Ученици: Министърът ни вреди (видео)

Ученици и родители се събраха на митинг против матурите
16 апр 2008 17:55,
60
Ученици: Министърът ни вреди (видео)
Снимка: Сокол Мирославов

Днес в столицата бе проведен митинг, на който родители, ученици и учители протестираха против експериментите по отношение на зрелостните изпити.

Митингът бе организиран от движението на родителите за качествено образование и випуск “Единство”, съобщават колегите от teenproblem.net.

Протестиращите под наслов " Матури-да, експерименти-не", се обявиха категорично против експериментите, които предвижда Министерството на образованието и науката с изменения на Закона за народната просвета, касаещи матурите.

Присъстващите алармираха, че е налице погазване на основни права на учениците, след като с готвените промени, зрелостните изпити ще навредят сериозно на учениците.



Протестиращите обявиха още, че липсват адекватни действия по отношение подготовката и организацията за провеждане на зрелостните изпити.

Според участниците в днешните протести, провеждането на матурите в този вид ще предизвика редица негативни ефекти, върху учениците, предвид това, че същите ще бъдат проведени " без арбитър, без ясни критерии за оценяване, без качествени, предварително апробирани тестове, без право на второ явяване, без никаква подготовка на системата, без подготовка на учители и ученици и т.н.".

Ученици и преподаватели се обявиха категорично против провеждането на матурите в този им вид и заявиха още, че не са опитни зайчета и не желаят с тях да се експериментира.

По време на мирния протест, властимащите бяха обявени за псевдо-управляващи, а ученици добавиха, че сегашният министър не е техният министър, тъй като той им вреди.

Движението на родителите за качествено образование призоваха да бъдат взети предвид техните искания, а именно - випуск 2008, 2009 и 2010 да имат правото на избор коя оценка да влиза в дипломата им - дали тази от матурата или средно-аритметичната от годишните оценки.

Организацията иска още за оценката от матурата да се издава отделно свидетелство.

Предложенията ще бъдат представени на комисията по образованието към НС и ако не бъдат взети предвид, от организацията заплашиха, че следващият протест ще бъде пред парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
2ма възрастни и един дядо- който даваше наставления като за на война. знам защото минавах от там и видях с очите си. бяха се разположили много удобно на тревната площ на стълбите до художествената галерия. колко възпитано,а? като за претенции. да- трябва да има дебат, ама чак да ми го изкарвате новина....малко пресиленко-10 човека- митинг и т.н
18
0
 
0
 
! Отговори
kahn преди 16 години
какво ти е провереното?нищо не тие проверено щом все още си в България ,а не в някоя "бяла"държава.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ти за мен не се притеснявай, както и за манталитета ми, при мен работите са проверени.
16
0
 
0
 
! Отговори
to4no taka преди 16 години
da skitorqt po zavedeniqta......i vse tqhnite prava! Za6to? Koi ima interes da se glezqt u4enicite? Tezi gore na tqh im trqbva prost narod.Kak nie darjahme maturi edno vreme? Roditelite da si u4at decata sami sled kato tolkova mnogo znaqt.
15
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
"....налице е погазване на основни права на учениците, след като с готвените промени, зрелостните изпити ще навредят сериозно на учениците...."!!!!!!!!!!!!!!!*** и наглостта при това "придружена" услужливо от дебилни,псевдо родители!!!!!!!!!!КВИ ПРАВА ИМАТ УЧЕНИЦИТЕ БЕ,разпасана командааааа???? да учат,но така че да им остане нещо в *** канчета - кво ми се лигавят толкова и се изкарват "репресирани и онеправдани"!!!!!!гномчета,*** и все още дришльовци на които още им мирише........изкуственното мляко по зурлите,тръгнали да се оплакват,вместо да си седнат на нацвъканите и да си налегнат партакешите!!!!*** си и дивотийте,не стига че махнаха казармата,да не би мамините синчета да си развалят маникюрчетата,а сега и ПРАВАТА на учениците се потъпквали - пък после що имало толкова много училищно насилие!!!!!!!!!!!!!ВИЕ,САМИТЕ РОДИТЕЛИ (!!!!) сте в дъното на цялото......начало,на края за упадъка и разрухата в БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
kahn преди 16 години
Ти недавай акъл!Когато те поставят пред свършен факт и когато някакъв *** се прави на велик с идеята да те прецака,тогава ще говориш.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ха-Ха, в чужбина само с ТОЕФЛ никой няма да те приеме да учиш медицина. В С.Америка медицина учат най-интелигентните. А интелигентността се определя по способността да се усвояваява много материал за кратко време. Ти можеш да прецениш дали си от тази категория. С този манталитет се моли да не учиш в чуждите университети, защото понякога ще се налага да имаш по два изпита на ден и на никой там няма да му пука за твоето мнение.
12
0
 
