Ученици: Министърът ни вреди (видео)

Ученици и родители се събраха на митинг против матурите
16 апр 2008 17:55,
60
Ученици: Министърът ни вреди (видео)
Снимка: Сокол Мирославов

Днес в столицата бе проведен митинг, на който родители, ученици и учители протестираха против експериментите по отношение на зрелостните изпити.

Митингът бе организиран от движението на родителите за качествено образование и випуск “Единство”, съобщават колегите от teenproblem.net.

Протестиращите под наслов " Матури-да, експерименти-не", се обявиха категорично против експериментите, които предвижда Министерството на образованието и науката с изменения на Закона за народната просвета, касаещи матурите.

Присъстващите алармираха, че е налице погазване на основни права на учениците, след като с готвените промени, зрелостните изпити ще навредят сериозно на учениците.



Протестиращите обявиха още, че липсват адекватни действия по отношение подготовката и организацията за провеждане на зрелостните изпити.

Според участниците в днешните протести, провеждането на матурите в този вид ще предизвика редица негативни ефекти, върху учениците, предвид това, че същите ще бъдат проведени " без арбитър, без ясни критерии за оценяване, без качествени, предварително апробирани тестове, без право на второ явяване, без никаква подготовка на системата, без подготовка на учители и ученици и т.н.".

Ученици и преподаватели се обявиха категорично против провеждането на матурите в този им вид и заявиха още, че не са опитни зайчета и не желаят с тях да се експериментира.

По време на мирния протест, властимащите бяха обявени за псевдо-управляващи, а ученици добавиха, че сегашният министър не е техният министър, тъй като той им вреди.

Движението на родителите за качествено образование призоваха да бъдат взети предвид техните искания, а именно - випуск 2008, 2009 и 2010 да имат правото на избор коя оценка да влиза в дипломата им - дали тази от матурата или средно-аритметичната от годишните оценки.

Организацията иска още за оценката от матурата да се издава отделно свидетелство.

Предложенията ще бъдат представени на комисията по образованието към НС и ако не бъдат взети предвид, от организацията заплашиха, че следващият протест ще бъде пред парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Аз съм 11 клас и много се интересувам от тези матури. Толкова неща не са ясни, но жалкото е, че и няма кой да ти ги обясни. Учителите само отговарят, че сега е първата година с матури и сега ние от 11 клас ще видим какви са резултатите и там всички следващи подробности като оценка в дипломата и кандидатстудентски изпити... Не мисля, че е правилно! Аз имам още 1 година за ориентиране и подготовка и още не мога да се оправя, а не мога да си представя какво им е на дванадесетокласниците... Убедена съм, че никой няма ясна представа ( да не говорим за Уважаемия ни министър ).Пълен абсурд!
38
0
 
0
 
! Отговори
ученик преди 16 години
Прави са. И аз исках да пиша матура по математика, защото решавам добре задачи, но с таблици - не мога да помня формули наизуст. Казха, че не могат да се ползват формули и таблици, а не мога да ги назубря ей-така 120 формули поне. Много време ми отнемаха и чертежите на уж лесните задачи. По света всички геометрични задачи са с чертежи. За това се отказах.Сега - хоп - ново двайсе - ще има формули и чертежи, че и калкулатори отгоре.Чувствам се минат. Така щях да покомпенсирам ако искарам по-малко от българския и няма да ми се намалява дипломата.Тия от мОН наистина са за разстрел.Уж правят "добро", а не вдяват, че като променят условията на изпита ощетяват другите, които поради тази причина са искали но не са си подали молбите за математика.
37
0
 
0
 
! Отговори
родител преди 16 години
Госпожата от видеото е права - наистина и в закона за просветата и в националната програма за образованието пише, че трябва да има няколко години пробни матури преди да се въведат окончателно. За да свикне обществото. Ако изпълняваха собствените си закони нямаше да има такава съпротива. А и качеството на тестовете е много ниско - пълни са с грешки.Ама така е в България - правят си каквото си искат и не слушат друг свен себе си.
36
0
 
