Терористичен атентат не е изгорил хората...а какво?

Следствието постанови, че трагедията във влака София-Кардам не е дело на терористичен атентат
3 мар 2008 21:25,
44
Терористичен атентат не е изгорил хората...а какво?
Изясняването на вината и поемането на отговорността се очертава дълъг и мъчителен процес. Снимка: БГНЕС

До настоящия момент не са събрани сведения за извършен терористичен акт при трагичния инцидент с пожара в нощния влак София-Кардам. Това заяви пред Нова телевизия следователят от НСлС Георги Илиев.

Само фактът, че двата вагона са изгорели много бързо, не може да даде основание да се счита, че това е терористичен акт, посочи следователят.

Той поясни, че вагоните не се състоят само от желязо, а са облицовани с леснозапалими материали и при горенето отделят токсични вещества. Георги Илиев увери, че през последните дни работата не е спряла.

В понеделник е извършен допълнителен оглед на двата опожарени вагона, допълни следователят. Той обясни, че е много трудно да се разкрие причината за пожара, тъй като всичко вътре е изгоряло.

Нито една от издигнатите четири версии не е проверена окончателно и докрай, за да бъде отхвърлена или приета, каза още Георги Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 16 години
НЕКАДЪРНИЦИТЕ ДА ПОДАВАТ ОСТАВКИ, а не да ни обясняват че ще го направят ако се докажела връзкта им със случая - да погледнат цивилизования свят, от който претендират че са част
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Изглежда е имало някакво запалително вещество в купето където е възникнал огъня, и след като се е чул и някакъв гърмеж и всичко е пламнало - според едно от момичетата които са били там- значи е възможно нещо да е било заложено предварително близо или зад луминисцентната лампа... а и засега се чува навсякъде версията че във вагона е имало някакво (леснозапалимо вещество) - и затова той е изгорял за минути....Ето тук има пък друга интересна версия -http:// .vestnikataka.com/
21
0
 
0
 
! Отговори
Васил иванов кунчев преди 16 години
последна версия 99%вероятна при почистването на вагоните когато са още в депо се появяват един или няколко *** наричащи себси турци и носещи специално за целта поготвени луминисцентни лампи -в стаклото на лампата се прави малка дупчица с ножче за рязане на ампули после в тази дупчица се налива със спринцовка неизвестната запалителна течност после отворът се залепва с тиксо така приготвените бомби са се поставили на мястото на уж изгорели такива тоест тия изверги са се представили като електротехници по поддръжката никой даже неим е и обърнал внимание дори и да са ги забелязали по по време на това деяние под капачките на лампите отделно могат и сигурно са поставени още други механизми и запалителни течности достатъчни за малко време в малко купе да направи гояма бела иного трагедия и всичко това се прави винаги преди 3 март пожарите боят с камани са специалитета на нашите покръстени българи в мохамеданска вяра които са си вношили че са турци и ако навреме не се осъзнаят много скоро ще им хвръкнат главите
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Замислих се, че такива трагедии стават винаги в навечерието на голям български или християнски празник- ето сега е срещу 3ти март, войниците от Кербала - беше срещу Коледа, децата от Индиго- пак, мисля че и от Лим- бяха срещу Велик ден. Не знам накъде да се насоча- дали е някаква прокоба, божие наказание или са терористични актове
19
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
преди 3 МАРТ подобен случай,навява на едни такива мисли...Трябва много задълбочено да се разследва,много!
18
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
изказвам съболезнования на семействата на жертвите! но не мога да подмина изказването на Георги Илиев, че вагоните били облицовани с лесно запалими материали. той на кой свят живее? къде са противопожарните изисквания? как така лесно запалими, при днешните условия и правила. този съвсем е изтрещял. как от една счупена неонова лампа ще изгорят напълно два вагона? тази работа е била подготвена. разбира се, че ги е страх да обявят, че това е атентат. не ни правете на ***. в същност жалко за хората. Бог да ги прости!
17
0
 
0
 
! Отговори
oooo преди 16 години
БДЖ ДИРЕКТОРИТЕ ВЪН!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе хора! Чета ви коминтарите и ми става тъжно! 8 невинни загинаха, не Дай Боже да има и 9-та жертва, а вие сте седнали да се заяждате кой колко бил ***, кой колко бил кух и т.н. Не ви ли е срам, бе?! Вместо да изкажете съболеднования на близките на тези хора! Ама то в България какво ли друго да очакваш!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Аз също мисля, че старите вагони сами по себе си не са причина за това, което се случи. И чисто нов вагон да беше, пак е направен от лесно запалими материали. И по 5 пожарогаситела да имаше, те отново не могат да потушат тази стихия, която се е образувала при счупването на прозорците и навлизането на кислорода от вън.Ако проблемът е във БДЖ, той може би е от не добро контролиране на техническото състояние на вагоните. И в нов вагон може да стане късо напрежение........паниката ни владее в такива моменти и колкото и да разсъждаваме сега, при една такава ситуация и ние ще постъпим по същия начин, чупейки прозорци в паниката си да спасим близките и себе си. Мир на праха, на всички невинни жертви! Поклон!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
От както стана този инцидент - ровя из интернет. В цялата работа има нещо ужасно мътно - и още по-мътно го правят изказванията на оторизираните органи.Вижте обаче, какво намерих: за изгаряне на човешко тяло за няколко минути е необходима температура от 2500 градуса. Кой от облицовъчните материали би могъл да я развие?Не съм специалист, но съм съгласна с Ани - мълчим, дори когато ни лъжат най-нагло. И забравяме....
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
То бива бива тъпотия, ама чак пък толкова!!! Кое точно е неизбежно - да те заключи шафнерът във вагона за да отиде да играе карти на спокойствие? И като чуе за пожара да не дойде да отключи вратите и да те предупреди да напуснеш вагона - това ли е неизбежното??? Сигурно заключването на вагоните ураганът Ема го е направил, а задължението да се погрижи за пътниците да напуснат вагона е било на бурята???
12
0
 
