Започва външното оценяване на четвъртокласниците

Утре и във вторник ще има изпити в 1738 училища в страната
26 май 2024 14:35, Петър Бойчев
6
Започва външното оценяване на четвъртокласниците
Снимка БГНЕС

На 27 и 28 май ще се проведе национално външно оценяване в края на 4 клас по български език и литература и по математика.

В 1738 училища ще има изпит, като се очаква да се явят около 55 000 ученици. Ангажирани са 13 645 квестори. Това съобщават от Министерството на образованието и науката.

От Просветното ведомство дадоха и важни указания за предстоящите изпити за четвъртокласниците:

Децата трябва да покажат наученото чрез решаване на тест в рамките на 60 минути. За учениците със специални образователни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, т.е. с 30 минути повече. Изпитният вариант е еднакъв за всички ученици.

Решаването на теста предполага отбелязване на избран верен отговор или записване на свободен отговор в отделна бланка.

Тестът по български език съдържа 21 задачи, разпределени в 3 части. В първата има диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него – 4 задачи с избираем отговори 6 със свободен отговор. Третата част на теста включва задача с творчески характер. Изисква се учениците да създадат кратък текст от 3 до 6 изречения с помощта на нагледна опора (в случая е серия от картини).

Тестът за НВО по математика в края на IV съдържа 25 тестови задачи.

Оценките от националното външно оценяване в края на IV се изразяват в брой точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.

Изпитите за НВО в 4 клас започват в 10 часа.

Преди започването на изпита учениците се настаняват в залата не по-късно от 9,45 часа.

Всеки ученик трябва да носи химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и чертожни инструменти. Ученик с нарушено зрение носи и брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Нека учениците бъдат спокойни, да четат внимателно условието на всяка задача и да отбелязват верния върху индивидуалната бланка за отговори. На въпросите с избираем отговор в кръгчето със съответната буква вписва знака Х, а отговорите на въпросите със свободен отговор пише на предвиденото за това място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Образование
Златните медалисти по математика се подготвят от първи клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
Безсмислено упражнение и тормоз над учители, родители и ученици. Щото и нула точки да изкарат пак минават в пети клас. Кому е нужно тогава? Една стъкмистика само. И осигуряване на заплатки на някой, който да я обработва и тълкува. И да измисля поредните неработещи стратегии. Ай сиктир.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както има външно оценяване по математика след четвърти, след това след седми клас.е редно да има и при завършване на средно образование. Защо се счита за приемливо изпитите за средно образование да е възможно да са само в областта на език и литература????(Избирайки като единствен втори изпит английски мапример)
4
0
 
5
 
! Отговори
Едно време преди 2 седмици
Имахме матури, но матури, не тестове, където играеш на тото, а да мислиш. Сега не знам колко пъти оценяват учениците и резултатът е повече от плачевен. Не е ли това начин за допълнително заплащане на учителите. Нещо е тотално сбъркано е цялото образование. След 30 години реформи това получихме. Така е във всички сфери, разруха и то тотална. Сега социално узряват след 30, а преди далеч по-рано
3
6
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
Те с толкова почивни дни тия учители, за такава заплата няма такава работа. То е ваканция след ваканция. Да не говорим, че никъде по света няма лятна ваканция ъри месеца!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НВО - то в четвърти клас накара началните учители да наблягат повечко на преподаването, защото резултатите от него на практика са оценка за тяхното преподаване.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставете децата на мира бре. На учителите не дадоха нищо за 24 май, а само изискват от тях. Депутати ще взимат хиляди лева без нищо да правят, а на учителите ще дават трохи.