0
 
! Отговори
reporter преди 16 години
От коментара Ви личи, че не сте се сблъсквал/а с предлаганите тестове за матури, където има по два верни отговора или по два грешни (в зависимост дали се пита кое е верното или кое е грешното).Колкото до със или без диплома - четете точно какво писах - даже и без диплома имат предложения за пълна стипендия - пояснявам още веднъж, защото може би не съм се изразил достатъчно ясно - без да се изисква конкретна оценка от дипломата (но, да - диплома се изисква). Тези деца ще изкарат със сигурност поне 5 на българските матури. И наистина протестират за качествено образование. А кога, какво, кой е трябвало да прави - много моля - това няма отношение към протеста -говорим за конкретния случай. Тук сега има ниско качество и то е обект на протеста.А точно интервюираните деца - и трите - имат предложения за стипендии за елитни западни университети, където те ще заминат и никога няма да се върнат в нашата зимбабвийска България, която търпи такива *** министри и злобни коментари по адрес на най-добрите. А ние скоро ще почнем да си внасяме виетнамци не само за черноработници, но и за учители и преподаватели.
35
0
 
0
 
! Отговори
netakabe преди 16 години
"Мислещият" ще загуби време, ако не знае отговора, тоест не е научил материала.Протестът не е за качествено образование, за това трябваше да протестират в началото на учебната година, когато преподавателите им-умишлено не използвам думата учители, защото повечето не са такива-стачкуваха.И децата, протестиращи против матурите, не са ония с "пълните стипендии.Наистина такива има, но едва след успешно завършване на първата година, активна социална дейност и участие в обяествни организации - дават ги частни лица или фонадации, спонсори на съответния университет. А единствената страна в Европа, където моиже да постъпите в Университет без диплома за средно образование е Малта.В заключение - да за борабта за качествно образование и не - на съпротивата срещу матурите.
34
0
 
0
 
! Отговори
reporter преди 16 години
Бях там и слушах интервютата на децата с различни медии.Прав сте, че за окончателсното приемане е нужна диплома. Това, което исках да кажа, е, че и без матуритетните оценки, на базата на годишните оценки и още много други неща, както предполагам знаете, на тези деца са предложени места в елитни вузове с пълни стипендии. Не вярвам да отречете, че някой ще предлага стипендия над 60 000$ на някой, в чието качество не е убеден. Точно защото са държали световни-стандартизирани тестове и в Англия и от САЩ те рабират ниското качество на предлаганите матуритетни тестове.Точно защото са държали подобни тетсове те знаят, че лесните въпроси не правят теста лесен - ако имаш два грешни отговора, средния ученик ще избере напосоки един, а мислещия ще мисли и може да загуби ценно време и още много неща знаят тези деца, които за съжаление не ги знаят или даже не искат да ги знаят от МОН.
33
0
 
0
 
! Отговори
el преди 16 години
val4ev na nominacii v petak
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Pravi sa detsata da protestirat! Che v Zapadna Evropa ima maturi-ima, no prilikata svarshva do tuk! Tam na detsata, na roditelite i na uchitelite oshte godini predi vaprosnata matura im e iasno kakvo shte se ochakva ot tiah, kak shte se otseniavat uchenitsite i t.n. T.e. niama niakakvi eksperimenti, opiti i t.n. Zavarshila sam uchilishte predi 7 godini, ama poviarvaite mi, beshe mi pisnalo vechno da sam v eksperimentalen klas i vsichki da me tretirat kato opotno zaiche!!! Taka che gi razbiram detsata! Pravi sa. Shtom tribva da ima maturi, da ima, no SAMO CHE TRIBVA DA IMA IASNI PRAVILA!
31
0
 
0
 
! Отговори
.вълчев преди 16 години
Аз министър Вълчев ви казвам че вашето мнение не ме интересува. Ще става така както аз искам .Зад мене е Станишев и хората ме обичат .Където отида все налитат да ме...
30
0
 
