Сети се. Първанов зове за по-богати учители

По случай 24 май президентът призова за мерки за обогатяване на учителите и за решаване на проблемите в образованието
24 май 2008 14:13,
38
Сети се. Първанов зове за по-богати учители
Първанов призова за промяна в законодателството в името на качествено образование. Снимка: Булфото

Длъжни сме да потърсим, каза той, нови идеи за бъдещето развитие, за развитието на българската наука и култура и за съдбата на българската нация, каза президентът Георги Първанов в събота.

Това стана по време на тържеството по случай 24 май пред паметника светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София.

Не трябва да приемаме мерки от стачка на стачка, а да намерим стратегически трайни решения за социалния статус на българския учител.

Трябва да осъзнаем, че е необходима същностна дълбока промяна в законодателството, за науката и просветата, каза още Първанов.

Президентът направи от импровизираната трибуна пред паметника на Кирил и Методий предложение за инициатива да се построи един нов национален исторически и художествен музей.

Убеден съм, че тази идея ще получи мощна подкрепа, каза Първанов.

Делото на двамата Солунски братя имаше държавен характер, каза президентът Георги Първанов. И това по думите му се доказва в най-тежките години на робството, когато словото беше единствената територия за свободна изява на българския дух.
 

Първанов изтъкна общоцивилизационния характер наред с народностния принос на просветителите. Те поставиха основа за истинска народна книжнина. За това народът ги нарече първоучители, от църквата ги канонизираха като светци. Наш синовен дълг е да съхраним българския език в новите времена на глобализация, посочи Първанов.

Той акцентира, че сме длъжни да отклоним всякакви опити за премахване на българския език като основен в държавните училища, защото той винаги е бил основен елемент на националната индентификация.

Не случайно Кирил и Методий бяха обявени за небесни съпокровители на Европа и кирилицата стана третата азбука, която се изписва в ЕС, посочи Първанов.

В словото си държавният глава напомни, че 24 май е изключителен ден за празнуване, но и за размисъл.

Под звуците на гвардейски марш бяха поднесени венци и цветя на паметника на двамата братя Кирил и Методий. На тържеството присъстваха министри, депутати, допломати, столичният кмет и много граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стар виц:-Другарко Иванова вие ли сте?-Аз съм!А ти кой беше?-Аз съм Иванчо, от випуск 1989, дето седях на последния чин!!!-Как ме позна, бе ,Иванчо?-По палтенцето, другарко Иванова!!!Сега сериозно.Бивш учител съм, с 15 години стаж в образованието.Разбрах само едно-на тази държава не и трябва нито образование,нито училища , нито учители.Трябват и само *** и прости работници-гласоподаватели.Синчетата и дъщеричките на почти всички политици отдавна не учат тук , в България.Защо да се развива образователната система?Защо сами те(политиците) да отварят очите на народа и да създават конкуренция на собствените си дечица, чакащи за топли местенца в държавната администрация?А квалифицирани работници ще си внесем от Виетнам, Лаос Камбоджа, при това на половин заплата.Така че образователната система поне още 15 години ще е напълно излишна, до момента в ксойто обикнавенните българи трябва да са поне толкова грамотни, че да прочетат какво пише в договора за импотека на имуществото им към някоя банка.
36
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 15 години
ОХ!
35
0
 
0
 
! Отговори
ranarsa преди 15 години
Благодаря Ви приятели!
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тия хора защо само говорят, а нищо не правят?
33
0
 
0
 
! Отговори
ДОНЮ ДОНЕВ преди 15 години
Не уважавам учителите ,защото те винаги гласуват за комунистите .Не мога да си обясня защо. Някакво съсловие ,безволево, което никога не е готово да застане на борба срещу юдеитекомунисти .Аз като репресиран подтвърждавам това от личен опит.
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Докато Вълчев е министър, ще направи още много поразии в областта на образованието. Но за съжаление ще си изкара мандата.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
prezident na *** i turci...besilo za nego
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е, то това и аз го знам и всеки нормален българин.. въпроса е не да говориш, а да направиш нещо
29
0
 
0
 
! Отговори
асма бей преди 15 години
А Гоце пак се ПРОИЗНЕСЕ!
28
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 15 години
Съгласна съм с номер 21 че не всички учители работят качествено. А и ВЪЛЧЕВ ПРАВИ ЕДНА ОТЛИЧНА РЕФОРМА В ОБРАЗОВАНИЕТО. Използвам случая да го поздравя с празника .
27
0
 
0
 
! Отговори
Vseki преди 15 години
Ти си го казал най-точно!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** и предател нищо не направи за хората този е *** на 4орбаджиите ни
25
0
 
0
 
! Отговори
яко преди 15 години
Честит празник, скъпи учители, ученици, творци на изкуството, музейни и читалищни деятели, библиотекари! А това, че властимащите се сещат за вас само на този ден, говори зле за самите властимащи! "Горко на народа, чиито учители са по-зле платени от жандармите!", беше казал един велик българин..Честит празник учители!Ако можете,не се чувствайте омерзени от отношението на политиците/изброени по-горе/ и държавата,които идват да празнуват с вас най-светлия български празник, но същевременно успяха да спестят за бюджетния излишък вашите мизерни поощрения.Под предлог че са въвели делегирани бюджети тази година управниците ни спестиха премиите за 24 май Може и някои по по най приближени на местните феодали да са получили нещо - разкажете какво става - да лъсне празничната помия наяве
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако не сте забелязали, бсп вече се готви за избори. за това увеличават пенсиите, на основния си останал електорат. Сега се мазнят на учителите, въпрееки че ги прецакаха много гадно.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Амиии, сетил се той... не се е сетил, написали са му в програмата и той кво да прави човека? Е все пак е президент, чат-пат трябва да се появява да го виждаме и даму се радваме! Първанов е точен пич и добър президент!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Проблемът на хората живеещи в т.нар."държава България" е заложен в Гиньо-Ганювата Конституция.Именно там се въвежда длъжността "президент".Това е странен клонинг между второразряден клоун страдащ от Алцхаймер и партиен секретар на ТКЗС от Тошово време.
21
0
 
0
 
! Отговори
ДОНЮ ДОНЕВ преди 15 години
Аз смятам че българските учители имат завишени претенции а качеството на работата им е под всяка критика
20
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 15 години
СТРАННО!ЗАЩО ИЗОБЩО МУ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОЗИ.ПРЕ-ДИИЗВЕСТНО ВРЕМЕ КЪСМЕТА МУ ПРОРАБОТИ НА МОМЧЕНЦЕТО ОТ СИРИЩНИК,ТАКА,ЧЕ ЗАБРАВИ ОТКЪДЕ Е ТРЪГНАЛ-ОТ КЪЩА С ВЪНШНА ТОАЛЕТНА.И ОЩЕ НЕЩО -ДИПЛОМНАТА МУ РАБОТА Е СВЪРЗАНА СЪС ЖИТИЕ.-БИТИЕТО НА Д.БЛАГОЕВ.
19
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 15 години
Този повтаря едно и също.Интересното е че не се срамува.Е това се казва нахалство.
18
0
 
0
 
! Отговори
timur преди 15 години
Абсолютно съм съгласен с Василева,децата и учителите в малките селища са подложени на дискриминация.Тези,които пишат за промени в образованието,може да са академични учени,но си нямат хабер от реалното състояние на нещата в училищата,от психологията и настроенията на малцинствата.И понеже съм учител в такова училище,отчаянието ми е огромно,надежда няма.Но все пак - честит празник,колеги!

Спонсорирани публикации