0
 
! Отговори
норм преди 16 години
Родителите от движението за качествено образование изглежда не са на ясно,с какво "качество" е образованието без матура.За матурите се знае от няколко години,така че драги родители,след като сте проспали училищните изяви на отрочетата си,ще можете да проспите спокойно и матурите им.
11
0
 
0
 
! Отговори
koi li ne преди 16 години
6tqh da napravq taka,4e tozi smotan ministur da si otide.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да има матури добре, но нека се влиза с тях в университетите му. Аз ще кандидатствам медицина, готвя се за изпити по химия и биология, които са едни от най-трудните за кандидатстване като цяло. Трябва да се явявам и на 2 повишителни, защото във Варна решиха заедно с изпитите да взимат и цялата диплома. Трябва и да се готвя по 2 матури, на които общия успех трябва да е не по-нисък от 5.40, за да може дипломата ми да е над 5.50. Кажете господин министър аз от какво съм изтъкан че да се справя със всичко това? Нямам нищо против да уча, но това ми идва вече в доста повече не мислите ли. Точно заради такива като вас аз ще емигрирам. Да точно така независимо от това дали вляза тук или се наложи Тойфел да държа аз ще емигрирам заради такива некадърници като вас и това е вече сигурно на 100% че при всички обстоятелства специализацията ще ми е в чужбина, защото министрите знаят най-добре как да НЕ задържат компетентните хора тук, но един ден като останат ***, турци и мутри тогава ще искате компетентна младеж, ама няма да има. Тогава сами ще газите в собствените си екскременти и ще се биете по главата, защото от някогашното величие България не е била по-ниско от сега.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Скъпи деца, матури ще има.Друг е въпросът, че много късно излезе какъв ще бъде техният формат.За да се явиш на матура след 12 клас, трябва да се готвиш още от предните години.Не може за два-три месеца да готвиш материал от 2-3 години по този формат.Министърът не се интересува нито от учениците, нито от учителите!Той мрази и едните и другите!Матурите ще се наложат, защото такива са изискванията на Европейския съюз, друг е въпросът, че както всичко друго в тази държава и това е направено нескопосано!
8
0
 
0
 
! Отговори
нели преди 16 години
трябва да има матури....така е най-добре за всички.. или поне за тези, които наистина заслужават да бъдат оценени обективно...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Даниел Василев Вълчев Роден на 10 август 1962 г. в Бургас.Завършва Четвърта езикова гимназия във Варна. През 1987 г. Се дипломира в Юридическия факултет на Софийския университет Св.Климент Охридски. Специализира в Международния институт за публична администрация (IIAP, Cycle court) Париж, 1991 г.; Военен колеж на НАТО (NATO Defense college CSCE course) Рим, 1992 г.
6
0
 
0
 
! Отговори
selq4e преди 16 години
аз пък съм на мнение, че матури трябва да има! и ще има. само така ще се разбере кой колко знае... логиката, че който не може да учи, рано или късно ще бъде отстранен от съответния университет е краааайно погрешна, защото всички знаем каксе взимат изпити... плюс, матурата далеч няма да е много трудна
5
0
 
0
 
! Отговори
''UFO'' преди 16 години
Ministara 6to ne naprai matura da proveri znaniqta na nekadarnite politici v parlamenta ? Za ko nie trqbva da imame maturi kato nqma smisal samo si gubim vremeto
4
0
 
0
 
! Отговори
girl преди 16 години
matyrite 6te pokajat nivoto na znaniq, koeto lipsva! matyrite sa parvata kra4ka koqto koqto ministerstvo na obrqazovanieto trqbva da napravi, za da napravi nqkakvo podobrenie v obrazovatelnata sistema.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
toz tap minister de go izbraha kalun takav...ni6to ubo nqma da naprai s tiq maturi.kat ne sa znai ko 6e ima na tqh!!!zako sam u4il tolkoz godini nakraq da ne midadat sredno...koito iska da stane 4ovek da si iskarva pari 6te si u4i i 6te vleze nqkade :) a koito ne mu sa u4i to si e za negova smetka za napred v jivota...nemoga da razbera zakakvo sa maturite ama ai toi ministara na nali e mnogo "umen"
2
0
 
0
 
! Отговори
T. преди 16 години
Мисля,че не сме подготвени за матурите... За това съм на мнение,че ще е по-добре да ги отменят (което ме съмнява) ... Но все пак ...
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Аз съм против матурите дано да ги махнат няма смисъл да има матури защото ще си изгубим времето ще трябва да ходим на уроци и да отделяме повече време за тея *** матури