0
 
! Отговори
rowena преди 16 години
Като са креснали всички стари били вагоните! Добре ясно е че са стари но нима в нови вагони не може да възникне пожар? Тогава щяхме да загубим и вложените милиони в тях. Важна е проверката за правилната експлоатацията на наличната техника.Също инструкциите за безопастност и как да се действа в кризисни ситуации. Защото това е нещастен случай такива много рядко се случват но когато стане не прощава!И в по богати страни се случват нещастия но там си правят изводи от тях и се стремят да ги намаляват до възможния минимум.Ние търсим да набедим кой е виновен.За бурята Ема кой е виновен и за жертвите от нея?Никой не иска тези нещастия да се случват, разберете го!Защо винаги се нахвърляте един върху друг, вместо заедно да търсите по добро решение?!Държите се като племе не като цивилизовани граждани.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
За съжаление и мъка, терористичен акт е било - запалителна бомба. Вижте средата на вагона. Търсят се следи от извършителите, вероятно те са задействали спирачката, за да внесат объркване и да се всее паника сред пътниците, хората да се блъскат из вагона и докато се опомнят какво става, да не могат да излязат навреме. Липсват ясни мотиви, никой не е поел отговорността. Засега това е, имайте търпение работата продължава. Вечен покой на загиналите.
10
0
 
0
 
! Отговори
Изчезващ вид преди 16 години
Не се ядосвай,Ани!Малоумният 6 е толкова кух,че не е разбрал иронията ти при своеобразното цитиране на приспивното мислене на българина.Най-вероятно той е прочел само първите 3 реда и ги е приел за откровени твои мисли.Не го съди...Толкова му е багажът...завалията!Дяволски права си за всичко!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ти самата казваш ,че не помниш имената на децата от Лим дори.Интерсува те само пропагандата на чужд гръб и на чуждата смърт.Що не земеш да правиш пропаганда от смъртта на своята майка или на баща си,а?Виждам аз къде та стяга цървула тебе.Никой няма да пусне такава простачка във властта.Може да е всяка партия.Ама няма да си лично ти.Ясно?Трябва да сме побъркани да изберем такива като теб.Без нищо човешко,търгуващи с хорската трагедия за своите мръсни,нечисти цели
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
nishto protiv statiqta, obache shto za maloumno zaglavie. originalnostta e hubavo neshto, no ne i kogato se izplozva za smetka na tragedq v imeto na samocelnoto originalnichene
7
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 16 години
06, кое ми е "простото"? Че не искам да се примиря, че сме нещастници, които само лаят, а нищо не правят? Че не мога да се примиря с това, че и тези нещастни хора ще бъдат само една статистика? Това ли ми е прстото, бе ? .
6
0
 
0
 
! Отговори
! преди 16 години
4 заради такива като тебе , дето ей така приемат нещата сме на тоя хал !!!и да , доста е съмнително точно преди 3 МАРТ, влак, напомня ми за друг такъв случай ! мани ...
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Zashto ediniat ot vagonite e taka smackan po sredata, a prozorecyt mu taka izkriven? Imalo li e udar, katastrofa, eksplozia.kajete niakoi.
4
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Ами зелени човечета от друга планета са виновни може би? Ми то просто "инцидент"....какво толкова. БДЖ-то нали плати ковчезите...Утре вече ще се забрави, виновни няма да има....просто и тези хора, които изгоряха живи ще минат към статистиката. Ще ги извадим при следващата трагедия....като извадено от нафталина старо палто. Нищо ново. И виновни отново няма да има. И наказания няма да има. И най-страшното е, че въпреки всичко, което изписахме по темата през последните дни, ние отново няма да се събудим и да поискаме отговорност от никого. Защото у нас всичко струва пари. Само човешкия живот не струва и пукната пара. Живеем в лъжи, в лицемерие и всъщност въпреки негодуванието ни ние след три дни дори няма и да си спомним за тези хора. Някой може ли да каже имената на загиналите при Лим деца? А при "Индиго". А момичето, убито на "Петолъчката" как се казваше? А имената на загиналите при катастрофата в Бяла? Помните ли? Да изброявам ли още? Възмущаваме се, но нищо не правим. Велики сме само на приказки. Затова и няма да се оправим. Защото чакаме някой да потърси сметка на институциите. Но този някой винаги изключва "аз".