КАТ напомня: Фаровете вече не са задължителни

Карането на фарове остава само препоръчително до 1 ноември; сменете гумите с летни, проверете спирачките
5 мар 2008 17:29,
72
КАТ напомня: Фаровете вече не са задължителни
Снимка: Булфото

От 1 март вече не е задължително да се кара с включени светлини, напомнят от КАТ.

В повечето европейски страни обаче шофьорите карат на светлини през цялата година, така правят някои водачи и у нас - заради личната си безопасност.

Карането на фарове остава само препоръчително до 1 ноември.

Хубавата новина е, че така отпада рискът да загубите 5 контролни точки от талона и да "олекнете" с 20 лв.

Задължителните фарове през зимата бяха въведени преди две години, за да се увеличи видимостта и да бъдат намалени катастрофите през сезона.

Март е месецът за смяна на зимните гуми с летни, както и за проверка на спирачките и нивото на спирачната течност

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Смарти преди 16 години
Ако няма промяна в броя на катастрофите, я сметни има ли промяна в броя на автомобилите (и философите със скъпите крушки дето ги карат).На ден колко МПС-та се регистрират в КАТ? 500?
53
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 16 години
Що не пуснеш един линк, да видим статистиката, а??? Щото това са измишльотини на нравоучителни пенсионери! Официалната статистика показва, че няма промяна в броя на загиналите!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Prez denq se kara na farove ne da gleda6 patia a da te vijdat ostanalite na patiaa...AZ AKO SUM 6TE VAVEDA DA SA ZADULJITELNI FAROIVETE 24 4ASA V DENONO6TIETO I 365/6 DNI V GODINATA....ZA6TOTO V UNGARIA SLET TOVA VAVEJDANE KARASTROFITE SA PADNALI S 15%...
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
TI SI SELSKIA TERIKAT BRATO
50
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 16 години
Айде тези, дето искат да ги видят, да си запалят и автомобилите, полейте ги лекичко, па драснете клечка - ще се виждате отлично! Ама да не забравите после да погледнете статистиката, че там се вижда броят на загиналите за всяка година (не е мръднал) и в тъпите ви глави да се образува мнението, че пътят към ада е постлан с "добри намерения"!
49
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 16 години
Но Канада има различно географско разположение от нашето. Впрочем, май не си много в час с географията. Карай си на фарове, като си кьорав.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Драги Запознат, света не се върти около теб! В Канада например, колите се движат със запалени фарове цялата година 24 часа в денонощието.
47
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 16 години
Ако имате проблеми със зъркелите - бегайте на лекар! Ако некой не ме вижда на платното, да си стои у дома и да ползва градския транспорт, а не да върти геврека и да ми зяпа фаровете!
46
0
 
0
 
! Отговори
KpucTuH4eTo преди 16 години
Драги Запознат, фаровете помагат да видиш колата от по-голямо разтояние, което увеличава времето за реакция. ;)
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Запалените фарове са за да се забележи насрещно движещото се МПС! Ясно е. че посред бял ден не ти слижат за да гледаш пътя! Сещаш ли с господин Запознат?
44
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 16 години
Фаровете не могат да ви помогнат, ако шофирате с над 120 км/ч! Не можете дори и да видите нещо пред себе си, да го избегнете! Огромните проблеми по пътищата няма да се решат с фарове, а с ограничение на скоростта, нещо, което "умниците" НИКОГА няма да могат да разберат - те карат със 160 км/ч и запалени фарове!
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Moeto mnenie e, 4e trqbva da se kara s pusnati farove celogodishno, zashtoto naistina se podobrqva vidimostta i avtomobilut se vijda mnogo po otdale4e!
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много си умен господин Запознат! В повечето страни по света карат със запалени фарове.
41
0
 
0
 
! Отговори
staseto преди 16 години
40 само да ти поясня че запалените фарове през деня не са за увеличаване на твоята видимост а за да те виждат останалите по-добре.
40
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 16 години
Всеки разумен шофьор знае кога са необходими фарове. Инициативата за включени фарове през задължителен период е абсолютно неуместна. Това е още един пример за некадърно справяне с проблема за автопроизшествията. Да, увеличена видимост при запалени фарове има, но при определени условия! В някои случаи това не води до намален риск, а точно обратното. В крайна сметка, "умниците" в обществото нееднократно са въвеждали сухи режими, забрана на проституцията, сега и запалени фарове... .
39
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 16 години
*** напомнят на глупаците! Доказано е, че през ясен нормален ден една кола се вижда много по-ясно ако е с фарове и вероятността да не видиш някоя кола по невнимание намалява с 20-30 процента. Както и това да не караш бяла или тъмно зелена кола, но върви това го обяснявай на ***. Защо всички противници на фаровете не се консултирате с невролог и офталмолог да ви разяснят някои неща.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Драги колеги шофьори, палете късите и през лятото, защото така колата ви се вижда от далече. Дори когато се предприема изпреварване може с по-голяма точност да се прецени скоростта на колата в насрещното и да се предприеме, или да не се предприеме маневрата изпреварване. Желая ви безаварийно шофиране.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Поне половин година няма да чета коментарите тук...Може би и сайта няма да отварям...Жалко
36
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Браво Димо!Хубаво и точно...разхпда се качва , а от там и вноса на гориво..., но има икономически интереси на петролните босове ...барела скочи над 100 долара!вмесето да се замислим за икономии и по предпазливо каране, ние продължаваме да се трепем по пътищата...състезание със смъртта...нашата и на другите...Недооценяваме живота, мислим че на нас това няма да ни се случи..Помислете , а аз как карам?Не ми ли свистят гумите *** завоите?Спазвам ли знаците и ограниченията??
35
0
 
0
 
! Отговори
Plamen Peev преди 16 години
Здравейте.Искам да ви 'похваля' трима служители на РПУ 'Червен бряг'.На 23.02.2008г слязох от влака в 5.00х сутринта и се запътих към автогарата.Между двете гари видях пияни човечета,които се запътиха към личните си автомобили сребристи Опел Калибра и Мерцедес.Веднага ми стана ясно накъде бият работите и звънах на 166 и казах на дежурния как седят нещата.Той ми отговори,че веднага пращал екип на място.10-мин се гъбарках с тия двамата с цел да ги задържа Полиция така и неидваше.Смешното е,че Рпу-то е на 25 метра пряка видима линия от мястото на събитието.Първото момче се качи в Калибрата и си замина,а втория говореше по телефона.Тогава реших да прибягам до Рпу-то,а вътре гробна тишина.Видях една глава и казах на дежурния,който се води Рпу как седят нещата/.Той събуди двама полицай,които ми се разбучаха,че съм ги занимавал с глупости.Това е накратко няма какво да ви се обяснявам подробно при положение,че само аз си свърших работата единствено,а тя е гражданската ми съвест беше проработила.Това е за кукери и фуражки