Чернев и дружки разиграха Гришам в роден вариант

Срамни противоречия в показанията на снажния депутат, който отрича да е шофирал и каза, че „бил задрямал по пътя, защото му било лошо“; битият Явор Доков е заплашван с "Ей, тук сега ще умреш!"
12 апр 2006 12:47,
Чернев и дружки разиграха Гришам в роден вариант
Битият Явор Доков и Павел Чернев. Депутатът се опитва да каже на обществото, че този младеж се е опитал да го убие. Снимки: Булфото
При втория си разпит депутатът от "Атака" Павел Чернев е казал, че и да е имало инцидент на 7 април на автомагистрала "Тракия", той няма отношение към него.

Това стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър Румен Петков в парламента. Той цитира показанията на Павел Чернев, Волен Сидеров и на Явор Доков във връзка със случая.

Петков съобщи, че, за да предостави информацията на депутатите, е поискал разрешение от окръжния прокурор на Пазарджик с мотива, че случаят е с изключително висок обществен интерес и че трябва да се направи всичко необходимо, за да се защити авторитетът на парламента.

Министърът започна с това, че на 7 април около 23,40 часа му на мобилния телефон му е позвънил Волен Сидеров и го е информирал, че е направен опит за покушение срещу него и Павел Чернев преди тунела "Траянови врата", при връщането им от митинга на „Атака“ в Стара Загора.

Лидерът на „Атака“ е заявил, че не е звънял в оперативната дежурна част или поделение на МВР и не е информирал патрулните автомобили, защото е бързал да се прибере в София. Той е настоял за среща в събота за изясняване на случая.

Министър Петков е разпоредил на главния секретар на МВР да се вземат всички мерки за сигурността на депутатите и по изясняване на случая, както и на заместник-министър Камен Пенков в събота да се срещне със Сидеров и Чернев. На 8 април, 11,28 часа, в качеството на свидетел, е разпитан Павел Чернев, добави Петков и цитира протокола от разпита.

Чернев казва, че е шофирал лек автомобил "Ситроен" заедно със Сидеров и на около 10-15 километра от "Траянови врата" е бил застигнат от сребрист джип, който подавал дълги светлини. Тъй като Чернев е карал в крайна лява лента, е отбил, за да мине джипът.

После колата е била изпреварена от "Форд"- пикап, който е застанал пред "Ситроен"-а и започнал да извършва движения, с които му е пречил да го изпревари и е биел спирачки, за да убие скоростта. Чернев е посочил, че е подал газ, изпреварил "Форд"-а, който е ударил нарочно колата на депутатите отдясно.

После Чернев усетил, че ще бъдат ударени и отзад и инстинктивно е ударил спирачка, след което колата е била странично "забърсана" от "Форд"-а. След удара колата с голяма скорост поема към София, като Чернев забелязва, че джипът ги е изпреварил и е спрял почти напряко на пътя.

На 8 април, в 11,30 часа, в качеството на свидетел е разпитан и Волен Сидеров, продължи министърът и цитира и неговите показания. Лидерът на "Атака" казва, че след като са тръгнали да изпреварват "Форд"-а, той е започнал да ги изтласква към мантинелата.

"Шофиращият Павел Чернев овладя колата и успя да излезе напред и да продължи без спиране към София", е казал Сидеров.

На 10 април в 11,45 часа с Павел Чернев е проведен втори разпит, каза още вътрешният министър. В него депутатът заявява, че след като свършва митинга в Стара Загора, около 21,30 часа, заедно с Волен Сидеров се качват в "Ситроен" на телевизия СКАТ.

На въпрос при тръгване от Стара Загора колко човека са се качили в колата и кой е управлявал автомобила, Павел Чернев отговоря:

"В автомобила се качихме четирима човека, като другите двама бяха непознати за мен лица. Автомобилът не го управлявах аз, той се управляваше от непознато за мен лице, мъж, който не мога да опиша, защото през това време разговарях с Волен Сидеров и с друго лице. Аз не помня къде точно седях, но мисля, че бях зад шофьора".

Чернев посочва, че по пътя колата е спирала няколко пъти на бензиностанции и по думите му след това е възможно пътниците да са си разменяли местата.

"Като пътувахме, ми стана много лошо, в последствие съм задрямал от преумора", е казал депутатът, цитиран от вътрешния министър.