0
 
! Отговори
Lelka_Debelkaa преди 16 години
Чета те и се чудя, на изключително агресивният стил на писане, от какво е породен?Пореден комплекс или себе доказване в нет пространството?Нужно ли е питам?И понеже никой не е съвършен, така на пръв прочит, открих доста не доучени от теб неща. Но ги ползваш...Та, когато се говори за Орката или тъй наречената Косатка, не забравяй, че тя е на върха на хранителната верига. Освен това е изключително интелигентно животно, и мини през гугъл... Не е достатъчно само да се знае, че е най - големият представител от семейство Делфинови:))))И продължавам, слагаш прасето (свинята) в калта и в ***, но бас ти слагам, че там където ти ще се провалиш както и повечето животински видове, прасето ще успее.:))) Научно доказано е както и използвано от хората в миналото, единствено свинете могат да намерят безпогрешно път в блатото. И го преминават:)))) Да не споменавам за труфелите:)Гледам, че и пунктуацията ти куца, както и строежа на изречението.За матурите, понеже ме вълнуват, и не казвам, че съм против тях, аз съм държала, но факт е, че не се знае по какво да се учи, за въпросните матури, и че масово децата се юрнаха по частни уроци, а един урок под 20 кинта няма:)Това си е чиста гавра с родители и ученици.Учителите също нямат яснота, какво ще включват матурите:)Децата са утрешното ни бъдеще, и те са пълноправни членове на тази Държава, имат право да искат едно по - добро образование и най - малкото да знаят, какво ще включват въпросните матури.А, че образованието ни не е на ниво, това го знаят и птички и пчелички:))))Щото и аз мога кат *** Бейкър да застана и да ти обяснявам колко са добри и умни децата ми и колко са най, най, най, ама на... нейните са били добри, само за нея като майка, а за държавата и закона са си били престъпници и убийци:)Та, констатации, къде татко се изцвъкал и на мама инкубатора, са леко казани цинични, и унизителни не само за мен, предполагам за повечето, нормални хора.Що си мислиш, че само ти си Богоизбраният? И заслужаващият?Дам, учи мама (в случая тате), за да не работиш, това разбрах от прочетеното, ами то 45 години го набиваха в главите нема начин да те избие в друга посока.И Иванко бил свинар, ама се вписал в историята:)Докато не погледнем на децата като наши, всички сме отговорни за тях, няма да имаме здраво общество. Пак ще те пратя при *** да видиш какво значи общество и матриархат.:)Добре поне, че мога да поема, отговорността, за разрухата на България, защото ти и това не можеш:))
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Никъде в статията не пише това, което твърдите!Имам щастието да съм завършил университет дал няколко Нобелови лауреати и Ви твърдя, че никъде не приемат с "пълни" стипендии недипломирани ученици. Ако пък греша, моля дайте ми конкретно име и аз ще подкрепя финансово следването му "престижния" западен университет. Мисля, че тука стават дума за някакви политически игрички, които не засягат сериозно мислещите хора.
28
0
 
