. Определено, дори машинните ни специалности подготвяха доста добри специалисти.
137
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Повече и по-добре платена работа ще остави децата в България. Всеки може да си позволи 200-300 лв. за семестър, малко могат да си позволят да завърши и да им предложат 1200 лв. бруто!
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори да остави децата ни в България, което няма да се случи, със сигурност ще изгони преподавателите от България.
135
1
 
12
 
! Отговори
Цонко преди 2 месеца
Като завършил в Германия, мога да кажа, че висшето (подчертавам висшето) образование в България е подигравка с учащите. Учат се неща, които не ви трябват или са някаква отживелица. Изпити, материали и учебни помагала са просто една бутафория. Липсва информация за учебната програма: Например какво точно ви трябва, кое е важно, кое е избирателно. Цялата система е сгрешена изначало. Вземете например един учебник по строителна физика и вижте какви глупости пише вътре...
134
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
То в България вече всеки втори е с висше образование...
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 1... А защо не е замислиш , ТУКА ЗА КОЙ ДА РАБОТЯТ , ... ЗА БАЦЕ , ПЕЕВСКИ , ДОГАН , ИЛИ КИРЧА И КОКОРЧА , ЗА КОИ !
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Т. е. , ВЕЧЕ ПРОДАВАНИТЕ ДИПЛОМИ , изпити и книжки за шофьори , няма да се заплащат , щото до сега се купуваха , и титли , за академици, професори , доценти , и т. н. , по веригата надолу !Продавачите на ВУЗ-овете , няма ли да стачкуват , или ще има дотация от държавата ?
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние имахме безплатно висше по соца. Сега топлата вода ли ще откриваме? При това беше супер качествено.
130
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От запада нищо не става , сина ми учи в Германия , племенника в Лондон знам много добре какво става , от запада нищо не става .. Запише СУ или ТУ София.. По-добро на запад няма да немерите..
129
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Пълни глупости! И сега сме донор на висшисти за други държави - ние им плащаме образованието, а работят в чужбина!

Спонсорирани публикации