На въпрос дали си спомня по време на пътуването да е имало инцидент или пътно транспортно произшествие, Чернев отговаря: "И да е имало такова, аз нямам отношение, нито лично участие, нито в ПТП, нито в някакви взаимодействия с трети лица. Искам да добавя, че по принцип не нося в себе си нито хладно, нито огнестрелно оръжие. Като се прибрах в София нито съм търсил медицинска помощ, нито друга, защото нямах никакви наранявания по ръцете и по тялото".

На въпрос дали е съгласен да бъде изследван за дактилоскопни следи, той отговорил, че към този момент не иска да го направи и ще го направи, ако това е единственото, което доказва, че не е съпричастен към инцидента.

На 10 април следобед старши дознател кани Волен Сидеров на втори разпит поради противоречията в показанията на Чернев с цел изясняване на случая, но лидерът на "Атака" отказва. Министърът цитира и докладна записка във връзка с инцидента от Радослав Томов, старши дознател при РПУ - Пазарджик.

Според показанията на Явор Доков той е карал на около 50 метра след джипа на баща си - Ромео, който е изпреварил тъмен автомобил. Когато Явор се изравнил с тъмния автомобил, той завил на ляво и го засякъл. Явор започнал да превключва на къси и дълги светлини и да издава сигнал.

Тъмният автомобил продължил да кара близо до колата на Явор и се опитал да му засече пътя, Явор го задминал, карал в средното платно, след това намалил и тъмният автомобил се приближил до него, предприел маневра в ляво и се изнесъл успоредно на "Форд"-а, като бил доста близо.

След това тъмният автомобил минал леко отзад и в ляво от "Форд"-а и Явор усетил леко избутване, след което автомобилът се изравнил отново с "Форд"-а и започнал да го удря странично.

Явор набрал баща си по мобилния си телефон, усетил силно бутане и колата му се завъртяла, мобилният му телефон останал включен. В момента, в който двете коли са спрели, Явор видял двама мъже да слизат, шофьорът бил на видима възраст около 30 - 35 г., висок над 180 см, с много здраво телосложение.

Другият е бил около 50-годишен, с прошарена коса. След 4-5 удара с голи ръце по стъклото, то се пръснало и шофьорът започнал да удря Явор по главата, като викал "Ей, тук сега ще умреш!".

След неуспешен опит да отвори вратата на "Форд"-а, човекът започнал да дърпа Явор навън от колата, в това време младежът чул другия мъж зад автомобила да казва: "Сложи си ръцете на гърба!".

Явор се опитал да запали колата, а шофьорът започнал да дупчи гумите на автомобила и колата потеглила със спукани гуми. В това време Явор чул нещо като пиратка, което според него е изстрел, инстинктивно залегнал и продължил да кара.

Волен Сидеров е призован да се яви на разпит като свидетел днес в 14.00 часа в сградата на РПУ- Пазарджик, съобщи още вътрешният министър. По-късно в кулоарите на парламента лидерът на "Атака" обяви, че няма да отиде на разпита.

Министърът добави пред депутатите, че на бензиностанция "Петрол" АД, в близост до ханче "Церово", е направен оглед на "Форд"-а. Извършени са разпознаване по снимков материал на единия от нападателите на Явор Доков, допълнителен оглед на "Форд"-а в двора на РДВР - Пазарджик, при който не е намерен проектил по автомобила. Иззети са сравнителен материал от боя за изследване и дактилоскопни следи от вътрешна и външна страна на автомобила.

Извършен е и оглед на "Ситроен"-а, като са фиксирани местата на удара, иззет е сравнителен материал и са направени фотоснимки.

При опита в неделя за втори оглед на автомобила "Ситроен", с който са се придвижвали Сидеров и Чернев, автомобилът вече е бил ремонтиран и не е имало как да бъде направен втори оглед, каза още Румен Петков.

Предоставено е медицинско свидетелство, изготвено на 10 април от началник- катедра "Съдебна медицина" при болница "Пирогов" в София за освидетелстване на Павел Чернев, изготвена е химическа експертиза в НИКК - София, при което е установено пълно съвпадение между двете бои, иззети от различните автомобили

Той допълни, че е изготвена автотехническа експертиза за изясняване на причините и характера на станалото пътно-транспортно произшествие и медицинска експертиза за изясняване степента на телесната повреда.

Междувременно депутатите гласуваха декларация, в която определиха извършеното от народните представители от „Атака“ Волен Сидеров и Павел Чернев на 7 април на автомагистрала "Тракия" като брутална хулиганска проява.

Припомняме, че в началото на тази година в Народното събрание друг член на "Атака" - Димитър Стоянов, се опита да набие депутата от НДСВ Олимпи Кътев. Впоследствие Стоянов бе "порицан остро" от комисията по парламентарна етика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание