Даскалите със забрана за частни уроци

Депутатите узакониха матурите и оставиха изискването за усвояване на книжовния български език
16 май 2008 14:19,
71
Даскалите със забрана за частни уроци
Снимка: БГНЕС

Учителите вече няма да имат право да дават частни уроци на учениците, които обучават. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за народната просвета.

Никакво право да дават частни уроци няма да имат и директорите и помощник-директорите на училищата, както и началниците и служителите в Инспекторатите по образованието.

За да удостоверяват, че не дават частни уроци, учителите и служителите ще подават декларации за липсата на конфликт на интереси.

С поправките се въвеждат т.нар. защитени училища. Те ще са в райони със силно разпръснати населени места.

Защитено училище ще става учебно заведение, което би трябвало да бъде закрито заради липсата на деца, но закриването му няма да стане, заради липса на близко училище или пък средищното училище не може да поеме децата.

Защитените училища няма да се закриват и ще получават допълнително финансиране от държавата, а списъкът с тях ще бъде обявен на сайта на МОН.

В окончателния текст на Закона за народната просвета остана изискването за усвояването на книжовния български език. Узаконяват се и матурите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
jako преди 15 години
от ШИХАН Анонимен, Гневно днес, 16:26 22 Обиден или неуместен коментар?С Т А Ч К А С Т А Ч К А С Т А Ч К А С Т А Ч К А С Т А Ч К А С Т А Ч К А С Т А Ч К А ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ БУНТ БУНТ БУНТ БУНТ БУНТ БУНТ С Р Е Щ У М У Т Р И Т Е ВЪВ В Л А С Т Т А НЕ НА ФАЛШИМЕНТОТО В БГ ОБРАЗОВАНИЕТО ДОЛУ СИМУЛАНТИТЕ НА СТИМУЛАНТИ ЕС - ЛУДИ ЛИ СТЕ ДА ИМ ДАВАТЕ ПАРИ НА ТИЯ *** - УБИЙЦИ НА БЪЛГАРИЯ ГЕНОЦИД ГЕНОЦИД ГЕНОЦИД ГЕНОЦИД ГЕНОЦИД
29
0
 
0
 
! Отговори
Far6 преди 15 години
ДО 24-ти.Бате, влез в един един много популярен сайт за видеообмен дето почва с "ви бокс" и завършва на "седем точка ком".Е те там се поразгледай така за клипчета качени от наште хубостници или познати още като "Бъдещето на България".Не частни уроци- тая деградирала *** и училища не заслужава. Почвам вече много сериозно да вярвам на една конспиративна теория гласяща , че определени кръгове се стремят изкуствено да затъпят нацията.Е ако има такива обръчи да са наясно- постигнахте си целта.Другарки и другари ние отглеждаме ***.Да ме извиняават кравите за обидата....
28
0
 
0
 
! Отговори
Бургас преди 15 години
" Много мъдро" с тез мижави заплати да не могат.Абе вие имате мозък колкото на замразена цаца
27
0
 
0
 
! Отговори
shisho преди 15 години
Родители и ученици: Президентът да върне промяната за матурите в НС 16.05.2008 13:35Ще искаме среща с президента с молба да върне обратно в парламента промяната на закона за просветата, засягаща матурите. Ако това не стане, ще подадем жалба в Конституционния съд. Това заяви координаторът на Движението на родителите за качествено образование д-р Димитрина Ставрова, преподавател във факултета по математика и информатика в Софийския университет. Д-р Ставрова е изпратила отворено писмо до всички висши институции на страната. В него тя подчертава, че не е против провеждането на матурите, но първите випуски да бъдат защитени от резултатите на експеримента. Според нея тестовете са подготвени за 2 месеца, а ще се оценяват по скалата на Бел, която е пригодена за тестове, изискващи подготовка поне от година и половина. Толкова време е необходимо за съставянето на стандартизиран тест, който оценява реални знания, сочи световната практика според Ставрова. Тя е категорична, че тестовете, които ще решават зрелостниците, няма да покрият редица критерии и че не би трябвало да се оценяват по скалата на Бел. В последната са заложени и резултатите 2,5% двойки и шестици и най-висок процент на добрите оценки. От думите на преподавателката стана ясно, че тестовете би трябвало да се оценяват по друга скала. В тази връзка родители и ученици от випуск Единство продължават да настояват тази година оценките от матурите да бъдат включени в дипломата по избор на ученика и да бъде създадена независима Агенция за тестове и външно оценяване. Ставрова беше категорична, че борбата ще продължи, въпреки че може да се наложи да се търсят депутати, които да милеят за качествено образование - минимум 47 депутатски подписи са необходими за внасяне на жалба в КС. Според единадесетокласника от Перник Христиан Даскалов нашето образование е във военно положение и жертвите нямат значение. Той цитира думите на Яне Сандански, че това не е моята България и каза, че ще отиде да работи в чужбина, но ще се върне да преобрази родината си.
26
0
 
0
 
! Отговори
Дида преди 15 години
години и никога не съм ходила на частни уроци / нито се сещам някой от моят випуск да е ходил на уроци или на допълнителни часове/ , кандитаствала съм висше , приели са ме без подготвителни курсове и тн. ..........и това е защото учителите, тогава преподаваха както трябва, дори нямам спомени да съм чела в къщи урока повече от един път , толкова ясно го преподаваха , че го запомнях още в училище. И да не би да кажете че сме слушали в училище - друг път , като всички ученици мразехме училщето и всичко в него. Сега на дъщеря ми / 5 клас / се налага да и преподавам отново в къщи това , което са взели в училище , защото първо учебниците са написани толкова неграмотно и на толкова високо ниво, че не са за 5 а за 10 клас и второ учителите въобще не се занимават както трябва с децата, за тях е по важно да прецапат материала, а който не го е разбрал да ходи на частни уроци. Затова съм съгласна с махането на частните уроци , така мисля, че ще се преподава по качствено в училище
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Виждам, че сме били на един и същ изпит по литература преди 10 години:). Не съм ходил на частни уроци и на курс в СУ, изкарах 5. Завършил съм езикова гимназия. Дали ниската ти оценка не се е дължала на нещо друго? Стига сме съдили за нещата само от личния си опит. Да гледаме по - глобално на проблемите, по - точно ще е.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Разбира се, че учителите са виновни за частните уроци, да не е виновна чистачката?? Къде се е чуло и видяло, в подготвителен клас в езикова гимназия, материалът по чуждия език умишлено да не се преподава в час, а да се принуждават децата да ходят на частни уроци. И то, след като са влезли с приемен изпит там, само няколко месеца по-рано и пак са дали пари за частни уроци? И това се случва в най-реномираните училища в страната! Когато аз завърших немската гимназия, на пъпа на София преди 20 години, на никой не би му хрумнало, че има вариант да се дават частни уроци по немски в подготвителен клас. Сега това е 100% практика тъкмо в това училище. Ето знаят се и училищата, и преподавателите. Някой нещо да предприеме?? Господата министри примерно?... Едва ли, защото навсякъде положението е такова.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ние не искаме вече да учим.За какво ни е!Само с далавера може да се живее нормално,а ученето е само излишни разходи,които не се връщат после.
22
0
 
0
 
! Отговори
Друг поп преди 15 години
Ще им раздадат по един касов апарат. Myxaxaxaxaxaaaaaaaa
21
0
 
0
 
! Отговори
shisho преди 15 години
Випуск 2008 и родителите и роднините - баби, дядовци, лели, вуйчовци и ВСИЧКИ, на които им писна от ебавките на триглавата ламя - не забравяйте Денят на отмъщението идва! Когато застанем пред урните НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ДОПУСНЕМ ОТРОВНИТЕ ПАРТОКРАТИ ОТ БСП ДПС И НДСВ да се доберат до власт. Сергей подкрепи Ханибал Вълчев в гаврата с учителското съсловие и понастоящем с випуск 2008. Има Господ! Ще дойде и нашият ден!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм завършила преди 10 години.Не ми се е налагало да ходя на частни уроци,понеже кандидатствах с БЕЛ и история,а бях в такава паралелка.На изпита по БЕЛ в Софийски университет съжалих,че не си платих на УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,т.е. не отидох на курса,организиран от СУ.Съжалих,защото имах 2.А имах 2,защото се падна тема,която третира произведения,които не се разглеждат подробно в училище (в случая майката в поезията на Яворов,той човекът е написал 2 стихотворения по въпроса,ами само Яворов ли е в конспекта?),но "случайно" тази тема са я разработвали на курса.Кого да обвинявам - учителите си ли?По история изкарах 5,а бях написала безупречно темата,по всички изисквания,напълно грамотно.Сигурна съм,че имам 5,защото не посетих курса на СУ по история.Мисълта ми е,че частните уроци и допълнителни съществуват,защото системата се нуждае от тях,но тази система не е измислена от учителите.Не учителите въведоха порената глупост,наречена трансформиращ преразказ.МОН го въведе,и то когато беше започнала учебната година.Всеки учител е длъжен да прави разпределение на учебния материал и на 15 септември да започне работа по негокак да вмъкне часове за трансформиращ преразказ?И допълнително да остава на консултация с децата,не е разрешение.И така родителите се виждат принудени да дават пари за частни уроци.Учителят ли пак е виновен?
19
0
 
