Сети се. Първанов зове за по-богати учители

По случай 24 май президентът призова за мерки за обогатяване на учителите и за решаване на проблемите в образованието
24 май 2008 14:13,
38
Сети се. Първанов зове за по-богати учители
Първанов призова за промяна в законодателството в името на качествено образование. Снимка: Булфото

Длъжни сме да потърсим, каза той, нови идеи за бъдещето развитие, за развитието на българската наука и култура и за съдбата на българската нация, каза президентът Георги Първанов в събота.

Това стана по време на тържеството по случай 24 май пред паметника светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София.

Не трябва да приемаме мерки от стачка на стачка, а да намерим стратегически трайни решения за социалния статус на българския учител.

Трябва да осъзнаем, че е необходима същностна дълбока промяна в законодателството, за науката и просветата, каза още Първанов.

Президентът направи от импровизираната трибуна пред паметника на Кирил и Методий предложение за инициатива да се построи един нов национален исторически и художествен музей.

Убеден съм, че тази идея ще получи мощна подкрепа, каза Първанов.

Делото на двамата Солунски братя имаше държавен характер, каза президентът Георги Първанов. И това по думите му се доказва в най-тежките години на робството, когато словото беше единствената територия за свободна изява на българския дух.
 

Първанов изтъкна общоцивилизационния характер наред с народностния принос на просветителите. Те поставиха основа за истинска народна книжнина. За това народът ги нарече първоучители, от църквата ги канонизираха като светци. Наш синовен дълг е да съхраним българския език в новите времена на глобализация, посочи Първанов.

Той акцентира, че сме длъжни да отклоним всякакви опити за премахване на българския език като основен в държавните училища, защото той винаги е бил основен елемент на националната индентификация.

Не случайно Кирил и Методий бяха обявени за небесни съпокровители на Европа и кирилицата стана третата азбука, която се изписва в ЕС, посочи Първанов.

В словото си държавният глава напомни, че 24 май е изключителен ден за празнуване, но и за размисъл.

Под звуците на гвардейски марш бяха поднесени венци и цветя на паметника на двамата братя Кирил и Методий. На тържеството присъстваха министри, депутати, допломати, столичният кмет и много граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Предполагам Георги Първанов е искал да каже, че делото на светите братя Кирил и Методи има "държавнически" характер. Може да го е казал, но онези, които са писали информацията, не са го разбрали.
16
0
 
0
 
! Отговори
Агент ИБРИКЧИЕВ преди 15 години
Целувам турски ятагани срещу пост може и с онахождане важно е да съм на пост!!!театрите дето ви ги правя като президент не им обръщайте внимание- добрият комунист е мъртвият комунист
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
трябва да им се строшат коленцата на цялата кочинка от прасенца там...
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя мушморок се появява само по някакви официални събития и си приказва заучените фрази за светло бъдеще а иначе си е същия *** като сега управляващите които в трудни за тях моменти винаги намират подкрепа от президента.Не ти вярваме президенте нагледале сме са на гръмки думи и шикалкавене.В трудните за учителите месеци ти застана до своята коалиция и им пригласяше а сега се правиш на светец мислещ за хората.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напишете в статията истинското му име - агент Гоце Седефчов. Та значи този плазмодии за два мандата освен да реже лентички, да бъде патрон на разни кръжоци и да плещи безсмислици нищо друго не е направил. Срам ме е от него...
12
0
 
0
 
! Отговори
възмутен гражданин преди 15 години
Първанов, мишок такъв!Само думи и заучени фрази. И ти си остана мижитурка. Къде беше по време на учителската стачка? Спа а?
11
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
basi glupavata parodiq
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дигнем ли заплатите на учителите и инфлация, борда пада и крах на България! НАли така бе, СТАНИШЕФ!?
9
0
 
0
 
! Отговори
Учител преди 15 години
Благодаря на всички, които днес се сетиха за нас -Учителите!Благодаря от сърце на децата, които поднесоха набраните от дворовете цветя! Благодаря им за любовта и уважението в очите! "Благодаря" на правителството и министъра на образованието за тежките условия на труд, за пътуванията по селата на собствени разноски, за "високите" заплати и "допълнителни възнаграждения"!Аз съм един от многото български учители и се чудя как ще изуча децата си ???
8
0
 
0
 
! Отговори
Василева преди 15 години
Правителството е в огромна грешка по отношение на оптимизирането на училищната мрежа. Управниците нямат никакъв поглед върху самата действителност. Те не знаят как учителите в малките населени места ходят от къща на къща да прибират децата в училище, особено от етносите.Как си представят господата, че ще закрият по- малките училища и ще извозват децата до по- голямо селище!? Това няма да се случи! Хората в малките селища са много бедни, това е истината.Много деца ще останат зад борда на родното училище. Това ли целите, господа управници, народът ни да остане неук, необразован? Напоследък много се говори за интегрирането на ромите, на ромските деца в училище, предлагат се много проекти в тази насока, но със закриването на малките училища Вие обричате тези деца да останат необразовани. И още нещо Знаете ли, че в по- големите градове се наблюдава дискриминация, в смисъл такъв,че градските училища, понеже имат възможност да си подбират учениците, не посещават адресите на ромски и от други етноси деца, а гледат да записват само българчета. При нас се наблюдава такава "бэрба" за ученици и там където има роми и други ги определят като *** училища. Аз мисля, че всички са хора, че са граждани на България и би трябвало да се ползват с еднакви права и равен старт и достъп до всяко едно училище. Прав е г-н Първанов, че са необходими дълбоки промени в закона за народната просвета и образование. Крайно време е правителството да разбере, че с малко пари качествено образование не може да се прави.Защо решиха, че числеността на населението на определено селище трябва да определя Единния разходен стандарт на всеки ученик?Как може!? Потребностите на учениците са абсолютно еднакви, независимо в кой край на България се намираш. За разход на гориво може ли да се сравнява град като Русе или Силистра със Сандански, например.ЕРС на ученик наложително трябва да се промени поне с още 200 лв. отгоре, за да стигнат парите що годе за основните разходи.Извинявайте, но на учителите им омръзна да чуват от своите директори само това, че пари няма за елементарни консумативи и непрекъснато се бъркат в джоба, защото работата им зависи от тези неща.Хартия няма, а трябва да правиш тестове.Състезания провеждаш, но няма пари за награди.Работиш по някакви проекти- трябва да принтираш, да сканираш- няма пари за мастило...Е, как да работиш и да се развиваш, като ти подлагат непрекъснато крак.Цялата ни система е сбъркана. Всичко се прави, но не мисля че приоритет е детето. Напротив, стези стандарти малко или много аз виждам някаква дискриминация. Вмалките селища децата не са по-долно качество хора.Дайте наистина равен шанс за образование на всички деца.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ех Гоце,освен да се перчиш пред камерите за друго нищо не ставаш.Погледни назад какво си направил.....нищо, даже те е срам на 3 Март да кажеш на глас че ние честваме освобождението си от турско робство.Отиди си с достойнство бе човек,имаш деца.Поне от тях да ти е неудобно...
6
0
 
0
 
! Отговори
Георгиева преди 15 години
Трудът на учителите е несъизмерим.Освен преподавателския норматив, те отделят огромна част от времето си всеки ден за подготовка на часовете за следващия ден.Това не се вижда и не се оценява.Много несвойствени неща се вършат от тях в училище служебно. Имам предвид разни справки, които чиновниците от РИО на МОН трябва да вършат, но е по лесно да изискат учителите, като подчинени да изработят справките, да им ги изпратят, а те наготово се отчитат пред МОН.Крайно време е трудът на учителите да бъде оценен подобаващо, защото да си учител днес е кошмарно трудно.Страшни нерви и здраве се съсипват във възпитанието и обучението на днешните деца, а родителите им са някъде по чужбина да печелят и не хаят за бъдещето на децата си .Не зная как в такава напрегната, стресираща обстановка, с много отговорности , българският учител би могъл да издържи да работи до 65 г.? Мисля, че е необходимо да се помисли за промяна ня категаризацията на учителския труд и учителите да излизат по- рано в пенсия.Министърът на образованието трябва да промени своето високомерно отношение към учителите, които заслужават уважение и почит.Много любопитно, как ще подобри социалния им статус, така, че щялото ни общество да изпитва уважение и преклонение към тях, след като той самия, а и цялото ни правителство се отнася надменно и с неуважение към своите учители.Хайде на първо време да удържат на обещанието си и от 1 юли да повишат заплатите на учителите така, че те да усетят. Обещаха им 650 лв.Дайте им ги, господа управници, те заслужават да живеят по- достойно. Благодаря!Честит празник 24 май, мили учители! Гордейте се, че сте такива! Трудът Ви е достоен за уважение! Поклон!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 15 години
Една годиина след стачката на учителите, Гоце успя да формулира позиция! Браво!
4
0
 
0
 
! Отговори
Константин Философ преди 15 години
Хубави приказки приказва българският президент, но днешните управляващи са щедри на обещания, особено пред избори! Не вярваме на празни приказки! Обичаме си празника и го тачим, защото и Кирил и Методий са били учители и не малко мъки е изтърпял Методий за да продължи делото си докрай.Днешните учители са подложени на забрава и ненавист от страна на управляващите, които манипулираха и настроиха народа срещу тях! Пирувайте сега, гордейте се, че съсипахте делото на прадеди, деди и бащи, които са откривали училища, а не са ги бастисвали!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво ГОЦЕ , че веднъж годишно се сещаш за даскалите.Иначе заклинанието "трябва" сте го усвоили до перфектност.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
САМО ТОЯ МИ ТРЯБВАШЕ ДА ГЛЕДАМ!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде стига сме строили музеи ,да помислят какво да направят,че да не се затварят Българските училища и читалища.Там се пази и съхранява езика и културата ни.Да стимулират семействата да имат повече от едно дете,че както върви и още училища ще бъдат затворени!!Синовен дълг било да съхраним българския език,затова латиницата е навсякаде,затова няма закон за защита на българския книжовен език,както в някой европейски държави.Само празни приказки дела никакви!!