МОН не готви изпит в детската градина

Постиженията на децата се оценяват на база игрови подход
Обновена: 27 май 2024 16:14 | 27 май 2024 16:12, Камелия Цветанова
5
МОН не готви изпит в детската градина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя въвеждането на изпит в детската градина. В момента в детските градини ежегодно и във всяка възрастова група се проследяват техните постижения в началото и в края на учебното време, съответно 15 септември и 31 май, съобщават от МОН. Най-често за проследяване постиженията на децата и за определяне на училищната им готовност в детските градини се използва игровия подход, а инструментите за това освен играчки са и различни изображения на конкретни ситуации. Един пример би могъл да бъде детето да намери и да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде използвана и картинка, на която е изобразена аналогична ситуация. Това се случва в рамките на ежедневните занимания на децата, без самите те да знаят кога учителят прави тази проверка.

Към момента всеки учител може да избере по какъв начин и с какъв инструмент да направи това. МОН планира разработването и прилагането на единен инструмент за проследяване на постиженията на децата за всички детски градини, но той няма да бъде под формата на изпит и по същество ще запази и сегашния модел на работа – под формата на игра и без децата да разбират, че се проверяват техните знания и умения.

Срокът за изработване на такъв единен инструмент за всички детски градини е до 2027 г, след което учителите ще започнат да го прилагат. Дългият срок е необходим, за да бъдат предприети всички необходими подготвителни дейности, включително и широко професионално обсъждане и апробиране на инструмента.

Новият инструмент по същество няма да промени нищо за децата, но ще даде възможност за съпоставимост на резултатите между различните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: детска градинаМОН
Още от Образование
МОН публикува верните отговори на външното по БЕЛ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 седмици
Много изпити в бг.училища...много матури..много уж знания..Пък накрая неграмотни!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В МОН е пълно с калинки. Там е и Милена Дамянова, която пробута преди 9 години днешния закон за образованието. Дори и Бацо разбра, че тя не става за нищо и прокуди от парламента. Затова деца и родители могат да очакват само дивотии от тези нелепи хора в образователното ведомство.
3
0
 
4
 
! Отговори
мон преди 2 седмици
Всички от МОН за баклици, правят каквото си искат и разчитат че никой засегнат няма да се обади, защото всеки засегнат има или ще има деца в някое училище, които ще бъдат тормозени ако някой надигне глас. Вън чиновниците от образованието!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А за яслите кога? Нещо са ги пропуснали.
1
1
 
14
 
! Отговори
А матури ще имат ли? преди 2 седмици
Или ще се ограничим само с изпити? Що за малтретиране на децата е това?