0
 
! Отговори
shisho преди 15 години
симуланти на стимулантиОт: shihanСЪД СЪД СЪД - за да се научат никога да не се гаврят с децата на България. Принципно външно оценяване - да, но след като проверяващите и изготвящите изпитите са публично известни и застанат отговорно с имената си, за да гарантират качеството на изпитването. Колкото до менструацията и грамотността на родителите, господинчо, гражданското общество ИМА ПРАВО ДА ДЪРЖИ ПОД ОКО И ДА ТЪРСИ СМЕТКА НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА. Децата на България НЕ СА ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА. Цената на хляба спрямо заплатата ти е такава, защото е проекция на търпимостта ти, овчедушието ти и липсата на гражданско самосъзнание. Дани Вълчето е обслужващ персонал, както и всички в МОН, защото manage всъщност значи СЛУЖА. Та тия партократи и монаджии трябва да служат на обществото, което ги е оторизирало, да вършат обществено-полезна, а не джобополезна за тях работа. ИМА ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ - РЕДНО Е ДА ИМА СЪД. Не може в правова държава да се случва това, на което ставаме свидетели. Випуск 2008 трябва да окачи обица на ухото на корумпираните партократи, да не пипат следващите поколения с кални и мазни ръчища. Долу ръцете партократска *** - съда в Страсбург Ви чака!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не искам да те обиждам, но ти сам ли си си виновен, че не пишеш съвсем грамотно или учителите, които е трябвало да коригират това преди да завършиш? Как мислиш?
17
0
 
0
 
! Отговори
shihan преди 15 години
do menstruaciataОт: shihanДецата на България имат цена. Тя е нито повече нито по-малко от 4 млн. лева. За толкова пари безвъзмездно цоцане Дани Неръкотворния Пъблик мениджър прецака Випуск 2008. Защото едно е да си говориш за матури, друго е да подготвиш учениците за тях. А какво ще кажеш менструацийо, затова че в изпитните материали, които се разпространяват по методата - набави си сам по училищата има въпроси от профилирана подготовка, не от задължителна? Аз съм наясно че този министър не е в час, и чакам само да проведе матурите, за да има черно на бяло, с какво да бъде атакуван в съда. Ти не бери грижа, винаги има ВЪЗМЕЗДИЕ. Колкото до персоналната отговорност - тя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, не пожелателна, когато засяга толкова много човешки съдби.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
15,ТИ КЪДЕ УЧИШ?
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
... че учителите НЕ преподават в час. именно с цел, да задължат учениците да ходят на частни уроци и да прилапат пари. ако учебният материал се преподаваше в час, никой нямаше да дискутира частните уроци. ако не си го забелязал, не знам на какво училище си ходил 12 години.
14
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 15 години
Че какво им пречи да си менкат учници за чатни уроци. Г-н Вълчев , господа народни избранници , напълно ли сте лишени от способността да мислите? Или нарочно създавате закони , които лесно да бъдат заобикаляни!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
имам комшия даскал които си купи компютър и си го държи завит с 4аршаф не го ползва но се фука 4е има и грам не е в( 4ас )
12
0
 
0
 
! Отговори
Бивш ученик преди 15 години
Пълни глупости не учителите са виновни, че децата не учат. Аз завърших миналата година и мога да кажа че именно уччителите, които дават частни уроци си преподават свясно материала. Друг е въпроса, че никой не ги слуша.Проблема не е в учителите а в учениците .КАто за начало просто трябва да направят присъствието в училище не задължително и накрая просто да има изпити по всички предмете както е при студентите така в училище ще ходят само тези,които имат желание, а тези които нямат ще учат сами за изпити така и ученици и учители ще са доволни че няма да се ядосват взаимно :) Всичко е толкова просто, но хората отговорни за това не им се занивава да мислят
11
0
 
0
 
! Отговори
свидетел преди 15 години
На 24 Май 2008 г. ще се отбележи погребението на образованието в България от Цар, Доган, Дмитриевич и Гоце. Да Ви е честито!!!