0
 
! Отговори
репортер преди 16 години
За сведение на всички плюващи против протестиращите - 95% от тях са приети с пълна стипендия в най-престижните западни университети - доказали са своите знания и умения пред света, а не чрез недоносените тестчета на псевдообразователя Вълчев.И ако някой не е доразбрал - протестът не е бил против матурите, а против масовия експеримент, който се готвят да проведат под кодово име "матура" заблуждавайки света, че правим нещо с единствената цел да оправдаят излапаните от псевдоексперти от МОН пари (7млн евро)Протестът е бил - за качествено образование, за пълноценни матури, направени по висок международен стандарт.Так, че господа плюващи - поне си дайте труда да прочетете лозунга.А колкото до ширещото се мнение, че децата били ***, ходещи само по кръчми и дикотеки имам малка задача - колко са на брой кръчмите, колко са на брой децата - проста аритметика за 4 -ти клас - колко деца могат да ходят по кръчмите всеки ден.И понеже сме във века на тестовете ще ви дам отговори да си изберете: а) 100 000 дневно ; б) 50 000 дневно ; в) 25 000 дневно ; с) 5000 дневно.Познайте верния отговор.Защото никой не е тръгнал да снима по къщите и домовете 70 000-те хиляди зрелостници, които си седят и учат за експерименталните матури. Нямаме толкова репортери. По-лесно сеправят репортажи и обобщения в кръчмите и дискотеките.
27
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
:))))))),чудя се как.....по-меко да ти го кажа!!!ВЯРНО Е!!!! за такива......недоносчета,като теб,които е било по-добре бащите им да са ги изцвъкали "на шумка",вместо да са ги държали 9 месеца "в инкубатора" на майките ви,съвсем естественно че ще съм "***"!!!относно моето недоучване и нереализиране......само можеш да си мечтаеш,щото съм учел тамън 17 годинки (и продължавам да се уча!!!),а трудовият ми стаж е 31 години НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО!!! (защото и аз съм удовлетворен от финансовите условия които ми дава работодателя,а и той.......явно е доволен от моя труд),както и 2 годинки казарма за да се науча на ред,дисциплина и порядък!!!!!и не на последно място,мога да ти се похваля че съм отгледал две великолепни деца,които.......и един ден не са ми дали повод да се срамувам заради тяхните постъпки - явно че и като родител съм си свършил ПЕРФЕКТНО задълженията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!то ва че ТИ си достатъчно ограничен (умственно) и те мързи та чак не ти се гледа,а камо ли да учиш.....ами недей да учиш бе - насила хубост не става,е казал мъдрият български народ!!! хвани гегата и се юри по "къра",тъкмо ще пооправиш малко животновъдството в България!!! и без това не може всички да бъдете умни - едни ще ръководят утрешните съдби на тая държава,а другите (като теб) ще бачкате яко и ще си трайкате!!!стига пъдари и свинари сте управлявали тая държава,ще трябва да я освободите за царчетата!!!!! свинята за това си е ***,да си стои в *** и да се въргаля в калтта!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!----------- --и за твое сведение : не е нужно да си правиш труда да изписваш "anonimen" (и без това си безличен),достатъчно е като си изпишеш.....бълвоча,да натиснеш копченцето дето пише "Изпрати" и то автоматично ще изпише че си Анонимен!!!!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
rosen kichev преди 16 години
mai roditelite trqbva da minat kurs na prekvalifikaciq zarqzaha podrastva6tite po ulicite ami sega gi puskat i na protesti taq naciq se wmiriswa ne se wijdame kade sme sgre6ili 4e ne mojem da se promenim dobre nqma sili ami nowata rekolta i neq da precakame posle pravitelstvoto korupciq prest1pnost imalo wijte si mal4uganite.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да, навреме се сетихте да протестирате, а къде бяхте преди! Че матури ще има, ще има! сядаите си на мястото и учете! Това е начина! С мързел нищо не се постига! И аз съм против матурите, но вече се примирих, че няма да ги махнат и връщане назад няма!
24
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
ti si ot onexzi nerealizirani bukluci,koito se 4udiat po kakuv na4in da si go izkarat na niakoi ,4e ne sa u4ili na vremeto.
23
0
 
0
 
! Отговори
valia преди 16 години
ma ti mai si niakoia bezdetna *** a?
22
0
 
0
 
! Отговори
anonimen 1 преди 16 години
Искам само да ти кажа няколко неща:1.Ами те много университети признават матурите за вход за голяма част от специалностите си.Като оценките от матури са равностойни на кандидат-студентските изпити.А и кандидатите могат да се явят и на кандидат-студентски изпит и да кандидатстват с по-висока оценка независимо дали е от матура или кандидат-студентски изпит.2.Медицина,Стоматология и Фармация са регулирани професии и за тях няма как да се влиза с оценка от матура.За регулираните професии задължително се провеждат писмени приемни изпити - както е за медицина в случая по химия и биология.Както ти казах в тези специалности няма как да се влиза с матура.Регулирана професия е още правото където се влиза с изпит по литература и история и други специалности влизат в група на регулираните.
21
0
 
0
 
! Отговори
i ti misli6 ograni4e преди 16 години
mi ako tvoite deca samo se drusat i neu4at tova si e tvoi problem.kakvo ot tova 4e vie ste karali maturi,neste po umni ot novoto pokolenie.nali imate samo sredno.po trudno e da u4i6 i za matura i za izpiti.ama na ograni4enite hora ne i .
20
0
 
0
 
! Отговори
ivaila seferova преди 16 години
prosto upravliava6tite iskat negramoten narod i maksimlni iskat da ni zatrudniat.v koi druga darjava ima takava neuredica,prosto si praviat eksperimenti s nas.oligofreni.