Такситата искат 150% поскъпване

Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява за въвеждането на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева на километър за пътуване през нощта
20 сеп 2007 12:19,
167
Такситата искат 150% поскъпване
Таксиджиите искат 150% по-високи такси. Снимка: Булфото
Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява за въвеждането на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева на километър за пътуване през нощта. Това обяви председателят на асоциацията Стефан Боснов.

В момента жълтите коли возят за 0,50 лв. през деня, нощната тарифа е 0,55 лева за километър. Това прави увеличение от около 150%. Таксиметровите шофьори настояват и за драстично увеличение на първоначалната такса от 0,50 лева на 1,50 лева.

Причината за исканото поскъпване, според асоциацията на таксиметровите синдикати са високите месечни лизингови вноски за нови таксиметрови коли и голямата инфлация в страната.

При сегашните цени таксиметровите шофьори са принудени да карат по 12 часа на ден, което води до преуморяване на водачите и създава опасност за пътниците, каза Боснов. По-високи цени ще позволят на таксиметровите шофьори да карат по шест часа на ден, което е съобразено с изискването за шестчасово работно време от март 2009 година.

Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява и за обвързване на тарифите с 50% от цената на бензин А 98. Друго искане е през 13-те национални празника жълтите коли да возят на двойни тарифи. Еднократното увеличение се налага, защото поетапното поскъпване на таксиметровите коли излиза твърде скъпо, заради високия разход при техническата подмяна на тарифите на фискалните апарати, посочи Боснов.

Според него с по-високите цени на жълтите коли голяма част от шофьорите ще излязат от „сивата икономика“ и ще започнат да плащат редовно данъци и осигуровки. За разлика от София в Пловдив цена от 1,20 лева за километър е непосилна за местното население и там колите ще продължат да возят на 0,70 лева през деня и 0,80 лева нощна тарифа, посочиха от асоциацията.

Въпреки исканото увеличение от таксиметровите синдикати най-големите фирми в бранша са заявили, че поскъпване с повече от 10-20 стотинки на километър пробег е непосилно за софиянци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе не се движат с А98, ама един отворко таксиджия сутринта рече по телевизията, че колата му и с вода да вървяла, пак трЕбвало да се обвързва цената с бензина. Ако китайците мислеха по този начин, телевизори под 1500 лв. нямаше да има :)
5
0
 
0
 
! Отговори
VIP услуги преди 16 години
И така ,ще се возим с кеф ...,знаейки ,че днешните икарани пари с пот на челото можем спокойно да ги дадем за едно 5-6 км -во пътешествие.Добре ,че е градския танспорт-може да сме натъпкани като сърдини ,но и джоба няма да е толкова изпразнен... Поти се българино,поти се ....
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хахаха, ще излязат от сивата икономика, думи думи, думи....Какъв бензин ви гони бе. Всичките са на газ. Какви двойни цени по празници и въобще какви са тия луди. Явно собствениците са станали безумно алчни, че то по добре да си вземеш кола под наем и ще ти излезне по евтино. Ей, сега хората ако имат малко мозък в главата ще е момента да покажат на тия ***, че силата е в тях като никой не се качва на такси. Не стига че когато стачкуваха най нагло объркаха цяла София ами вече стават безумно нагли." Ние караме с газ, но се определят цените спрямо бензин" - ехо май сте за 4-ти километър.
3
0
 
0
 
! Отговори
Stefka преди 16 години
Какви 0,50ст?????Я да се качи някой да види колко им пише в колите на ценорасписа!!!Във Варна и без това си карат на високи тарифи поне от 1 година. И всичките са на метан!!!! Когато и да ходя да зареждам на метан станцията, винаги има поне 20 таксиметрови коли да зареждат.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
mnogo se nadqvam da stane taka shte namelqt jultite koli s 70%
1
0
 
0
 
! Отговори
ЕД преди 16 години
А ТАКСИТАТА С БЕНЗИН А98 ЛИ СЕ ДВИЖА ???